<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Holnap ilyenkor már, ha végleges eredményünk még nem is, de valami fogalmunk már biztosan lesz arról, hogy ki vezeti az Egyesült Államok 45. elnökének címéért szóló versenyt. Sosem voltak még ennyire népszerűtlen elnökjelöltek, az amerikaiak nagyobbik része se Clintonnal, se Trumppal nem tud igazán azonosulni. Befordultunk a finisbe, ezért összeállítottunk egy körképet a mostani állásról.
MTI/AP/Lynne Sladky)

Senkit sem hibáztatunk, hogy kezdi elveszíteni a fonalat a jelöltek körülötti botrányok miatt, összeszedtük pontokba, amit fontos tudni:

1. Szeretnék azonnal értesülni az eredményekről, mikor keljek?

Van egy jó hírünk azoknak, akik nem szeretnek éjszakázni, a legkorábban reggel ötkor érkezhetnek az első tényleges exit poll eredmények. Magyar idő szerint egyébként reggel hattól kezdték a voksolást az amerikaiak, és az időzónák miatt egészen hajnali négyig fognak folyamatosan zárni a szavazókörök.

2. Se Trump, se Clinton – kikre lehet még szavazni?

Bár a csata a két nagypárt jelöltje közt fog eldőlni, azért nem árt megemlíteni a két kispárti jelöltet is, Gary Johnson a libertáriusok jelöltjeként mixeli össze a republikánus gazdaságpolitikát a demokrata szociális reformokkal, míg a zöldek jelöltjeként Jill Stein a környezetvédelemmel és az olajcégek megszabályozásával kampányol.

3. Mi van Hillary Clinton emailjeivel?

A hírhedt külügyminiszteri magánszerverről kiszivárgott emailek történetét mi már nagyon unjuk, de pár napja az FBI még rúgott egyet a döglött lóba, és kihoztak még egy adag, eddig nem látott emailt, valamint felemlegették Bill Clinton egy régebbi, elég kétes kegyelmi ügyét. Erről itt írtunk. >>>

Ami viszont biztos, hogy tegnap az FBI ismételten megállapította, hogy továbbra sem találnak bűncselekményre utaló nyomot, ezért nem lesz bűnügyi nyomozás a demokrata elnökjelölt ellen. Ez annyiban mindenképpen szerencsés, hogy a győzelme esetén igencsak hülyén hatott volna, hogy az új amerikai elnök bíróságra is rendszeresen jár.

És, hogy mi van emailekben? Azt legalább már tudjuk, hogy Clintonnak jó az ízlése sorozatok terén, a Parks and Recreation-nek (Városfejlesztési ügyosztály) mi is nagy rajongói vagyunk.

4. És Trump adóügyeivel?

Bár egy alapvető jelentést ugyan kiadott a milliárdos, a New York Times így is kiszúrt egy nagyon furcsa manővert. Lassan 21 éve 1995-ben Donald Trump 916 millió dolláros veszteséget jelentett, amivel évekig megúszta az adózást.

A Times szerint egyébként az történt, hogy egy kaszinórészesedésért cserébe lejárt adósságot vett. Bár ez nem feltétlenül tényszerűen illegális, azért az biztos, hogy morálisan nem annyira van rendben. Azt, hogy mi áll a milliárdos adópapírjaiban, ha eddig nem tudtuk meg, ezután sem fogjuk.

5. Hogy állunk most?

A tegnap esti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A felmérést két nagy név, a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közösen készítette.

MTI/AP/Evan Vucci

A közvélemény-kutatás eredményei szerint Hillary Clinton 45:42 arányban vezet a közvetlen voksokat (tehát a polgárok közvetlen szavazatait) illetőn, és az elnökséghez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektor támogatására számíthat. Ezzel szemben Donald Trump várhatóan csupán 235 elektor bizalmát nyeri el.

A republikánus elnökjelölt esélye attól függ, hogy hogyan teljesít majd Floridában, Pennsylvaniában és Michiganben. Ha e három állam közül kettőben veszít, akkor senki nem veheti el az elnökséget Hillary Clintontól.

6. Clinton már behúzott két győzelmet, Trump egyet

Az északkeleti New Hampshire állam három településén helyi idő szerint pontban éjfélkor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és elsőként Dixville Notchban eredmény is született.

Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük négyen Hillary Clintonra szavaztak. Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve egyébként nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki ráírta.

A másik településen, Millsfieldben, Donald Trump aratott elsöprő győzelmet: a huszonegy szavazatból tizenhatot szerzett, míg Clintonra négyen voksoltak, és valaki felírta a szavazócédulára Bernie Sanders vermonti szenátor nevét.

New Hampshire harmadik kicsiny településén, Hart's Locationben harmincegy szavazó él. Tizenheten Clinton mellett döntöttek, tizennégyen Trumpot választották.

7. Mi van a hírességekkel és politikusokkal?

Barack Obama és Bernie Sanders is kiállt Clinton mellett, csakúgy, mint több színész, zenész, és énekes is:

Trump támogatói közt elsősorban olyanok vannak, mint a botrányceleb Tila Tequila, vagy több konzervatív újságíró:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG