4p
A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok szép csendben felvette a közvetlen diplomáciai kapcsolatot Észak-Koreával. Erről állítólag a külügy egyik munkatársa tájékoztatta a hírügynökséget. Azt mondja, nem csak Phenjan teljes kapitulálása vagy a háború a két lehetséges megoldás - még ha Trump pont az ellenkezőjét is hangoztatja ennek.
Egy északi katona távcsővel figyeli Dél-Koreát, miközben az amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája meglátogatják a két ország határán húzódó demilitarizált övezetet 2017. október 27-én. Fotó: EPA / Jeon Heon-Kyun

A magát felfedni nem kívánó informátor szerin Joseph Yun, az Egyesült Államok észak-koreai tárgyalója az úgynevezett New York-i csatornán (lásd keretes írásunkat) keresztül vette fel a kapcsolatot a phenjani ENSZ-misszió diplomatáival.

Az ellenkezőjét teszik annak, amit Trump mond

Bár Rex Tillerson külügyminiszter október 17-én úgy fogalmazott, hogy az első bombák becsapódásáig folytatni fogják a diplomáciai erőfeszítéseket a háború elkerülésére, Trump elnök korábban többször is fölösleges időpazarlásnak nevezte a tárgyalásokat. Azt mondta: Washington az elmúlt 25 évben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet. Bár azt nem mondta ki, mi ez az egyetlen módszer, mindenki a háborúra gondolt: a két ország vezetője válogatott sértéseket vág egymás fejéhez, rendszerint tűzzel, pusztulással és a Föld színéről való eltörléssel fenyegetik egymás országát. Trump gyakorlatilag már bejelentette az észak-korea elleni háborút >>

A "New York-i csatorna" (New York channel) egy észak-koreai diplomaták által működtetett iroda, amely kommunikációs csatornát jelent a wahingtoni és phenjani tisztviselők között. Technikailag Észak-Korea ENSZ-küldöttségének része, a '90-es években gyakorlatilag nagykövetségként működött. Az utóbbi időben ezen keresztül juttathatott el üzeneteket egymásnak a két ország vezetése, amelyek egyébként évtizedek óta nem állnak hivatalos kapcsolatban.

Amikor Trump hivatalba lépett, Yun megbízása szerint csak amerikai foglyok szabadon engedéséről tárgyalhatott Phenjannal. A forrás szerint most ennél szélesebb jogköröket kapott a tárgyaló, de hogy ebbe a koreai nukleáris- és rakéta-program is beletartozik-e, arról nem árult el részleteket. Mindenesetre Yun már kérte az észak-koreai diplomaták közbenjárását annak érdekében, hogy hagyjon fel a tesztelésekkel a kommunista ország.

Kínának tetszik a tárgyalás

Annak egyelőre nincs jele, hogy a két ország igencsak terhelt viszonya bármilyen javulásnak indult volna. Kínában mindenesetre üdvözölték a kiszivárgott híreket, a külügyminisztérium szóvivője szerint Kína üdvözöl mindenféle párbeszédet a két ország között. Donald Trump november elején Pekingbe utazik, a hírek szerint nyomást próbál majd gyakorolni Hszi Csin-ping kínai elnökre, hogy fékezze meg Észak-Koreát - ez lehet az utolsó esélye a háború elkerülésének >>

Nem csak két opció van?

A Reuters forrása szerint a tárgyalások célja, hogy ne kerüljön sor háborúra, helyette valamilyen diplomáciai megoldás szülessen. Azt is mondta: nem igaz, hogy Washington kizárólag két lehetőséget, a teljes diplomáciai kapitulálást vagy a háborút kínálja fel Phenjannak - ennél állítólag sokkal nagyobb mozgástere van a diplomatáknak. Persze a dolgukat nem könnyíti meg, ha közben az elnökük folyamatosan fölöslegesnek nevezi a tárgyalásokat és háborúval fenyegeti a koreaiakat. - ahogy azt sem, hogy Észak-Korea időnként rakétákat lő át Japán fölött vagy kísérleti atomrobbantásokat hajt végre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG