BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2018. szeptember 27. 15:10

Kétoldalú kereskedelmi megállapodást tervez a két ország vezetője.

Japán és az Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmi megállapodást készít elő az ENSZ-közgyűlésén létrejött megállapodás szerint. Shinzo Abe japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök megállapodtak, hogy kiterjesztik a két ország közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat kölcsönösen előnyös módon, a korrekt szabályokon alapuló gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében a dél-ázsiai és csendes-óceáni térségben – közölte a japán kormányszóvivő.

A bejelentés jelentős puhítás Japán részéről, Tokió ugyanis többoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését szorgalmazta a tizenegy ország közötti Trans-Pacific Partnership (TPP) mintájára, Donald Trump azonban hivatalba lépését követően kiléptette ebből az Egyesült Államokat. A kereskedelmi tárgyalások idejére az amerikai elnök mentesítette a japán gazdaságot az autókra és autóalkatrészekre kivetni tervezett megemelt importvámok alól.

Donald Trump már számos alkalommal adott hangot nemtetszésének Japánnak az Egyesült Államokkal szemben kétharmad részt autóexportból keletkező 69 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt, jelezve, hogy kétoldalú megállapodással kívánja rendezni az egyensúlytalanságot.

Az amerikai mezőgazdaság is nyerhet rajta

A közleményben leszögezik: a két ország tiszteletben tartja a másik kormány álláspontját – Tokió ugyanis nem kíván az Egyesült Államok által felmondott TPP szerződésben foglaltaknál nagyobb engedményeket adni. A japán miniszterelnök hangsúlyozta: a kereskedelmi tárgyalásokon csak áruforgalmi megállapodás megkötéséről lesz szó, a beruházások és szolgáltatások szabályozására nem terjednek ki a tárgyalások.

Miért lett sürgős Putyinnak, hogy békét kössön Japánnal?

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Robert Lighthizer az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője ezzel szemben azt nyilatkozta, szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdésére törekszenek. A törvény szerint az amerikai Kongresszust 90 nappal a tárgyalások megkezdése előtt kell tájékoztatni, ugyanis jóváhagyásuk szükséges.

Japán az amerikai mezőgazdasági termékek egyik legnagyobb felvevőjének számít, Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter reményét fejezte ki,hogy a tárgyalások megkezdéséről létrejött megállapodás miatt növekedhet az Egyesült Államok agrártermék-exportja a világ harmadik legnagyobb gazdaságába.

Szembeszáll a világ Trumppal - veszélyben a szabadkereskedelem jövője?
Donald Trump kereskedelmi háborúja felkavarta az állóvizet, a protekcionista hozzáállás azonban a globális szabadkereskedelem jövőjére is rányomhatja a bélyegét, ugyanis könnyen hasonlóan bezárkózó gazdasági tendenciát válthat ki a fő gazdasági résztvevők körében. Ezzel szembeszállva az EU és Japán új szabadkereskedelmi megállapodást ír alá. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
hírlevél