BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. november 6. 19:00

Először találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnök a hongkongi kormányzóval a júniusban kitört demokráciapárti demonstrációk kitörése óta és arra ösztökélte Carrie Lam-et, hogy tegyen határozott erőfeszítéseket a megmozdulások elfojtására.

Fotó: depositphotos.com

Informális találkozó a vásárvárosban

A két politikus találkozójára a sanghaji nemzetközi vásáron került sor, jelentette a kínai állami hírügynökség. A hongkongi kormányzó (képünkön) legutóbb október elsején járt Pekingben, ahol részt vett a Kínai Népköztársaság megalapításának hetvenedik évfordulóján, ám akkor – legalábbis hivatalos források szerint - nem találkozott „főnökével”, a kínai államelnökkel – írja a Financial Times internetes kiadás.

Röviddel aztán, hogy visszatért az addig is nyugtalan városállamba, megkerülve a helyi törvényhozást, önhatalmúlag betiltotta a maszkviselést mindenfajta utcai demonstráción. Az intézkedés olaj volt a tűzre, az elégedetlenkedő hongkongiakat a korábbiaknál is szélesebb körű és erőszakosabb tüntetésekre sarkallta; ekkor került sor arra, hogy a város teljes metróhálózatát le kellett zárni.

A legutóbbi erőszakos eseményre most vasárnap került sor, amikor is a tüntetők felgyújtották a kínai állami hírügynökség helyi irodáját. A támadás egy olyan intézményt ért, mely 1997-ig, azaz Hongkong angol gyarmati státuszának végéig Kína nemhivatalos (de facto) nagykövetségének számított a városállamban. A lassan fél éve tartó nyugtalanság miatt a gazdaság is kemény ütést kapott, gyakorlatilag recesszióba fordult, az üzleti aktivitás októberre az elmúlt két évtized leggyengébb teljesítményét nyújtotta, a beszerzési menedzser index pedig a 2008-as világgazdasági válság óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

„Hongkong számára ma a legfontosabb feladat, hogy vége szakadjon az erőszaknak és a káosznak, és helyreálljon a rend a városállamban” – idézi a kínai állami hírügynökség Hszi Csin-ping államelnök szavait. „A kínai elnök azt is követelte, hogy történjenek ’tántoríthatatlan’ erőfeszítések a tüntetések megfékezésére, állítsák meg az erőszakot alkalmazó aktivistákat és  lépjenek fel ellenük kellő határozottsággal, mindezt a jog és a törvény eszközeivel”.

Szerdán lesz a hivatalos vizit, és a KB is a városállamról vitázik

Az államelnök és a kínai kormányzat bizalma ugyanakkor töretlen Lam iránt - áll a hírügynökség jelentésében.A Financial Times értesülései szerint ugyanakkor léteznek olyan elképzelések a kínai kormányzatban, hogy márciusban esetleg érdemes lenne lecserélni Carrie Lam-et; akit pedig az utódjául szánnak, mindössze 2022-ig maradna, azaz még kitöltené Lam asszony eredeti terminusát, és nem maradna öt évig a kormányzói pozícióban.A kínai külügyminisztérium tagadta az értesülést és az egészet a politikai szóbeszéd kategóriájába sorolta.

Carrie Lam szerdán utazik majd Pekingbe, hogy ott találkozzon Han Zheng első miniszterelnök helyettessel – jelentette be a kínai politikus titkársága még a hét végén. Han állami tisztsége mellett betölti az egyik legbefolyásosabb párttisztséget is, ő a Kínai Kommunista Párt politikai bizottság állandó bizottságának tagja (ez a korabeli magyar gyakorlat szerint valahol a KB titkári pozíciónak feleltethető meg), ő felel Hongkong, Makaó és a többi úgynevezett „speciális közigazgatási terület” sorsáért.

Hszi Csin-ping és Carrie Lam nemhivatalos találkozójára a sanghaji nemzetközi vásáron egy nappal azután került sor, hogy két év után először ült össze a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KB) plénuma, ahol is az egyik napirendi pont a hongongi helyzet megvitatása volt.

A 200 tagú KB, mely 2018 februárja óta nem ült össze, négy napon keresztül tanácskozott arról, hogyan is lehetne a leghatékonyabban érvényre juttatni Hongkongban Kína hosszútávú nemzetbiztonsági érdekeit.

A hongkongi kormányzat korábban nem tudta az úgynevezett mini-alkotmányába iktatni a nemzetbiztonsággal foglalkozó 23-as cikkelyt, a 2003. júliusában kitört tüntetések ugyanis ezt megakadályozták. Tung Csiva a városállam irányításáért felelő akkori kormányzó az események után két évvel le is mondott pozíciójáról, nem töltve ki második ötéves terminusát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél