<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja a miniszterelnök, hogy a magyar gazdaság 2012-ben ne csússzon recesszióba - Orbán Viktor ezt a Széll Kálmán Alapítvány zárt rendezvényén tartott beszédében mondta. A gazdaságpolitika középpontjában a középosztály felerősítésére áll, a válságadókat kivezetik, jövőre 1400 milliárdos átrendezés jön.

Háromdimenziós növekedés, 75 százalékos aktivitás

A HírTV-n késő este sugárzott beszédében Orbán Viktor azt mondta, ahhoz, hogy 2012-ben a magyar gazdaság ne csússzon recesszióba, "nehezen áthághatóvá kell tenni az euróválság hatása számára Magyarország határait", amihez csökkenteni kell az államadósságot. Emellett be kell indítani a növekedést, "egy növekedési stratégiát kell üzembe helyeznünk, amely a magyar sajátosságokra és erőforrásokra épül. Lehet, hogy valakinek csalódást fogok okozni, de az a véleményem, hogy ma nincs nemzetközi növekedési stratégia, csak nemzeti növekedési stratégiák vannak" - fejtette ki, hangsúlyozva: a cél az, hogy Magyarország Európa leg- vagy az egyik legversenyképesebb gazdasági környezettel rendelkező országa legyen.

Hozzáfűzte, hogy a következő évben három dimenziója van a növekedésnek: a finanszírozás, a termelés és a külföldi befektetők "idevonzása". Előbbivel kapcsolatban elmondta, a kormány és a bankszövetség között zajló tárgyalások biztatóak, és könnyen lehet, hogy a megállapodást ki tudják egészíteni olyan záradékokkal, amelyek a jövő évi gazdasági finanszírozásban való banki részvételről szólnak. A termelés kapcsán kiemelte az iparfejlesztést és a mezőgazdaságot, a külföldi befektetőkkel összefüggésben pedig hangsúlyozta, hogy nincs növekedés a külföldi tőke megerősödése nélkül.

Az átszervezésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a mostani változások a társadalmi alrendszerek átszervezése szempontjából nagyobb léptékűek, mint ami a rendszerváltáskor történt ezekkel a rendszerekkel. Az összes átszervezés célja - folytatta -, hogy a magyar aktivitási ráta elérje - a jelenlegi 55 százalékról - a 75 százalékos szintet.

Év végére kész a nagy mű - 1400 milliárdos átrendezés jön

"Az a konstrukció, az az építmény, amelytől azt reméljük, hogy Magyarország eléri a kitűzött célokat, a törvények szintjén készen áll ennek az évnek a végéig. A 2012-es évben az a feladat, hogy bejárassuk" - közölte, majd példaként azt mondta, könnyebb dolog egy új köznevelési törvényt megalkotni, mint a szeptembertől induló új tanévben a lehető legkisebb konfliktussal bejáratni azt. "Végre (...) áttérhetünk a konszolidációs politikára, ugyanis végre vannak rendszerek, amelyeket lehet konszolidálni. 2011 végére készen áll az a közjogi, politikai, gazdasági, szociális, kulturális építmény, amelynek az elemei védelemre érdemesek" - jelentette ki.

A másik alapelvvel, a tehermegosztás politikájával összefüggésben megerősítette: a bankadó és a válságadók hamarosan "kifutnak" a rendszerből. "Három évre vezettük be őket, ki is fogjuk őket vezetni 2012 végén. A válságadókat mindenképpen, és a bankadót is úgy, ahogyan korábban elmondtuk, visszahozzuk arra a szintre, ahol az európai általános bankadóterhelés állni fog 2012 végén, ez körülbelül a felét jelenti a mostani a terhelésnek" - közölte a miniszterelnök.

A felerősítés alapelvével kapcsolatban elmondta, erkölcsileg is vállalhatónak tartja azt a gazdaságpolitikát, amelynek középpontjában a középosztály felerősítése áll. Széles, alulról nyitott, a felzárkózás lehetőségét megteremteni képes középosztályra van szükség - emelte ki. Ezzel összefüggésben szólt arról, hogy 2011-ben 1280 milliárd forintot "hagytunk kint a vállalkozóknál, a gazdaságban és a családoknál". Az adórendszer átalakításával 600 milliárd forintot, a magánnyugdíjrendszer átalakításából fakadó reálhozam-kifizetéssel 260 milliárdot, a társasági nyereségadó csökkentésével 150 milliárdot, az eredetileg nem szándékolt áfa-visszafizetéssel pedig 270 milliárd forintot - részletezte, kijelentve, hogy 2012-ben ennél is nagyobb, összesen 1400 milliárd forintos átrendezés lesz a költségvetésben, ami szerinte példátlan az újabb kori magyar gazdaságtörténetben. Megjegyezte, hogy jövőre 1 százalék GDP 300 milliárd forintnak felel majd meg, így egy 4,5 százalék körüli átrendezés várható.

Az ország áll a lábán: 2011-ben még egyedi intézkedésekkel, 2012-ben már ezek nélkül is 3 százalék alatti a hiány - összegezte, hozzátéve, hogy 2013 már meredek emelkedést hozhat.

A nyugat hanyatlása

Orbán Viktor szerint Magyarország az egyik "harcát" jelenleg a szocialista kormányzás örökségével vívja, azzal a "zülléssel", amelyet 2002 és 2010 között az ország elszenvedett. A másik probléma az euróválság - mondta, majd kifejtette: az a világ, amely a nyugati, angolszász országok - technológiai előny adta - dominanciájára épült, és amit fél éve még szentségtörés volt kimondani, eltűnőfélben van, mégpedig azért, mert a technológiát tekintve a nyugat nincs többé monopolhelyzetben. A nyugat e problémákra úgy válaszolt, hogy hitelekbe menekült, és így az elmúlt tíz évben elszabadult a fogyasztásra, a jóléti kiadásokra fordított hitelek felvétele.

Összegzése szerint az eurózóna válsága "nem pusztán abból fakad, hogy egyes tagállamok nem képesek fegyelmezett államháztartási politikát folytatni, hanem inkább abból, hogy az egész európai gazdaság kiegyensúlyozatlanná vált, elfogytak a jól termelő, hatékony és erős vállalatok". Ezért nemcsak az államháztartási válságot, hanem a belső gazdasági, kereskedelmi kiegyensúlyozatlanságot is meg kell oldani - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint ahhoz, hogy a bajt a gyökerénél lehessen orvosolni, gazdasági növekedés szükséges, ám "az európai válságkezelés ebben a pillanatban éppen olyan lépéseket javasol, amelyek a gazdasági növekedés ellenében hatnak".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos