Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Annak ellenére, hogy a kormány a most frissített konvergenciaprogramban a jelenlegi árfolyamoknak megfelelően 350 forintos euróárfolyammal számol, a fogyasztói árak növekedésének mérséklődését várja 2020-ban. Utánanéztünk, mi lehet a háttérben.

Aki követte a híreket, vagy egyszerűen csak rendszeresen vásárol boltban, az az év elején szembesült azzal, hogy meglódultak az árak és az infláció a korábban várt mértéknél jobban emelkedett. A kormány ugyanakkor a most közzétett friss konvergenciaprogramban optimista. Mint írják, a fogyasztói árak növekedése 2020-ban lassulhat, így az év első hónapjaiban látott erőteljes drágulás ellenére az év egészében 2,8 százalékos lehet az infláció. Maga a prognózis abból a szempontból lehet némileg érdekes, hogy eközben az anyagban az euró/forint árfolyamot a "valósághoz igazították", vagyis a tavalyi 320-as szintet 350-re emelték. Ez pedig elvileg az importtermékek kapcsán az árak emelkedésével kellene, hogy járjon. Érdemes tehát megnézni, hogy mivel magyarázzák mindezt.

Miért ugrott meg korábban az infláció?

Az anyag kitér arra, hogy miként alakult az utóbbi időben az árszínvonal. Mint megjegyzik, nemcsak nálunk, hanem a visegrádi országokban is hasonlóan alakultak a folyamatok. E jelenség különösen a szolgáltatások esetében volt megfigyelhető, ami az erőteljes bérdinamika, illetve a belső kereslet velejárója lehetett. Ezzel szemben az euróövezetben a gazdaság lassulásával összefüggésben alacsonyabb lett az áremelkedés, amelynek hatására a régió inflációs folyamatai érdemben elváltak az euróövezetben tapasztalttól.

Magyarországon a háztartások élénkülő keresletének hatását mutatja, hogy a piaci alapú szolgáltatások áremelkedése meghaladta a 4 százalékot. A dinamikus béremelkedés alapvetően a munkaerő-intenzív szolgáltatásokat és termékeket érintette, így egyebek mellett többet kellett fizetni a javítási díjakért, a vendéglátásért. Nem tér ki rá az anyag, de a bérek kapcsán mindenképpen fontos oknak tekinthető az unión belüli szabad munkaerőáramlás, amely a javadalmazás terén több szektorban is erős konvergenciát indított el. Azokon a területeken ugyanis (például építőipar, vendéglátás, stb.), ahol a külföldi munkavállalás erős vonzerővel bírt, az elvándorlást csak magasabb bérekkel lehetett megállítani. Így számos esetben a bérek jelentősen felzárkóztak a nyugat-európai szinthez, ami nyilvánvalóan megjelent az inflációban.

A korábbi időszakban az importált inflációs hatások vegyesek voltak. Kedvezően alakult az ipari termékek ára, ami a gyenge uniós konjunktúra hatásának begyűrűződéséhez köthető. Ezzel szemben a kőolaj, valamint az élelmiszerek, ez utóbbin belül különösen a 2019 második felében a kínai sertéspestis miatt drágábbá váló hús- és hústermékek áremelkedése érdemben növelte az árindexet.

Mit vár a kormány?

Előretekintve, az előző évhez hasonlóan a magasabb áremelkedés irányába hatnak az indirektadó-változások, melyek eredményeként mintegy 0,4 százalékponttal növekedhet az általános árindex. Az adóváltozás részben továbbra is a dohánytermékek jövedéki adójának uniós szinthez történő közelítéséhez köthető. A konvergenciaprogram szerint jelentős hatás, hogy az alacsony olajárak miatt várhatóan a járműüzemanyagok jövedéki adója is emelkedik majd. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a jövedékiadó-emelés 1,5-2 százalékos pluszt jelent az üzemanyagok árában, miközben azok 25-30 százalékkal zuhantak az elmúlt hónapokban. Így összességében ez utóbbi adóemelésnek nem kellene, hogy komoly hatása legyen az árindexre. Ezt egyébként a kormány által készített anyag is leszögezi. Mint fogalmaznak, a legfontosabb tényező az olajárak év eleje óta bekövetkezett nagymértékű csökkenése, amely önmagában az év első négy hónapjában 1,7 százalékponttal alacsonyabb inflációt eredményezett.

A konvergenciaprogram szerint az infláció elmaradhat a tavalyitól, köszönhetően annak, hogy a koronavírus-járvány miatt bekövetkező lassulással párhuzamosan a kereslet élénküléséből eredő árhatások eltűnhetnek. Emellett a koronavírus-járvány következtében a világgazdaság szintjén a kereslet mérséklődése és számos termék, műszaki cikk árának csökkenése valószínűsíthető, ami itthon is lassítja az árdinamikát, habár ezt a hatást kiolthatja a forint gyengülése.

Rövid távon tehát arra lehet számítani, hogy a megugró munkanélküliség miatt a korábbi erős bérdinamika megtörik, és a béroldali infláció idén nem pörgeti tovább az áremelkedést. Emellett a vállalatok a visszaeső kereslet miatt nem, vagy csak nehezen fognak tudni áremelést érvényesíteni, így ebből a szempontból is az árszínvonal mérséklődése valószínűsíthető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Esély a nyaralásra: három hónapon belül jöhet az uniós vakcina-útlevél
Wéber Balázs | 2021. február 26. 13:46
Az új dokumentum bevezetéséről a tegnapi EU-csúcson elviekben már megállapodtak az uniós és tagállami vezetők. Egyelőre azonban van még néhány nyitott kérdés.
Makro / Külgazdaság 97 ezerrel kevesebb volt a foglalkoztatott januárban, mint decemberben
MTI | 2021. február 26. 11:32
A munkanélküliek száma pedig 38 ezerrel nőtt meg év elején, jelentette a KSH.
Makro / Külgazdaság Újabb 500 ezer adag kínai vakcina érkezik márciusban
MTI | 2021. február 26. 10:55
Jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Garancsi István a Fehérvár után az Újpest tulajdonosa is lett?
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 09:27
Megszülethetett a megállapodás Garancsi István, a MOL Fehérvár és Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa között, a magyar üzletember 7,2 milliárd forintért veheti meg a lila-fehér egyesületet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sokan megkapták a második oltást is
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:59
4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Szigorítani fog a kormány az utazási szabályokon
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:07
Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún is a koronavírus-számokról és az oltásról volt szó.
Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Friss
hírlevél