TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kétoldalú kereskedelmi megállapodást tervez a két ország vezetője.

Japán és az Egyesült Államok kétoldalú kereskedelmi megállapodást készít elő az ENSZ-közgyűlésén létrejött megállapodás szerint. Shinzo Abe japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök megállapodtak, hogy kiterjesztik a két ország közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatokat kölcsönösen előnyös módon, a korrekt szabályokon alapuló gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében a dél-ázsiai és csendes-óceáni térségben – közölte a japán kormányszóvivő.

A bejelentés jelentős puhítás Japán részéről, Tokió ugyanis többoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését szorgalmazta a tizenegy ország közötti Trans-Pacific Partnership (TPP) mintájára, Donald Trump azonban hivatalba lépését követően kiléptette ebből az Egyesült Államokat. A kereskedelmi tárgyalások idejére az amerikai elnök mentesítette a japán gazdaságot az autókra és autóalkatrészekre kivetni tervezett megemelt importvámok alól.

Donald Trump már számos alkalommal adott hangot nemtetszésének Japánnak az Egyesült Államokkal szemben kétharmad részt autóexportból keletkező 69 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt, jelezve, hogy kétoldalú megállapodással kívánja rendezni az egyensúlytalanságot.

Az amerikai mezőgazdaság is nyerhet rajta

A közleményben leszögezik: a két ország tiszteletben tartja a másik kormány álláspontját – Tokió ugyanis nem kíván az Egyesült Államok által felmondott TPP szerződésben foglaltaknál nagyobb engedményeket adni. A japán miniszterelnök hangsúlyozta: a kereskedelmi tárgyalásokon csak áruforgalmi megállapodás megkötéséről lesz szó, a beruházások és szolgáltatások szabályozására nem terjednek ki a tárgyalások.

Miért lett sürgős Putyinnak, hogy békét kössön Japánnal?

Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Robert Lighthizer az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője ezzel szemben azt nyilatkozta, szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdésére törekszenek. A törvény szerint az amerikai Kongresszust 90 nappal a tárgyalások megkezdése előtt kell tájékoztatni, ugyanis jóváhagyásuk szükséges.

Japán az amerikai mezőgazdasági termékek egyik legnagyobb felvevőjének számít, Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter reményét fejezte ki,hogy a tárgyalások megkezdéséről létrejött megállapodás miatt növekedhet az Egyesült Államok agrártermék-exportja a világ harmadik legnagyobb gazdaságába.

Szembeszáll a világ Trumppal - veszélyben a szabadkereskedelem jövője?
Donald Trump kereskedelmi háborúja felkavarta az állóvizet, a protekcionista hozzáállás azonban a globális szabadkereskedelem jövőjére is rányomhatja a bélyegét, ugyanis könnyen hasonlóan bezárkózó gazdasági tendenciát válthat ki a fő gazdasági résztvevők körében. Ezzel szembeszállva az EU és Japán új szabadkereskedelmi megállapodást ír alá. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél