<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Három hete Teherán felavatott egy katonai dróngyárat a szomszédos, perzsa nyelvű Tádzsikisztánban. Izrael viszont az év eleje óta sorra támadja a biztonságpolitikai szürke zónában a hasonló iráni gyárakat és létesítményeket.  Káncz Csaba jegyzete.

A Kreml hagyományosan Közép-Ázsia egykori szovjet tagköztársaságait (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán) saját érdekszférájának tekinti, de az elmúlt időszakban idegesen konstatálja, hogy Peking villámgyors gazdasági benyomulása újraírja a politikai dinamikát. Mi több, ez a penetráció már biztonságpolitikai színezetet is vett, amikor kiderült, hogy Tádzsikisztán (amelynek 1360 kilométeres határszakasza van Afganisztánnal és 480 kilométeres Kínával) engedélyezte Pekingnek két katonai bázis felállítását a területén, sőt 2019 nyarán közös hadgyakorlatot is tartottak.

Katonai drón. Fotónk illusztráció: DepositphotosKatonai drón. Fotónk illusztráció: Depositphotos

Irán behatolása

Irán és a perzsa nyelvű Tádzsikisztán tavaly tavasszal jelentette be, hogy közös katonai bizottságot hoznak létre. A 2020 őszi török-azeri győzelem Karabahban Iránt saját geopolitikai pozíciójának újraértékelésére késztette. Irán ezért kötötte meg tavaly a hosszú távú stratégiai megállapodást Kínával és ezért hatol be Közép-Ázsiába.   

Tádzsikisztán örül az iráni tengely megkötésének: egyrészt ellensúlyozhatja Kína egyre növekvő súlyát, másrészt mindeddig képtelen volt a határkérdésben megállapodni Kirgizisztánnal – sőt az utóbbi időszakban megkezdte a kirgiz etnikumúakat kiszorítani az országból. Mind Irán, mind Tádzsikisztán aggódva figyeli az afgán biztonságpolitikai helyzet alakulását, ahonnan ráadásul az USA kivonta csapatait. A tálib uralom egy olyan veszélyforrás, amely szintén összehozta Teheránt és Dusanbét.

Egy új korszak kezdete

Emomali Rahmon tádzsik elnök nemrégiben diplomáciai látogatást tett Teheránban, míg az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri a múlt hónapban Dusanbébe utazott, hogy megvitassa a biztonsági együttműködést.

Május 17-én aztán Teherán elavatott egy dróngyárat a szomszédos Tádzsikisztánban. A gyár hivatalosan Irán első dróngyártó létesítménye külföldön. Gyártani, valamint exportálni fogja az Ababil-2-t, egy többcélú, felderítő, harci és öngyilkossági képességekkel rendelkező drónt.

A gyár létesítésének motivációi

Ezzel a gyárral Irán meg kívánja erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat és csökkenteni kívánja a Tádzsikisztánnal fennálló múltbeli feszültségeket, kezelni kívánja az afgán határ közös biztonsági aggályait, profitot akar elérni növekvő drón-exportpiacon, és bonyolítani kívánja Izrael erőfeszítéseit drónprogramjának további szabotálása érdekében.

Az együttműködés más formáival kombinálva az iráni dróngyár enyhítheti a feszültséget az egyik oldalon a teokratikus állam és a síita többségű társadalom, másrészt Dusanbe szekuláris állama és szunnita többségű társadalma között.

Irán régóta biztosított Tádzsikisztánnak közvetlen külföldi befektetéseket (FDI) infrastrukturális és energiaprojekteihez, mint például az Anzob vagy Istiqlol alagút és a Sangtuda-2 vízerőmű. Ez különösen Mahmúd Ahmadinezsád (2005–2013) elnöksége alatt volt így.

Most, Ebrahim Raiszi elnökkel az élen, az iráni dróngyár folytatja ezt a hagyományt. A gyár Teherán számára is lehetőséget kínál arra, hogy kereskedelmi és katonai célokra értékes technológiatranszfert és műszaki know-how-t kínáljon Dusanbe számára. Az iráni FDI és technológia mellett dróngyára segítheti a kereskedelmet Tádzsikisztánnal, a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) egyik tagjával.

Az afgán front

Katonailag a gyár megkönnyíti az Irán és Tádzsikisztán közötti védelmi együttműködést a dróntechnológia és egyéb felszerelések terén, miközben a két országgal határos Afganisztánt érintő gyakorlatok és műveletek koordinálására készülnek. Ezek a gyakorlatok és műveletek az újjáéledő tálibok megfékezésére és az olyan szélsőséges csoportok elleni küzdelemre irányulnak majd, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam – Khoraszan Tartomány. Szintén célkeresztben van a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem Afganisztánban, amely a világ ópiumkínálatának a 80 százalékát állítja elő.

Mq1 Predator típusú drón. Grafika: DepositphotosMq1 Predator típusú drón. Grafika: Depositphotos

Irán számára nem lenne példa nélküli drónok katonai célú telepítése Afganisztánba. Az 1990-es évek afgán polgárháborúja során az Iszlám Köztársaság drónokat használt Afganisztánban felderítő küldetésekre. Ukrajna 2022. február 24-i inváziója óta a Tádzsik Fegyveres Erőket támogató tádzsikisztáni orosz katonai bázis munkaerő- és felszereléshiányt szenved, beleértve a felderítő drónokat is.

Kérdéses Izrael hozzáállása

Függetlenül attól, hogy az iráni dróngyár milyen geopolitikai és gazdasági előnyökkel járhat, fennáll annak a veszélye, hogy olyan regionális riválisok, mint Izrael célpontjai lesznek. Legalább 2022 eleje óta Izraelt azzal gyanúsítják, hogy hasonló iráni gyárakat és létesítményeket szabotál. Februárban a hírek szerint hat támadó drón több száz iráni drónt semmisített meg a nyugati Kermanshah városa melletti légitámaszponton. Február 4-én és március 8-án pedig két robbanás történt egy dróngyárban az északnyugati Tabriz városában.

Május 25-én aztán öngyilkos drón robbant a Parchin katonai komplexumban, amely 65 kilométerre délkeletre található Teherántól, és drónokat, rakétákat, valamint nukleáris technológiát fejleszt. Bár senki nem vállalta a felelősséget ezekért a támadásokért, az izraeli műveletek minden jelét magán viselték. Feltételezve, hogy ez a helyzet, még várni kell, hogy Tel-Aviv, amely 1992 áprilisában diplomáciai kapcsolatokat létesített Dusanbével, Tádzsikisztán nemzeti szuverenitásának tiszteletben tartása miatt tartózkodik-e a majd gyár bombázásától.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG