TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mai hír, hogy a 48. helyen áll Magyarország a World Economic Forum új versenyképességi rangsorában, ami a 2016-os rangsorban publikált 69. és a tavalyi 60. helyhez képest jelentős előrelépést jelent, viszont a teljes kép ennél jóval árnyaltabb, fontos mutatókban kéne még fejlődnie az országnak.

Ahogy azt a Privátbankár.hu is megírta, a davosi székhelyű World Economic Forum ma hajnalban tette közzé új versenyképességi rangsorát, amelyben Magyarország a vizsgált 140 ország közül a 48. helyen áll. Ez a tavaly publikált rangsorhoz képest 12 helyezésnyi előrelépést jelent, a régió országaival összesítésben ezzel körülbelül egálban vagyunk.

Nem igazán lehet összehasonlítani a korábbi évekkel

A WEF az idei rangsorát új módszertan alapján publikálta: a felmérésben összesített indikátorok köre jelentősen átalakult, és nőtt az objektív statisztikai adatok súlya a felmérésen belül. Az idei rangsor eredményei emiatt közvetlenül nem hasonlíthatók össze a tavaly publikált rangsorral, de a tavalyinál lényegesen jobb helyezés megerősíti, hogy Magyarország versenyképessége jobb, mint amit a korábbi évek rangsorbeli helyezései jeleztek. Összességében a 48. hely ellenére Magyarország még viszont még mindig hátul kullog több fontos mutatóban, ahogy ez a WEF grafikonján is látszik.

Nem minden szép és jó

Csakhogy emellett több nagyon fontos mutatóban elég gyengén állunk. Komoly gondok vannak a bírói függetlenséggel (103. helyezés a 140-ből), és a tulajdonjogok garantálásával is (108/140), valamint a kormányzás és a személyes érdekek szétválasztásával (121/140) is, ráadásul a kormánynak is lenne hová fejlődnie jövőorientáltságot tekintve (96/140). Ami a sajtószabadságot illeti, középtájon állunk (60/140), igaz, az index egyértelmű csökkenést mutat ki.

Mi a helyzet a dolgozókkal?

Ami a szakképzett munkaerő megtalálásának lehetőségeit érinti, ebben csupán 137. helyen áll Magyarország a 140-ből. Ráadásul a szakképzés minősége is pocsék, 123. helyet ért el a 140-ből, és a frissdiplomások képzettsége sem az igazi (97/140).

A magyar munkavállalók jogai alapvetően biztonságban (41/140) vannak, viszont kifejezetten (139/140) és a dolgozók belföldi áramlásának aránya is (136/140). A munkáltatókra komoly terhet rónak a félelmetesen magas munkaadói járulékok (128/140), a munkabérekben pedig szintén sokkal nagyobb rugalmasságra lenne szükség, viszont külföldi dolgozókat kifejezetten könnyedén vesznek fel a magyar vállalatok (22/140).

Magyarországon a nemzetközi szinthez képest kifejezetten gyorsan lehet új céget alapítani (41/140), és arányosan nem is annyira drága (60/140), ugyanakkor a vállalkozói kedv szinte teljesen hiányzik a magyarokból, a kockázatvállalást tekintve csupán csak a 134. helyet érte el az ország. Az innovatív cégek növekedési üteme alacsony (111/140), ráadásul a magyar vállalatok nem nyitottak a szokatlan, újító ötletekre sem (132/140).

A lakosságnak is fejlődnie kell

Ugyan internetelérésben a 33. helyen állunk a toplistában, ez nem látszik a magyar lakosság digitális felkészültségén, ugyanis a listán csupán 25 országot tudtunk magunk mögé utasítani. A lakosság vásárlói érzékenysége is kifejezetten alacsony (111/140), azaz nem figyelnek a fogyasztók kellőképpen arra, hogy minőségi, környezetbarát és hasonló szempontok alapján is megfelelő termékeket vásároljanak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél