3p
Hárommillió európai veszítheti el a munkáját, ha Kína új kereskedelmi státuszt kap az Európai Uniótól, de az európai vállalatok és az Egyesült Államok keményen lobbiznak a döntés ellen. Úgy tűnik, magyar munkahelyek is veszélyben vannak.

 

 

Ha az Európai Unió piacgazdaságként ismeri el legnagyobb kereskedelmi partnerét, Kínát, 3 millió európai veszítheti el a munkáját - áll a washingtoni Economic Policy Institute kutatásában.

Kínának piac kell

Kína már többször is jelezte, hogy még mélyebben kíván integrálódni a globális piacgazdaságba, a jüant pedig szeretné végre az IMF valutakosarában tudni. Ezzel a törekvéssel azonos időben Európa és az Egyesült Államok is azt fontolgatja, hogy változtatnak az ország kereskedelmi státuszán és piacgazdaságként újabb szintre emelik a nemzetek közti viszonyt. Míg az Egyesült Államokban ez még vitás kérdés, addig Brüsszel hajlik arra, hogy megtegye ezt a lépést, ami egy sor kölcsönös kereskedelmi előnyhöz juttatná a feleket.

Az Economy Policy Institute azonban arra figyelmeztet, hogy ugyanezek az előnyök az antidömping-törvények módosítását is jelenthetik, a kínai vállalatok pedig jóval olcsóbban előállítható termékekkel árasztanák el a piacot. Ennek következménye az intézmény szerint az, hogy az európai gyártók kénytelenek lesznek 1,7-3,5 millió dolgozót elbocsátani, hogy tarthassák a versenyt.

Az elmúlt másfél évtizedben megötszöröződött a Kínából származó EU-import, 74,6 milliárd euróról 359,6 milliárdra nőtt. Az intézet megállapítja, hogy a jövőben az olcsó kínai termékek 114-228 milliárd euróval vetnék vissza gazdaságot évente, ami a GDP 1-2 százalékos csökkenését jelenti. A legnagyobb veszélyben a gyártás, az árupiaci iparágak és szolgáltató szektor dolgozói vannak.

Magyarország is a középpontban?

Az elemzés kitér arra is, hogy mely országokat érintenék százalékos arányban leginkább az elbocsátások: Magyarországon a foglalkoztatottság legrosszabb esetben több mint két százalékkal csökkenhet, hasonlóan a többi közép-európai országban, azonban a legtöbben Németországban (közel 320 ezer és 640 ezer között), Olaszországban (208 100 és 416 200 között) és az Egyesült Királyságban (193 400 és 386 800 között) veszíthetik el a munkájukat.

Nem biztos a státusz

Brüsszel egyáltalán nincs könnyű helyzetben: a kínai dömpingre érzékeny iparágakat képviselő cégek lobbistái a Politico beszámolója szerint már zárt ajtók mögött tárgyaltak az Európai Bizottság képviselőivel, így vétózva meg a döntést. Ám nem csak az európai cégek, de az Egyesült Államok is begurulhat, ha mégis elismerik piacgazdaságként Kínát. A lap forrásai szerint az amerikai nagykövet, Anthony Gardner már tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság fejével, ahol szó esett a jelenleg is tárgyalt, Európai Unió és Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás esetleges elvetéséről, ha mégis Kínával egyezne meg az unió.

Bár Kína 2016 december 11-ig szeretné megkapni a státuszt, egyes szakértők szerint még korai erről beszélni, mivel az országnak a piacgazdasághoz szükséges öt kritériumból egyet sikerült teljesítenie, ugyanakkor folyik egy kölcsönös befektetésekről szóló tárgyalás is, ami kiskaput kínálhat az egyezkedő feleknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG