<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Irán határozottan felszólította Amerikát: ne minősítse terrorszervezetnek az iráni Forradalmi Gárdát, és ne hozzon szankciókat az ország ellen, mert a perzsa állam akár katonailag is reagálhat, viszonossági alapon az Iszlám Államhoz hasonló szervezetté minősítve az amerikai hadsereget.

Kölcsönösség

A Reuters szerint a Gárda parancsnoka, Mohammed Ali Jafari azt követően mondta mindezeket, hogy még pénteken a Fehér Ház jelezte: Irán rakétakísérletei és a terrorizmust támogató tevékenysége miatt Donald Trump rövidesen új válaszintézkedéseket fog bejelenteni. Jafari ezután igen komoly fenyegetést tett: azt állította, hogy ha a tervezett új amerikai új szankciók életbe lépnek, jobb, ha Amerika elköltözteti katonai bázisait az Irán körüli 2000 kilométeres körzetből, ahová az iráni rakéták elérnek.

Jafari hozzátette, hogy ha igazak a hírek, miszerint az amerikai kormányzat az iráni Köztársasági Gárdát terrorszervezetnek minősítené, akkor a Forradalmi Gárda kénytelen lenne megfontolni, hogy az amerikai hadsereget minősítse olyan szervezetté, mint az Iszlám Állam, amely ellen mindenhol harcolni kell, de különösen a Közel-Keleten. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a szankciók bevezetése véget vetne minden további párbeszédnek a két ország között.

Halálos veszély

Irán az Iszlám államot, melyet szunnita szélsőségesek hoztak létre, halálos veszélynek tekinti a síita Iránra nézve, de gyakorlatilag az egész világ ellenségnek tekinti, még azok a szunnita arabok is Szíria és Irak területén, akik kezdetben támogatták a szervezetet a síita vezetésű iraki és szír kormányokkal szemben. Ráadásul az Iszlám Állam vállalta a felelősséget az iráni parlamentnél és Khomeini ajatollah, az Iszlám Köztársaság megalapítójának mauzóleumánál elkövetett merényletért. Ráadásul a névadás is elég zavaró: Irán jelenlegi rendszerét az 1979-es forradalom óta Iszlám Köztársaságnak nevezi, míg a 2014-ben szárba szökkent és Irakban és Szíriában területeket elfoglaló szervezet Iszlám Államnak nevezte magát.

Harcolnak ellene

Az iráni Forradalmi Gárda harcosai és egyes vezetői jelen vannak mind Szíriában, mind Irakban az Iszlám Állam ellen harcoló erők között, síita milíciákat irányítanak. Irakban így óhatatlanul szövetségesei és segítői az Amerika-barát kormányhadseregnek. Barack Obama elnöksége alatt az amerikai-iráni kapcsolatok sokat javultak, miután Irán hat hatalommal aláírta a nukleáris programjának korlátozásáról szóló szerződést és egyben feloldották az ellenek korábban hozott szankciókat is, de az új elnök, Donald Trump ellenséges Iránnal.

Sokan arra számítanak, hogy Trump nem hosszabbítja meg amerikai részről az egyezséget. Ez több amerikai szövetségest, akik segítettek tető alá hozni az ügyletet, aggodalommal tölt el, pláne hogy Amerika már belebonyolódott egy másik nukleáris konfliktusba is Észak-Koreával. Ha Trump nem hosszabbítja meg a szerződést, a kongresszusnak 60 napja van arra, hogy alkalmazza-e újra a szankciókat. Az ENSZ-ellenőrök igazolták, hogy Irán eleget tesz vállalásainak és betartja az egyezséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 3 hónappal meghosszabbíthatják a szülési szabadságot a harmadik gyermeket vállaló anyák Pekingben
MTI | 2021. augusztus 5. 11:03
Kínában az anyáknak járó standard szülési szabadság három-négy hónapig tart.
Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos