TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megváltozott az iparág növekedési modellje, de a válság azt is kikényszerítette, hogy új célpiacokat keressenek a gyógyszergyárak - mondta el a Növekedés 2013 konferencián a hazai gyáróriás, a Richter vezérigazgató-helyettese. Gulácsi Gábor szerint az árbevételért ma már "egyre távolabb kell menni", a növekedés motorjai ugyanis ma már a felemelkedő piacok.

A válságövezetekben az állami gyógyszerár-támogatások megvágását keményen megérezte az iparág, míg az egészségre többet költenek az emberek, ez a válság kitörése óta a gyógyszerköltésekre már nem igaz. A Richter Gedeon hazai árbevétele is nagyban függ a támogatott gyógyszerek körétől, ezek száma a felére esett vissza."A válság Magyarországon a számunkra 2006-ban kezdődött" - érzékeltette Gulácsi, hogy mennyire megérezte a vállalatcsoport a folyamatos kiigazításokat. A válság mindezt csak elmélyítette, a Richter ezért váltott stratégiát 2010-ben. Egyelőre úgy tűnik, a válságra sikeres válaszokat adott a cégcsoport.

Kétarcú a magyar piac

Gulácsi szerint a magyar piac kétarcú, a társasági adó mértékét tekintve nincsenek versenyhátrányban, a K+F-re adott "masszív" adókedvezmény pedig egyelőre kompenzálja az egyéb terheket. A felsőoktatási kutatási műhelyekkel ugyanakkor lehetne jobb is a kapcsolat, és az innováció támogatásában is lenne még előrelépés a vezérhelyettes szerint,

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Nemcsak a gyógyszerár-támogatás szűkölése miatt fordult újabb készítmények felé a cégcsoport, hanem az értékesítését is átszervezte. Míg 2005-ben a Richter bevételeinek 30 százaléka a magyar piacról származott, tavaly ez már csak 9 százalék volt. A gyógyszeripari óriás tolódott a feltörekvő piacok felé, az árbevétel-növekedést döntően most is a FÁK országaiban és Kínában sikerült elérni, miközben a magyar értékesítés (ismét) visszaesett. Egyszeri hatások miatt tavaly az amerikai árbevétel is durván csökkent.

Rengeteg pénzt költenek marketingre

A Richter saját kezébe vette a kínai érdekeltségeit (korábban egy vegyesvállalaton keresztül vetette itt meg a lábát) és elkezdte kiépíteni saját hálózatát is. Abból is látszik, hogy stratégiaváltás történt, hogy a cégcsoport ma már az árbevételének közel harmadát költi marketingre.

A másik terület, ahol megemelték a költségvetésüket a K+F, itt ráadásul a nagy kockázatú, oroginális készítmények piacán próbálnak érvényesülni - az eddigi szabadalmakat és törzskönyvezéseket figyelembe véve, sikeresen. A Richter most a bevétele 11,9 százalékát fordítja kutatásra, de a jövőben ennél is többet költenének erre a területre.

Fókuszban a nők

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Richter a nőgyógyászat irányába fordult, ennek alárendelve hajtott végre két akvizíciót is az elmúlt években (így került a Richterhez az Esmya nevű készítmény), a cégcsoport történetében először hitelt vett fel ezekhez, mintegy 300 millió eurót. Kínában is a sürgősségi fogamzásgátlókkal jelent meg a gyógyszer óriás. A másik sikeres szabadalmuk pedig egy skizofrénia elleni szer volt (Cariprazine). Követve az iparági trendeket, a Richter is a bioszimiláris készítmények fejlesztésére helyezte át a hangsúlyt, a generikus gyógyszereknél pedig szintén a női vásárlók felé fordult nőgyógyászati termékeinek fejlesztésével. Az elmúlt két évben a cég sikeresen építette ki a nőgyógyászati termékeinek nyugat-európai hálózatát is.

Gulácsi Gábor előadásából az derült ki, hogy a Richter 2010-ben úgy döntött: előremenekülve tör ki a válságból és próbálja megerősíteni globális pozícióit.Egyelőre úgy tűnik, a szakmai sikereket sikerült üzleti sikerré konvertálni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél