3p

Továbbra is kritikus a lőszerhiány, újabb helyen vonnak össze orosz erőket. Elég lesz és időben érkezik az újabb nyugati segítség? Háborús hírek szombat reggel.

  • Hollandia részt vállal abban az erőfeszítésben, amely 800 ezer tüzérségi lőszer mielőbbi megvásárlására és Ukrajnába szállítására irányul. Ezt Mark Rutte holland miniszterelnök az orosz-ukrán határtól alig 40 kilométerre található Harkivban tett váratlan látogatásán jelentette be, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozva aláírt egy biztonsági megállapodást Hollandia és Ukraja között.
  • Az oroszok jelentős erőket vonnak össze Csasziv Jar térségében, hogy ezen a frontszakaszon érjenek el áttörést a donyecki régióban – közölte egy ukrán tisztviselő a Szabad Európa Rádióval. A Bahmuttól nyugatra található település környékén történő orosz előrenyomulás megnyithatná az utat például Szlovjanszk felé is, és további növelné az ukrán vezérkar stratégiai nehézségeit. Az ukrán erők kritikus tüzérségilőszer-hiányát kihasználva az orosz haderő számos frontszakaszon igyekszik nyomás alatt tartani az ukrán védelmi vonalakat, az Avgyijivkánál elért költséges győzelemhez hasonló eszközökkel igyekezve további területeket ellenőrzése alá vonni.

  • Franciaország „nyárig” száz darab Delair DT-46 típusú „kamikazedrónt” szállít Ukrajnának.
  • A Wall Street Journal cikke szerint 2022 áprilisában Oroszország olyan békefeltételeket kínált Ukrajnának, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné tették volna az ukránoknak, hogy a jövőben megvédjék magukat egy újabb orosz támadás ellen. A tervezet az ukrán semlegesség rögzítése mellett megtiltotta volna Kijevnek, hogy külföldi fegyvereket vagy külföldi katonai személyzetet fogadjon, az ukrán haderőt pedig 85 ezer főre, 342 harckocsira, illetve 519 tüzérségi eszközre korlátozta volna. Az ukrán tárgyalók ezzel szemben 250 ezer katonában, 800 harckocsiban és 1900 tüzérségi rendszerben lettek volna hajlandók maximálni a fegyveres erőiket.
  • Az orosz rendőrség legalább 67 embert vett őrizetbe az Alekszej Navalnij temetése alkalmából országszerte tartott megemlékezéseken az OVD-Info jogvédő csoport szerint. A moszkvai szertartásra több ezer ember próbált bejutni, kilométeres sorokban várakozva.
  • A világhírű, külföldön élő orosz írónőt, Ludmilla Ulickaját is „külföldi ügynöknek” nyilvánították az orosz hatóságok, arra hivatkozva, hogy „LMBTQ-propagandát” folytat. A 81 éves írónő a kortárs orosz irodalom egyik legnevesebb alakja.
  • Svédország csökkenti az orosz ortodox egyháznak juttatott állami forrásokat, mivel az ország hírszerzése szerint a szervezetet Moszkva kémkedésre használja fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG