TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Először találkozott Hszi Csin-ping kínai államelnök a hongkongi kormányzóval a júniusban kitört demokráciapárti demonstrációk kitörése óta és arra ösztökélte Carrie Lam-et, hogy tegyen határozott erőfeszítéseket a megmozdulások elfojtására.

Fotó: depositphotos.com

Informális találkozó a vásárvárosban

A két politikus találkozójára a sanghaji nemzetközi vásáron került sor, jelentette a kínai állami hírügynökség. A hongkongi kormányzó (képünkön) legutóbb október elsején járt Pekingben, ahol részt vett a Kínai Népköztársaság megalapításának hetvenedik évfordulóján, ám akkor – legalábbis hivatalos források szerint - nem találkozott „főnökével”, a kínai államelnökkel – írja a Financial Times internetes kiadás.

Röviddel aztán, hogy visszatért az addig is nyugtalan városállamba, megkerülve a helyi törvényhozást, önhatalmúlag betiltotta a maszkviselést mindenfajta utcai demonstráción. Az intézkedés olaj volt a tűzre, az elégedetlenkedő hongkongiakat a korábbiaknál is szélesebb körű és erőszakosabb tüntetésekre sarkallta; ekkor került sor arra, hogy a város teljes metróhálózatát le kellett zárni.

A legutóbbi erőszakos eseményre most vasárnap került sor, amikor is a tüntetők felgyújtották a kínai állami hírügynökség helyi irodáját. A támadás egy olyan intézményt ért, mely 1997-ig, azaz Hongkong angol gyarmati státuszának végéig Kína nemhivatalos (de facto) nagykövetségének számított a városállamban. A lassan fél éve tartó nyugtalanság miatt a gazdaság is kemény ütést kapott, gyakorlatilag recesszióba fordult, az üzleti aktivitás októberre az elmúlt két évtized leggyengébb teljesítményét nyújtotta, a beszerzési menedzser index pedig a 2008-as világgazdasági válság óta a legalacsonyabb szintre zuhant.

„Hongkong számára ma a legfontosabb feladat, hogy vége szakadjon az erőszaknak és a káosznak, és helyreálljon a rend a városállamban” – idézi a kínai állami hírügynökség Hszi Csin-ping államelnök szavait. „A kínai elnök azt is követelte, hogy történjenek ’tántoríthatatlan’ erőfeszítések a tüntetések megfékezésére, állítsák meg az erőszakot alkalmazó aktivistákat és  lépjenek fel ellenük kellő határozottsággal, mindezt a jog és a törvény eszközeivel”.

Szerdán lesz a hivatalos vizit, és a KB is a városállamról vitázik

Az államelnök és a kínai kormányzat bizalma ugyanakkor töretlen Lam iránt - áll a hírügynökség jelentésében.A Financial Times értesülései szerint ugyanakkor léteznek olyan elképzelések a kínai kormányzatban, hogy márciusban esetleg érdemes lenne lecserélni Carrie Lam-et; akit pedig az utódjául szánnak, mindössze 2022-ig maradna, azaz még kitöltené Lam asszony eredeti terminusát, és nem maradna öt évig a kormányzói pozícióban.A kínai külügyminisztérium tagadta az értesülést és az egészet a politikai szóbeszéd kategóriájába sorolta.

Carrie Lam szerdán utazik majd Pekingbe, hogy ott találkozzon Han Zheng első miniszterelnök helyettessel – jelentette be a kínai politikus titkársága még a hét végén. Han állami tisztsége mellett betölti az egyik legbefolyásosabb párttisztséget is, ő a Kínai Kommunista Párt politikai bizottság állandó bizottságának tagja (ez a korabeli magyar gyakorlat szerint valahol a KB titkári pozíciónak feleltethető meg), ő felel Hongkong, Makaó és a többi úgynevezett „speciális közigazgatási terület” sorsáért.

Hszi Csin-ping és Carrie Lam nemhivatalos találkozójára a sanghaji nemzetközi vásáron egy nappal azután került sor, hogy két év után először ült össze a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KB) plénuma, ahol is az egyik napirendi pont a hongongi helyzet megvitatása volt.

A 200 tagú KB, mely 2018 februárja óta nem ült össze, négy napon keresztül tanácskozott arról, hogyan is lehetne a leghatékonyabban érvényre juttatni Hongkongban Kína hosszútávú nemzetbiztonsági érdekeit.

A hongkongi kormányzat korábban nem tudta az úgynevezett mini-alkotmányába iktatni a nemzetbiztonsággal foglalkozó 23-as cikkelyt, a 2003. júliusában kitört tüntetések ugyanis ezt megakadályozták. Tung Csiva a városállam irányításáért felelő akkori kormányzó az események után két évvel le is mondott pozíciójáról, nem töltve ki második ötéves terminusát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél