BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2013. szeptember 18. 14:34

Megváltozott az iparág növekedési modellje, de a válság azt is kikényszerítette, hogy új célpiacokat keressenek a gyógyszergyárak - mondta el a Növekedés 2013 konferencián a hazai gyáróriás, a Richter vezérigazgató-helyettese. Gulácsi Gábor szerint az árbevételért ma már "egyre távolabb kell menni", a növekedés motorjai ugyanis ma már a felemelkedő piacok.

A válságövezetekben az állami gyógyszerár-támogatások megvágását keményen megérezte az iparág, míg az egészségre többet költenek az emberek, ez a válság kitörése óta a gyógyszerköltésekre már nem igaz. A Richter Gedeon hazai árbevétele is nagyban függ a támogatott gyógyszerek körétől, ezek száma a felére esett vissza."A válság Magyarországon a számunkra 2006-ban kezdődött" - érzékeltette Gulácsi, hogy mennyire megérezte a vállalatcsoport a folyamatos kiigazításokat. A válság mindezt csak elmélyítette, a Richter ezért váltott stratégiát 2010-ben. Egyelőre úgy tűnik, a válságra sikeres válaszokat adott a cégcsoport.

Kétarcú a magyar piac

Gulácsi szerint a magyar piac kétarcú, a társasági adó mértékét tekintve nincsenek versenyhátrányban, a K+F-re adott "masszív" adókedvezmény pedig egyelőre kompenzálja az egyéb terheket. A felsőoktatási kutatási műhelyekkel ugyanakkor lehetne jobb is a kapcsolat, és az innováció támogatásában is lenne még előrelépés a vezérhelyettes szerint,

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Nemcsak a gyógyszerár-támogatás szűkölése miatt fordult újabb készítmények felé a cégcsoport, hanem az értékesítését is átszervezte. Míg 2005-ben a Richter bevételeinek 30 százaléka a magyar piacról származott, tavaly ez már csak 9 százalék volt. A gyógyszeripari óriás tolódott a feltörekvő piacok felé, az árbevétel-növekedést döntően most is a FÁK országaiban és Kínában sikerült elérni, miközben a magyar értékesítés (ismét) visszaesett. Egyszeri hatások miatt tavaly az amerikai árbevétel is durván csökkent.

Rengeteg pénzt költenek marketingre

A Richter saját kezébe vette a kínai érdekeltségeit (korábban egy vegyesvállalaton keresztül vetette itt meg a lábát) és elkezdte kiépíteni saját hálózatát is. Abból is látszik, hogy stratégiaváltás történt, hogy a cégcsoport ma már az árbevételének közel harmadát költi marketingre.

A másik terület, ahol megemelték a költségvetésüket a K+F, itt ráadásul a nagy kockázatú, oroginális készítmények piacán próbálnak érvényesülni - az eddigi szabadalmakat és törzskönyvezéseket figyelembe véve, sikeresen. A Richter most a bevétele 11,9 százalékát fordítja kutatásra, de a jövőben ennél is többet költenének erre a területre.

Fókuszban a nők

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Richter a nőgyógyászat irányába fordult, ennek alárendelve hajtott végre két akvizíciót is az elmúlt években (így került a Richterhez az Esmya nevű készítmény), a cégcsoport történetében először hitelt vett fel ezekhez, mintegy 300 millió eurót. Kínában is a sürgősségi fogamzásgátlókkal jelent meg a gyógyszer óriás. A másik sikeres szabadalmuk pedig egy skizofrénia elleni szer volt (Cariprazine). Követve az iparági trendeket, a Richter is a bioszimiláris készítmények fejlesztésére helyezte át a hangsúlyt, a generikus gyógyszereknél pedig szintén a női vásárlók felé fordult nőgyógyászati termékeinek fejlesztésével. Az elmúlt két évben a cég sikeresen építette ki a nőgyógyászati termékeinek nyugat-európai hálózatát is.

Gulácsi Gábor előadásából az derült ki, hogy a Richter 2010-ben úgy döntött: előremenekülve tör ki a válságból és próbálja megerősíteni globális pozícióit.Egyelőre úgy tűnik, a szakmai sikereket sikerült üzleti sikerré konvertálni.

Makro / Külgazdaság Boris Johnson intenzív osztályra került
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 21:40
Vasárnap este szállították kórházba a brit miniszterelnököt, akinek napközben rosszabbodott az állapota.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics elárulta, mennyivel száll be az állam a bérköltségbe
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 20:31
Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt csatornázott Orbán Viktor a gazdaságba pár perc alatt
Székely Sarolta | 2020. április 6. 16:43
A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 
Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Friss
hírlevél