<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Munkanélküli segély helyett alapjövedelmet kapnak januártól a rászorulók Németországban a tervek szerint. A támogatás átszámítva havi 200 ezer forint fejenként, ami minimum fél-egy évig jár. Kritikusai szerint az új rendszer igazságtalan, hiszen így munka nélkül lehet majdnem annyit „keresni”, mint egy rosszul fizetett munkával. A Bundestag már elfogadta a törvényt, a Bundesrat hétfőn szavaz róla.

Elfogadta csütörtökön a német parlament alsóháza, a Bundestag az úgynevezett Bürgergeld (alapjövedelem) bevezetését. A szociáldemokrata-Zöld-liberális kormánykoalíció által beterjesztett törvényjavaslatot 385 képviselő szavazta meg 261 nem voks és 33 tartózkodás mellett.

Ha hétfőn a parlament felsőháza, a Bundesrat is megszavazza, akkor január elsejétől életbe is lép az alapjövedelem.

Ez váltja majd fel a közbeszédben csak Hartz IV-ként emlegetett munkanélküli segélyt, amely 2005 óta van érvényben.

Olaf Scholz kancellár az alapjövedelem bevezetésével egyik választási ígéretét váltja be. Fotó: EPA/CLEMENS BILANOlaf Scholz kancellár az alapjövedelem bevezetésével egyik választási ígéretét váltja be. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

De mi az a Bürgergeld?

De mennyi pontosan az alapjövedelem, kinek jár, mi szól mellette, és mi ellene?

- Az alapjövedelem egyedülállók esetében 502 euró (202 ezer forint), ami 53 euróval több az eddigi munkanélküli segélynél. Nem egyedülállók esetében a partner után (nem muszáj házastársnak lennie) 451 euró, 14-17 év közötti gyerek után 420 euró, 6-13 év közötti gyerek után 348 euró, 5 év alatti gyerek után pedig további 318 euró jár.

- Az alapjövedelmet az igényelheti, aki Németországban él, keresőképes, ugyanakkor rászoruló, azaz nincs megfelelő jövedelme, illetve még nem nyugdíjaskorú.

- Az igénybevétel feltétele, hogy az adott személy a munkaügyi központok közvetítésével minden olyan felkínált munkát elfogadjon, amelynél ez elvárható. Ez konkrétan azt jelenti, hogy „fizikailag, szellemileg és lelkileg” is képes az adott munka elvégzésére. Ha erre nem képes, akkor azt bizonyítania kell.

- További havi 150 euró jár annak, aki hajlandó szakmát tanulni, 75 euró pedig annak, aki hajlandó egyéb továbbképzésben részt venni.      

- A kérelem pozitív elbírálása esetén az alapjövedelem 6-12 hónapra jár.

- Az alapjövedelemben részesülő személy az első két évben mindenképp maradhat a lakásában, illetve 60 ezer euróig nem kell hozzányúlnia a magánvagyonához. Tehát – a törvényhozók szándékai szerint – a hosszú ideje munkanélkülieknek sem kell attól tartaniuk, hogy el kell hagyniuk a lakásukat, vagy fel kell élniük megtakarításaikat.

- A munkanélküli segélyben részesülőket eddig szankciókkal sújtották, ha például nem tartották magukat a munkaügyi központokkal kötött megállapodáshoz. Ezeket a szankciókat most jelentősen enyhítik: fél évig úgynevezett bizalmi idő van érvényben, amely alatt nem lehet csökkenteni az ellátás összegét. Negatív következményekkel csak annak kell számolnia, aki abszolút nem működik együtt a munkaügyi központokkal.

- A kormány szándékai szerint az alapjövedelem nem egy feltételek nélküli juttatás, hanem a rászorulóknak járó állami segítség. Hosszútávú célja pedig az, hogy a rászorulók „tartósan integrálódjanak a munkaerőpiacra” ( azaz dolgozzanak és képesek legyenek eltartani magukat).

Mi a baj vele?

Ezzel együtt az alapjövedelmet számos kritika érte a gazdasági szférából és az ellenzék részéről.

A jobbközép CDU-CSU szövetség szerint az új juttatás csökkenti a motivációt a munkavállalásra, hiszen így munka nélkül is majdnem annyi pénzhez lehet jutni, mint egy rosszul fizetett munkával.

„Az alapjövedelem hátrányosan érinti a keveset kereső, de keményen dolgozó embereket: a pénztárosokat, a fodrászokat, buszsofőröket, a körzeti rendőrparancsnokokat, akik napi szinten próbálnak kijönni a pénzükből – és a végén azt látják, hogy nem dolgozni majdnem annyira jövedelmező, mint dolgozni. Ez igazságtalan” – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője pedig attól tart, hogy az alapjövedelem növeli majd a bevándorlást a német szociális rendszerbe.

Söder egyúttal kilátásba helyezte, hogy hétfőn a Bundesratban meg fogják akadályozni a törvény elfogadását.

Októberben egyébként 5,3 millió személy volt regisztrálva a most még Hartz IV névre hallgató állami segélyre Németországban. A menedékkérők ilyen segélyt nem kapnak, kivéve az ukrajnai menekülteket.

Frissítés:

Hétfőn a német parlament felsőháza jelen formájában elutasította az alapjövedelem bevezetését. November végéig ugyanakkor még van idő, hogy kompromisszum szülessen a kérdésben. További részletek az alábbi cikkben:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG