<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Párizs ügyesen használja ki az Obama adminisztráció és az Öböl-menti monarchiák megromlott kapcsolatát, és tucatszám adja el harci repülőit a térségben. Védelmi kiadásait otthon is emelkedő pályára állította, mert nem nyugodt az európai béke vonatkozásában és nem akar leszakadni Berlintől.
A franciák Rafale vadászgépe. Forrás: EPA

Franciaország nagyszerű érzékkel használja ki a Közel-Keleten azt a bizalmatlansági hullámot, amely az iráni nukleáris megállapodás közeledtével a szunnita uralkodóházak és Washington között kialakult. A fél-feudális rezsimet működtető Szaúd-Arábia szerint az USA egy olyan állam számára biztosítana atomprogramot, amely egyébként is igyekszik szándékosan megosztani a régiót, illetve tüzelni a vallási ellentéteket Jementől kezdve Szírián át Irakon keresztül egészen a palesztin területekig.

Május elején Francois Hollande francia elnök, külügy- és védelmi minisztere társaságában Katarba és Szaúdi-Arábiába látogatott. A francia delegáció találkozott a katari emírrel és azon melegében aláírtak egy egyezményt 24 Rafale vadászgép eladásáról 6,3 milliárd euró értékben. A szunnita uralkodók értékelik Párizs keményebb álláspontját a Teheránnal folytatott tárgyalásokon és francia hadieszköz-vásárlásaikkal is kifejezik elégedetlenségüket az Obama-adminisztrációval. Párizsnak szintén sikerült értékesítenie két tucat Rafale-t Egyiptomnak és április végén három tucat harci gépet Indiának. Ezzel a sikeres francia diplomáciával és lobbizással a Rafale idén a világ harci repülőgép gyártói között kiemelkedő helyet biztosított magának.

Párizs időben pozíciót foglalt az Öbölben

Hollande szintén részt vett Öböl Együttműködési Tanács (GCC) ülésén Rijádban, ahol találkozott a szunnita monarchiák vezetőivel Szaúd-Arábiából, Bahrainből, Kuvaitból, Ománból és az Egyesült Arab Emirátusokból.  A GCC 1981-es megalakulása óta először fordult elő, hogy egy nyugati vezető is részt vehetett a tanácskozáson.

Párizs már 2009-ben, Sarkozy elnök alatt létrehozta első állandó katonai bázisát Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában. A bázis 500 francia katona állomásoztatására alkalmas és csupán 150 kilométerre fekszik az iráni partoktól, a Hormuzi-szoros közelében. Tavaly márciusban közös hadgyakorlatra is sor került az Emirátusok katonáival, a Charles de Gaulle repülőgép anyahajó és egy tengeralattjáró részvételével.

hirdetés

Aggodalmak az európai béke miatt

Franciaország otthon is növeli védelmi kiadásait. Hollande az elkövetkező öt évre 3,8 milliárd euró pótlólagos kiadási keretet jelentett be a jelenlegi 31,4 milliárdos éves katonai büdzsére. Mivel az államháztartásnak szoros kereteken belül kell működnie, ezért az egészségügyi és lakhatási támogatások visszavágását jelentette be pár napra rá Michel Sapin pénzügyminiszter.

Az európai béke törékeny, és maga Hollande jelentette ki pár hónapja, hogy az ukrán konfliktus „totális háborúvá” fajulhat a kontinensen. A franciák azt sem felejtik el könnyedén, hogy milyen gyorsan összeroppantak 1871-ben, 1914-ben és 1939-ben a porosz illetve a német hadsereg nyomása alatt. A francia elit tehát éberen figyeli, hogy Berlin 6,2 százalékkal fogja emelni védelmi költségvetését az elkövetkező öt évben, 35 milliárdra növelve a kiadásokat 2019-re, mindezt egy átfogó haderőreform keretében. 2010-2014 között Berlin védelmi kiadásai 7 százalékkal, 32,4 milliárd euróra nőttek, míg Párizsé ezen időszak alatt 2,5 százalékkal, 31,4 milliárdra csökkentek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közeledik a nap, amikor kötelező lesz az Európai Unióban a koronavírus elleni oltás?
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 16:09
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán úgy fogalmazott Brüsszelben, meg kellene fontolni, hogy kötelezővé tegyék az oltást az összes uniós tagállamban.
Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Makro / Külgazdaság Járvány előtti szinten a GDP
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:05
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. 
Makro / Külgazdaság Minden ötödik gyógyszertárat sarokba szorít a kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 08:36
Nehezíti az internetes gyógyszerbeszerzést és -forgalmazást a kormányzat.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló