4p

Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.

Váratlan meglepetések érhetik Oroszországban azokat, akik szembe mernek szállni Vlagyimir Putyinnal és a hatalom köreivel: idővel egy távoli börtönben találják magukat, váratlan és halálos betegség lesz rajtuk úrrá, furcsa körülmények között vetnek véget életüknek vagy hirtelen kiesnek egy emeleti ablakon.

Egy bátor nő

Ebből a szempontból minimum vakmerőnek tűnik az, aki nem csak kritizálni meri az orosz elnököt és rendszerét, hanem deklaráltan le is kívánja váltani. Márpedig saját bevallása szerint erre készül egy háromgyerekes családanya, Jekatyerina Duncova, aki a közelmúltban a Reutersnak és a Moscow Timesnak is beszélt arról, hogy indulni kíván a 2024 márciusi elnökválasztáson.

Duncova az egyik interjúban egyébként nem tagadta, hogy fél. „Minden épelméjű ember félne, ha ilyen lépésre szánná el magát – de a félelemnek nem szabad győznie.” A másik interjúban viszont azt mondta, hogy már túl van oroszországi létezésének gyászkorszakain, és nem fél többé. Három gyermeke is támogatja az indulását, 19 éves lánya pedig különösen segíteni szeretné a kampányát.

“Példát akarok mutatni az embereknek az ellenállásra. Szeretnék nekik reményt adni.”

Mission impossible: leváltani Putyint. Fotó: duntsova2024.ru
Mission impossible: leváltani Putyint. Fotó: duntsova2024.ru

A vádakat, miszerint a hatalom beépített embere, indulása pedig csak egy illegitim választás legitimálására szolgál, visszautasítja. „Engem nem támogat sem a Kreml, sem az oligarchák, sem az üzleti világ”, mondja arra is utalva, hogy egy az átlagemberek közül. És nem része a Putyin-ellenes fő mozgalmaknak sem.

Duncova „egyébként” újságíró. Szibériában született, karrierjét azonban már a Moszkvától 230 kilométerre nyugatra található történelmi városban, Rzsevben építette fel. Újságíróként régóta benne van a politikában, 2017-ben részt vett egy helyi, alulról szerveződő kampányban annak érdekében, hogy ismét közvetlenül lehessen polgármestert választani, 2019-ben pedig beválasztották a városi önkormányzatba – röviden ennyi a politikai tapasztalata.

Eltűnő szabadság

A helyi törvényhozásban, mint mondta, alapvető fontosságú tapasztalatokat szerzett arról, hogy milyen fontos lenne fejleszteni az önkormányzatiságot szerte Oroszországban. Ez egyébként kampányának egyik központi eleme. “Úgy élek, mint az emberek többsége. Ismerem minden aggodalmukat és problémájukat, amik fontosak is nekem.”

És hogy amúgy még mit szeretne? Demokráciát, békét és a politikai foglyok szabadon bocsátását. „Szeretem az országunkat. Azt akarom, hogy Oroszország virágzó demokrácia és békés állam legyen. De jelen pillanatban teljesen más irányba halad.” 

Szerinte a törvények egyre szigorúbbak, a szabadság pedig egyre fogy.

A háborúval kapcsolatban óvatosan fogalmazott – Oroszországban hivatalosan csak speciális műveletnek szabad nevezni azt –, de utalt arra, hogy nem ért egyet az Ukrajna elleni invázióval. Úgy véli, hogy a Kremlnek be kellene fejeznie a konfliktust. Arra nem tért ki, hogy pontosan miként képzeli el a békét.  

„Előbb-utóbb minden fegyveres konfliktus véget ér, és remélem, hogy ez a lehető leghamarabb be fog következni. Az emberek belefáradtak, de ennek nem adnak hangot”, mondta. (A közelmúltban a fronton szolgáló katonák feleségei már tüntettek Moszkvában, de a hatóságok hamar feloszlatták a demonstrációt.)

Nehéz menet

És hogy mi kell ahhoz, hogy elnökjelölt legyen? Az orosz választójogi törvény szerint első körben össze kell gyűlnie egy minimum 500 fős csoportnak egy helyen annak érdekében, hogy jelölje őt. Erre a gyűlésre Duncova csapata szerint Moszkvában kerül majd sor.

Ha ez megvan, akkor 300 ezer szavazásra jogosult személy aláírását kell összegyűjtenie minimum 40 régióból, majd a listát be kell nyújtania a Központi Választási Bizottságnak. Duncova szerint már többen jelezték neki, hogy segítenek képviseleteket létrehozni különböző városokban.

Bár az oroszországi viszonyokat ismerve túl nagy összegben nem fogadnánk arra, hogy a 40 éves családanya valóban megmérettetheti majd magát Putyinnal szemben, már maga a próbálkozás is dicséretes. És ki tudja, talán még valami újnak a kezdete is lehet.

A Nagyító korábbi cikkeit itt olvashatják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik kihívójáról pedig itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Jó hírt is közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 08:45
Egy év alatt 6,8 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak, míg az egy hónappal korábbihoz képest az emelkedés, 0,3 százalék volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG