<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az olasz reformokról szóló népszavazás elsöpörheti Renziéket. Az egyébként is gyengén muzsikáló bankszektornak ez nem tenne jót, de meddig terjedhet a baj?

Matteo Renzi olasz miniszterelnök sorsa múlhat a mai olasz népszavazáson: ha a nép ma megszavazza az alkotmányos reformot, Renzi a helyén marad, ellenkező esetben viszont lemond a kabinet. Az eddigi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az olaszok Renzi ellenében szavaznak majd.

Az olasz népszavazásról itt írtunk bővebben >>>

Ha felborul a politikai stabilitás, az a gazdaságnak sem tesz jót, ráadásul az olasz bankok igen nagy bajban vannak, hónapok óta a bankválsággal rémiszt a sajtó és egyes szakértők. Cser Tamás, a Concorde Alapkezelő vezető portfóliókezelője szerint azonban nincs komoly összefüggés a két dolog között. Szerinte a népszavazás sikertelensége rövid távon hozhat rossz hangulatot az olasz bankrészvényekben, ami megnehezíti a gyors tőkeemelést, de egy kiszélesedő bankválságnak – amit tétlenül néz az olasz kormány és az EKB - kicsi az esélye - írta lapunknak az elemző.

Hasonló véleményen van Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője is:

"Az EKB felügyelete alatt álló bankok esetében hagyományos értelemben vett bankválság és bankroham nem képzelhető el, azonban az elmúlt évek szabályozási változásai miatt a bankrészvényesek és már a kötvényesek is pénzügyi konzekvenciákkal kell, hogy szembenézzenek egy ilyen esetben" - írja válaszában.

Renzi és a bankok miatt van veszélyben Európa?

Nehéz megmondani, hogy hosszú távon a bankválság és az olasz kormány várható bukása milyen hatással lesz az eurózónára. Cser Tamás szerint, ahogy Európában mindenhol, úgy Olaszországban is erősíti az anti-establishment mozgalmakat a Brexit és Trump győzelme, a szavazók pedig egyre kevésbé tűrik, hogy nem sikerül beindítani a gazdaságot.

Kiss Mónika úgy véli rendszerszinten az olasz államkötvények és az államadósság jelentik a legnagyobb veszélyt Európára. Az elemző szerint az új EKB bankszanálási és bankmentési szabályok elvileg biztonságot nyújtanak a többi állam számára, de ezt a gyakorlatban még nem próbálták ki. Remélhetőleg nem is lesz rá szükség, mert a járulékos hatások is jelentősek lennének. "Az olasz “balhé” a következő év francia és német választásaira is politikai hatással lenne, innentől valóban fokozott kockázattal kellene szembenéznünk, de véleményem szerint az eurózóna felbomlásához az olasz referendum nem vezethet."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne a közjegyzői kamara
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos