<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Fordulópont jöhet az energiaellátásban a szél-és a napenergia, valamint az atomenergia növekvő felhasználásával.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) főigazgatója üdvözölte a megújuló energia és az atomenergia térhódítását, hozzátéve, hogy felhasználásuk elég gyorsan nő ahhoz, hogy a világ egyre növekvő energiaigényét szinte teljesen kielégítsék. "Ez pedig azt jelenti, hogy közeledünk az energiaellátás fordulópontjához" - szögezte le.

Az IEA jelentése szerint a nap-és a szélenergia aránya az energiatermelésben 2022-ben 28 százalék volt világszerte, 2025-re ez az arány 35 százalékra nő.

A megújuló forrásokból nyert energia várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térségben emelkedik a legjobban, 11,6 százalék éves növekedési rátával. Fotó: Depositphotos
A megújuló forrásokból nyert energia várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térségben emelkedik a legjobban, 11,6 százalék éves növekedési rátával. Fotó: Depositphotos

A globális energiaigény ugyanakkor várhatóan szintén nőni fog a következő három évben, mégpedig 29 281 terawattórára - teszik hozzá a kutatás összeállítói.

A megnövekedett energiaigényt a többi között az éghajlatváltozással magyarázzák, példaként Indiát említve, ahol a hőhullámok miatt minden eddiginél nagyobbra nőtt az energiaszükséglet.

A megújuló forrásokból nyert energia várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térségben emelkedik a legjobban, 11,6 százalék éves növekedési rátával, ezt követi Európa 9,4 százalékkal, majd az amerikai kontinens, 5 százalékkal.

Ugyanakkor Ázsiából mérték a legnagyobb energiaszükségletet is, elsősorban Kínából, Indiából és a kontinens délkeleti részéből, noha a jelentésben hozzáteszik, hogy a Kínában zajló energiafolyamatok "egyelőre bizonytalanok".

Várhatóan emelkedni fog a nukleárisenergia-termelés is, az előrejelzések szerint 2025-ig évente 3,6 százalékkal. Ez a ráta várhatóan a Közel-Keleten lesz a legmagasabb, amelyet az ázsiai és csendes-óceáni régió követ 6,6 százalékkal, majd Európa, 4,2 százalékkal.

A gáztüzelésű erőművekből származó termékek Európában várhatóan csökkennek, globális téren azonban ez a csökkenés vélhetően kevéssé fog megmutatkozni, mert - a jelentés szerint -  a Közel-Keleten viszont jelentősen emelkedni fog az ilyen módon előállított energia mennyisége.

Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG