5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hamarosan újra mérlegen az idő: az emberek időbeosztását bemutató időmérleg többek között a különböző társadalmi és demográfiai csoportok eltérő időfelhasználásának vizsgálatára szolgál. Nemsokára újabb adatgyűjtésbe kezdenek a kutatók, addig is összeszedtünk pár érdekességet a magyarok szokásairól és pár környező országról...

Harminc év után ismét Budapesten rendezik a Nemzetközi Időmérleg-konferenciát, október 24. és 26. között. Az időmérleg alapvetően egy adott társadalom életmódját, konkrét tevékenységeit és időfelhasználását vizsgálja: mit, mikor, milyen optimális időráfordítással, esetleg milyen rendszerességgel teszünk egy átlagos nap során.

A Központi Statisztikai Hivatal 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között időmérleg-felvételt készített a magánháztartásokban élő 10–84 éves népesség körében. A 24 órás keretbe rendezett tevékenységeket egy ún. időmérlegnaplóban rögzítik a vizsgált személyek, amely segítségével a népesség életkörülményeiről, életviteléről, időfelhasználásáról egységes képet kaphatnak a kutatók – írja a Központi Statisztikai Hivatal.

A vizsgálat összesen 17 ország felméréseit gyűjtötte össze, mi ebből négy ország – Magyarország, Ausztria, Románia és Lengyelország – statisztikáit vetettük össze, hogy rámutassunk a lényegesebb hasonlóságokra és különbségekre. Ide kattintva elérhető az animáció >>>

Korábban kelünk, kevesebbet dolgozunk

Összehasonlítva egy magyar és egy osztrák átlagos napját, kiderül, hogy a magyarok idejük kisebb részét (43,6 százalék) fordítják alvásra, mint az osztrákok (49,9 százalék), az étkezésre is kevesebbet (7,5 százalék) szentelnek idejükből az osztrákoknál (11,9 százalék), és több időt (9,4 százalék) töltenek fizetett munkával, mint nyugati szomszédjaink (8,6 százalék).

A magyarok kelnek a legkorábban egy átlagos munkanap során: a népesség több mint fele fél hétkor már talpon van, az osztrákokhoz hasonlóan. Romániában és Lengyelországban lényegesen többen alszanak ilyenkor, a lakosság több mint 73, illetve 86 százaléka még ki se kelt az ágyból.

A délelőtti időszakban átlagosan 11 óra körül dolgoznak a legtöbben, a legdolgosabbnak az osztrákok számítanak (35,1 százalék), őket követik a magyarok, a románok és a lengyelek. Míg a fizetett munkákat nézve az osztrákok vezetnek, a legtöbb házimunkát ilyenkor a magyarok végzik.

Forrás: KSH

A magyarok…

A hazai lakosság fele már fél hétkor kikel az ágyból, a legtöbb utazással töltött idő reggel hét és nyolc között mérhető. A fizetett munka és a házimunka aránya (24,5, illetve 33,5 százalék) aránya 11 órakor tetőzik, a vásárlással foglalatoskodók aránya is a délelőtti órákban a legélénkebb. A magyarok érezhetően tartják a déli ebédet, a vizsgált személyek csaknem harmada ilyenkor ül asztalhoz. A délutáni órákban jellemzően egyre kevesebben dolgoznak, ezzel szemben több mint tíz százalékkal nő a szabadidős tevékenységek aránya. A vacsora ideje átlagosan este hat és hét óra közé tehető, ezzel egy időben meredek növekedésbe kezd a tévénézéssel és rádiózással foglalkozók aránya: este nyolckor már a lakosság több mint fele a képernyők előtt ül, tízkor pedig már a többség nyugovóra tér.

Az osztrákok…

A nyugati szomszédok kissé később kelnek, ugyanakkor nagyobb százalékuk a magyaroknál már hamarabb munkába áll, a délelőtti csúcsponton ráadásul a népesség lényegesen nagyobb aránya végez fizetett munkát. Az osztrákok több mint 35 százaléka dolgozik, míg a magyarok estében ez az arány 23 százalék – a házimunkák esetében azonban épp ellentétes képet mutat a statisztika. Átlagosan elmondható, hogy az osztrákok nagyobb arányban térnek vissza a munkához és tovább is maradnak munkahelyükön, mint a magyarok. Ez a szabadidős tevékenységeknél is megmutatkozik: délután kettőkor például csaknem fele annyi szomszédunk pihen, mint mi. A statisztikák szerint az osztrákok a tévé elé is később ülnek le, illetve később is alszanak el, mint a magyarok.

A románok…

A magyarokkal szemben a románok sokkal tovább alszanak: reggel hétkor még a lakosság csaknem fele nem kászálódott ki az ágyból, míg a magyarok csaknem háromnegyede már talpon van. A délelőtt során a fizetett munka és a házimunka aránya nagyjából azonos a hazai tendenciákkal, lényegi különbség figyelhető meg azonban a vallásgyakorlásban: a román lakosság esetében akár a több mint 7 százalékot is elérheti ez a mutató, míg a magyarok esetében szinte végig 1 százalék alatt marad. Az ebédidő átlagosan másfél órával későbbre esik, mint Magyarországon, az esti szabadidős tevékenységek esetében pedig elmondható, hogy itt a lakosság érezhetően kevésbé tévéfüggő.

A lengyelek…

A románokhoz hasonlóan a lengyelek is később kelnek, a nap során azonban a fizetett munkával foglalkozók aránya átlagosan 5 százalékkal alacsonyabb, mint Magyarországon. A délután során a magyarokhoz képest kissé magasabb a házimunka és a szabadidős tevékenységek aránya, sportolással pedig akár 5 százalékkal is többen foglalkoznak, mint nálunk. Tévénézés tekintetében az esti órákban is jelentők különbségek vannak: míg csúcsidőben a magyarok csaknem 60 százaléka nézi kedvenc csatornáját, addig Lengyelországban több mint 10 százalékkal kevesebben zárják így a napjukat.

Az első időmérleg-vizsgálatok az 1960-as években indultak el. A nemzetközi összehasonlításra is alkalmas módszert 1963-ban Szalai Sándor és kutatócsoportja vezette be, később pedig az ő metódusa vált az időmérleg-felvétel klasszikus módszertanává.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG