<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Barack Obama bicskája beletört a guantánamói fogolytábor bezárásába, de azt el tudta érni, hogy a fogvatartott rabok száma jelentősen csökkenjen. Trump már az elnökválasztási kampány során egyértelművé tette, hogy hisz a kínvallatásban és Gitmóban, ezt az ígéretét pedig sikerült is teljesítenie: az elnök úgy rendelkezett, hogy maradjon nyitva a modern kor Gulagja.
Guantánamo, X-Ray tábor. Fotó: USA védelmi minisztérium

Donald Trump kedden elrendelte a guantánamói fogolytábor működésének meghosszabbítását. Jim Mattis védelmi minisztert arra utasította, hogy vizsgálja felül az Egyesült Államok katonai fogolytáborokra vonatkozó intézkedéseit. Az elnöki rendeletnek köszönhetően az amerikai hadsereg felhatalmazást kapott arra, hogy újabb foglyokat helyezzenek el a táborban, így az Iszlám Állam elfogott katonái is a Kuba déli részén berendezett amerikai fogolytáborba kerülhetnek.

Egy hely, ahol békében lehet gyanús személyeket kínozni

A guantánamói katonai börtönt 2002-ben hozták létre George W. Bush elnöksége idején. A szeptember 11-i terrortámadást követő terrorellenes háborúban elfogott, terrorizmussal gyanúsított személyek kerültek ide. Mivel a létesítmény Kuba területén található, itt nem nem érvényesek az amerikai törvények - ennek köszönhetően gyorsan hírhedtté vált.

Guantánamót első sorban a vád és tárgyalás nélküli, határozatlan idejű fogva tartásra használja az Egyesült Államok - ez egyébként mind amerikai, mind nemzetközi törvényekbe, emberi jogi egyezményekbe ütközik. Nem véletlen, hogy az Amnesty International egy jelentésében "korunk Gulagja" néven emlegeti a létesítményt. Terrorizmussal gyanúsítható személyeket ellenséges katonáknak nyilvánítanak, majd a táborba szállítják őket, ahol sokszor megalázó, embertelen körülmények között próbálják őket vallomásra bírni.

Ezek között szerepel az imádkozás megzavarása, vallási jelképek megalázása, éhségsztrájkolók kényszeretetése. A Vöröskereszt megfigyelői és később szabadon engedett rabok alvásmegvonásról, fizikai bántalmazásról, éheztetésről, szűk és hideg börtöncellákról számoltak be. Hangos zenét üvöltetnek, jéghideg vagy forró körülmények közé zárják a foglyokat. Gyakran alkalmaznak lelki terrort: a foglyokat otthon maradt családtagjainak megerőszakolásával, meggyilkolásával fenyegetik. Pszichológusok segítségével térképezik fel a foglyok fóbiáit, gyengéit, amelyeket később használni tudnak a vallatásnál.

A waterboarding néven ismert kínvallatás (amikor a lekötözött fogoly arcára egy rongyot nyomnak, majd folyamatosan vizet locsolnak rá, így fulladásközeli állapotot érnek el) ugyan réges-régóta alkalmazott technika, de a szeptember 11-i merényletek utáni vallatásoknál került be újra a köztudatba létezése - ahogy az is, hogy a CIA ezt előszeretettel alkalmazza egy amerikai börtönben, persze nem amerikai földön. Később ennek használatát Obama elnök betiltotta - de persze ez is csak egy amerikai törvény, azok pedig Guantánamón legfeljebb közvetetten érvényesek.

Miért van még mindig nyitva?

Rengeteg emberi jogi szervezet tiltakozott a fogolytáborban uralkodó állapotok, módszerek, illetve egyáltalán az intézmény ellen is - mégiscsak bizarr, hogy a szabad, demokratikus világ élharcosa egy külföldön fenntartott táborban kínoz bírósági tárgyalás nélkül embereket. Sőt, nem csak tárgyalás nincs: rengetegen úgy kerülnek ki a fogolytáborból, hogy még vádat sem emeltek soha ellenük - magyarán teljesen ok nélkül tették ki őket mindennek, ami Guantánamón megtörténhet. Több száz ember került már így ki a fogolytáborból. Hivatalos közlések szerint eddig nyolcan haltak meg a táborban, közülük öten öngyilkosságot követtek el.

A fogolytábor azért lehet még nyitva, mert értek el segítségével eredményeket - nem tudni pontosan, mennyit, de eleget ahhoz, hogy meggyőzzék a politikusokat az intézmény fenntartásáról. Állítólag terroristák dobtak fel más terroristákat, lepleztek le készülődő merényleteket. Itt sikerült kiszedni Khalid Sheikh Mohammedből a vallomást (természetesen waterboadring segítségével) a szeptember 11-i terrortámadás kiterveléséről.

Obama be akarta zárni, Trump inkább több embert vitetne oda

Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke többször is nekifutott a fogolytábor bezárásának - 2009-ben rögtön első teljes munkanapján rendelkezett arról, hogy egy éven belül fel kell számolni az intézményt. A tervet azonban mindkét pártból sokan ellenezték, így erre nem is került sor - annyit ért el, hogy nyolcéves elnöksége alatt 242-ről 41 főre csökkent a fogvatartottak száma.

Trump elnök viszont már a választási kampányban egyértelművé tette: "rossz fiúkkal" kellene feltölteni a tábort; volt olyan terrortámadás, ahol a gyanúsítottra utalva annyit mondott, vigyék csak el Gitmóra (Guantánamo rövidítése a GTMO, avagy Gitmo). A kampányban beszélt arról is: elnökként visszahozná a vízbefojtás imitálásával végrehajtott kínzásos vallatást a terroristák ellen. Trump úgy fogalmazott: "I would bring back a hell of a lot worse than waterboarding", azaz nagyjából: sokkal rosszabb dolgokat is visszahoznék a waterboardingnál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG