Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az európai integráció terjeszkedésének a megakadása a Balkánon nemcsak az oroszok figyelmét keltette föl. A kínaiak is növelik befektetéseiket, hogy geopolitikai teret és befolyást nyerjenek a térségben.

Kedden és szerdán rendezik meg a 3. Kína–Kelet-Közép-Európa-találkozót Belgrádban, ahol 16 kelet-közép-európai ország (KKEO) kormányfői és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök találkozik egymással. A belgrádi találkozón egy Kína–Európa szárazföldi-tengeri expresszvonal kerül megvitatásra, amelynek az egyik lépcsője a Budapest–Belgrád-gyorsvasút, valamint a görög Pireusz kikötőjének fejlesztése a regionális összekapcsolódás fejlesztése érdekében.  Hárommilliárd dolláros beruházási alapot hoz létre Kína a KKEO országai számára amellett a 10 milliárd dolláros kedvezményes hitelkeret mellett, amelyről a tavalyi bukaresti csúcstalálkozón egyeztek meg az érintett országok - jelentette be a kínai miniszterelnök.

A Kína–KKEO kezdeményezés hasonlatos más régiókban alkalmazott kínai behatolási stratégiákhoz. Egy példa a Kína – Latin Amerika Állandó Fórum, amelynek eredményeképpen a kínai kereskedelem a térséggel húszszorosára nőtt az elmúlt évtizedben. Ennek eredményeképpen Kína leelőzte az Európai Uniót, mint Latin Amerika második legnagyobb kereskedelmi partnerét.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal az első transznacionális infrastrukturális projekt a Kína–KKEO-együttműködés keretén belül és ennek eredményeként az a regionális összekapcsolódásnak nagy lökést ad. A megépítése – amelyet két éven belül terveznek – után Magyarország földrajzi előnye még inkább nyilvánvalóvá válik, mivel kulcsfontosságú összekötő híd lesz Kína és Európa között. A gyorsvasút Macedónia és Görögország felé történő meghosszabbításával egyben kiépülhetne a Kína és Kelet-Közép-Európát összekötő expresszvonal gerince.

A magyar-kínai kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés dinamikusan erősödik. A kereskedelmi forgalom az elmúlt évben 8,5 milliárd dollárt tett ki, a térségben a kínai befektetések összege Magyarországon volt a legnagyobb, elérte a 3 milliárd dollárt .

Kína a Balkánon

Kína jelenléte a Balkánon még a hidegháború éveire nyúlik vissza. Abban az időszakban Peking szorosan együttműködött Tiranával és Belgráddal. Sőt mi több, Albánia egyik fő kezdeményezője volt egy kulcsfontosságú diplomáciai lépésnek, amelynek keretében 1971-ben az ENSZ Közgyűlés 2758. számú határozata a Tajvanon székelő Kínai Köztársaságot megfosztotta tagságától, helyette a Kínai Népköztársaságot ismerte el, és ez az állam kapott vétójoggal rendelkező helyet a BT-ben is.

A jelenlegi balkáni gazdasági együttműködés kiindulópontja a görög Pireusz kikötője, amelyet 2009-től fejlesztett a kínai fél. Pireusz az elkövetkező években a kínai áruk legfőbb európai belépési pontja lett, átlagosan egy héttel rövidítve le az addigi szállítási időt. Kína figyelmét hamarosan a görög Tesszaloniki és a montenegrói Bar kikötői is felkeltették.

De Kína hosszú-távú politikai és logisztikai elképzeléseiben Szerbia a kiemelt stratégiai partner és Belgrádot tekinti egyfajta európai közlekedési csomópontjának is. A Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút kiépítéséről az előzetes szándéknyilatkozatot még 2013 novemberében kötötték meg.  A 2,5 milliárd eurós projektet a Kínai Fejlesztési Bank finanszírozza és kínai állami vállalatok lesznek a kivitelezők.

Kína politikailag is fontos szerepet játszott Belgrádban az 1999-es NATO bombázások idején. Nem hivatalos források szerint a szerb kormány a kínai követség kommunikációs rendszerét használhatta bizalmas üzenetei célba juttatására. Ezért talán nem véletlenül a követséget NATO bombatalálatok érték, ahol három személy életét vesztette, húszan pedig megsebesültek.

Az Európa Bizottság hivatalos álláspontja szerint az elkövetkező öt évben nem kerül sor további EU bővítésre. Az európai integráció terjeszkedésének a megakadása a Balkánon nemcsak az oroszok figyelmét keltette föl. A kínaiak is növelik befektetéseiket, hogy geopolitikai teret és befolyást nyerjenek a térségben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Friss
hírlevél