<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A nagy jegybankok likviditásbővítő intézkedéseinek a tőkepiaci hatása után, idén már a reálgazdaságban érzékelhető lehet. A jelenlegi optimista hangulat folytatódására lehet számítani, de Magyarországon nem kedvezőek a kilátások.

A tőkepiacokon már tavaly megmutatkozó optimizmus arra épült, hogy a jegybanki beavatkozások hatása az előttünk álló negyedévben a reálgazdaságban is megmutatkozhat. Várakozásaink szerint ezt az optimizmust a reálgazdasági folyamatok visszaigazolják, így az első negyedévben is folytatódhat az emelkedés a részvénypiacokon – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Amerikából és Kínából is jó adatok jönnek

Horváth István

Az Egyesült Államokból egyre kedvezőbb makrogazdasági adatok érkeznek, a munkaerő-piaci és az építőipari adatok is kedvezően alakulnak, így idén a költségvetési vita átmeneti rendezéséhez elfogadott megszorítások ellenére is 2% feletti gazdasági növekedés várható. A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatban újból és újból felmerülő aggodalmak is lecsendesültek, mivel minden jel szerint sikerült elkerülni a hirtelen gazdasági visszaesést, és a további kilátásokat illetően szintén javulásra lehet számítani.

Az eurózónában még mindig rosszak a kilátások

Az eurózónában ugyan ennél valamelyest borúsabb a kép, hiszen a reálgazdaság továbbra is nehéz helyzetben van. Sok tagállamban 2013-ban is recesszióval kell számolni, és a legfrissebb előrejelzések szerint az euróövezet számottevő növekedése csak 2014-ben várható. Az azonban mindenképpen pozitív fejleménynek tekinthető, hogy nem romlik tovább a növekedési kép, a kötvénypiacokon is nyugalom honol az EKB tavaly szeptemberi bejelentései óta, és a spanyol illetve olasz hosszú lejáratú kötvényhozamok is hónapok óta nem látott alacsony szintekre süllyedtek.

Ha nem csúszunk meg, folytatódhat a pozitív hangulat

Az előttünk álló negyedévben tehát a jelenlegi optimista hangulat folytatódására lehet számítani. A jó hangulatban persze nem kizárható, hogy a piacok lefelé korrigálnak, ha nagyobb trauma éri a befektetőket. Ilyen „banánhéj” lehet, ha az USA-ban túlfeszítik a vitát február-márciusban a költségvetési szakadékról (fiscal cliff) vagy az adósságplafonról. Ugyanakkor a decemberi kompromisszum alapján várhatóan a politikának újból sikerül majd megoldást találnia.

Európában még van munka a válságkezeléssel

Ezzel egy időben Európában az olasz választások és Spanyolország küszöbön álló pénzügyi segítségkérése mozgathatja majd meg jelentősebben a piacokat. Ez utóbbi valójában akár pozitív is lehet a tőkepiacok szempontjából, hiszen ezzel az ESM a gyakorlatban is bizonyíthatná működőképességét” – mondta el a befektetési szakember.

A tavaly több szempontból is fordulóponthoz érkezett az európai uniós válságkezelés, nem csak a bankunió létrehozása, de az eurózóna fiskális és politikai integrációja is fontos ebből a szempontból. Ez utóbbi ugyan 2013-ban még várhatóan nem lesz napirenden, a bankunió megteremtésével kapcsolatban azonban már idén is történhetnek konkrét előrelépések, mint például a közös bankfelügyelet és betétbiztosítás létrehozása. Ennek elérésével egyrészt helyreállna az eurózónában a pénzügyi unió, másrészt a perifériás országok pénzügyi stabilitása is nagyban javulna.

Magyarországon nőhet a mozgástér, de egyelőre nem jók a kilátások

A magyar gazdaság idei kilátásai gyengék. Várhatóan 2013-ban is folytatódik a recesszió, mivel mind a külső, mind a belső kereslet gyenge, illetve a jó ideje csökkenő beruházási tevékenység további visszaesésére számítunk.

A képet javíthatja, hogy a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően a hazai eszközök alapvetően erősek tudtak maradni. Örvendetes az a tény is, hogy az infláció mértéke mérséklődött, amivel együtt a jegybank is tovább tudja csökkenteni a jegybanki alapkamatot.

A túlzottdeficit-eljárás várható megszüntetésével pedig megnőhet a gazdaságpolitika mozgástere, és új források állhatnak majd rendelkezésre a gazdaság élénkítéséhez. A magyar pénz- és tőkepiacokon máris az van a figyelem középpontjában, hogy ki lehet az új jegybankelnök, és milyen új elképzelésekkel, tervekkel érkezhet. Az eddigi kommunikáció alapján a gazdaságpolitika a korábbinál sokkal toleránsabb lesz egy esetleges forintgyengüléssel szemben, amit már most elkezdtek árazni a tőkepiacok – emelte ki Horváth István.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG