4p

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.

A brexit óta a brit Konzervatív Párt hozzákötötte sikerét a népesség elöregedésének folyamatához, ám ez kétélű fegyver. A nyugdíjas vagy ahhoz közeli szavazók megbízható résztvevői a választásoknak, ám folyamatosan zsugorodik a számuk. Ezzel kell számolnia mindenkinek, aki a jövő helyett a múltra fogad – idézi Andrew Cooper kampánystratéga véleményét Robert Shrimsley, a Financial Times belpolitikai szakírója.

Rishi Sunaknak nehéz feladatot kell megoldania Nagy-Britanniában. Fotó: EPA/NEIL HALL
Rishi Sunaknak nehéz feladatot kell megoldania Nagy-Britanniában. Fotó: EPA/NEIL HALL

A brexit elmélyítette a szakadékot a brit társadalom idősebb (inkább kilépéspárti) és fiatalabb (inkább maradáspárti) rétegei között. A klímaváltozás elleni fellépés puhítása – amelynek része, hogy a konzervatív kormány a belső égésű motorral felszerelt új autók eladását nem 2030-tól, hanem 2035-től tiltaná be –, tovább növeli a két társadalmi réteg távolságát. 

Fiatalok kontra idősebbek

A brexit győzelmét hozó népszavazás után egy évvel, 2017-ben azoknak a szavazóknak az életkora, akik nagyobb valószínűséggel adták a voksukat a torykra, 47 év volt. Ezt követően 2019-re, amikor az extravagáns Boris Johnson került az ország élére, ez határ lement 39 évre. Mostanában azonban csak a 65 év felettiek körében élveznek többséget a konzervatívok.

Az 1980 és az 1990-es évek második fele között született millenniumi generáció tagjainak legidősebb része közben elérte a 40 éves kort és ők adják a brit társadalom legnépesebb korcsoportját. Az Onward kutatóintézet felmérése szerint e korosztály körében mindössze 21 százalék a toryk támogatottsága. 

Visszahúz a múlt

A párt a brexit iránti lelkesedése mellett a klímaváltozás elleni fellépésével és a felsőfokú végzettségűek szapulásával is elidegeníti magától a fiatalabbakat. Ez alól talán a nehéz anyagi körülmények között élők egy része lehet kivétel. Eközben a felnőttek harmadának van valamilyen magasabb képzettsége. Az állami kiadások és a szociális támogatások elmozdultak a legaktívabb – családalapító, megtakarító, lakást, házat vásárló, azaz fogyasztó és befektető – generációktól az idősebbek felé. A csökkenő népességű aktívakra egyre nagyobb terhet rónak az idősebbekkel kapcsolatos költségek. A toryk látják, hogy ha ebben a konfliktusban teljesen az utóbbiak oldalára állnak, abból nem jöhetnek ki jól. Tom Tugendhat szociális biztonságért felelős miniszter figyelmeztette kollégáit, hogy nem várhatnak arra, hogy a szavazók 40 éves korukban, amikor végre benő a fejük lágya, konzervatívvá válnak. Ez a korosztály ma azzal szembesül, hogy középkorú éveiben nem tudja elérni azt a jólétet, amit a brit jóléti társadalom a szüleinek még garantált. 

A toryk ezzel elvesztették a fiatalokat vonzó imázsukat, amely abban állt, hogy a Konzervatív Párt díjazta, ha valaki ambiciózus volt. Az adókedvezmények éppen azoknak szólnak, akiknek van valamilyen tehetségük és készek hajtani, hogy azt kamatoztatva ötről hatra jussanak. Eközben a toryk idegenkednek attól, hogy bármi olyat tegyenek, ami hátrányos lenne a nyugdíjasoknak.
Például némi adóval terheljék a viszonylag magas nyugdíj mellett dolgozók munkajövedelmét.

A Financial Times cikkírója szerint e két probléma egyike vagy másika külön-külön még kezelhetőnek látszik. A kettő együtt azonban azt jelenti, hogy a párt, amely ezekre tesz, valójában a múltra fogad. Abban bízik, hogy a társadalom inkább a múltjában akar ragadni, mint hogy elmozdulna a jövő felé. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG