9p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A május 6-án megkoronázandó III. Károly királynak először mérték fel a magánvagyonát, amit 1,8 milliárd fontra becsülnek.

Az uralkodó személyes vagyona jól el van rejtve a nyilvánosság elől, így nagyon nehéz annak pontos nagyságát meghatározni. Ám most egy jelentős felmérésből kiderült: Károly annyit örökölt, amely közel 2 milliárd fontra növelte vagyonát. A The Guardian kiterjedt kutatásának köszönhetően most bepillantást nyerhetünk a koronázás előtt álló király vidéki rezidenciáitól és gyémántékszereitől kezdve a Monet- és Dali-festményein, a ritka bélyegein, versenylovain át a Rolls-Royce-aikig.

Az értékbecslés ugyanakkor rámutat a Windsor család legértékesebb pénzügyi eszközére is: az örökösödési adó alóli teljes mentességére. Mert minden bizonnyal ez tette lehetővé Károlynak, hogy édesanyja vagyonát anélkül megkapja, hogy egyetlen penny-vel is az állami pénztárcához hozzájárult volna.

A Buckingham-palota egyébként nem volt hajlandó segíteni a felmérésben, a király szóvivője pedig kijelentette: „ezek az adatok a feltételezések és az adatok pontatlanságának rendkívül kreatív keveréke”.

Mindent összevetve III. Károly magánvagyonát 1,815 milliárd fontra becsülik. Fotó: MTI/AP/PA pool/Yui Mok
Mindent összevetve III. Károly magánvagyonát 1,815 milliárd fontra becsülik. Fotó: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

III. Károly magánvagyonát 1,815 milliárd fontra becsüli a lap – ez háromszor nagyobb, mint a Sunday Times legutóbbi számítása, amely nem jó pár értékes vagyoneszközt nem számolt bele.

A The Guardian riporterei 12 szakértővel dolgoztak együtt, akik jártasak a föld, az ingatlan, a járművek, a műalkotások és ékszerek értékbecslésében. Az átláthatatlanabb eszközöknél pedig, - mint például a királyi részvényekbe történő befektetések -, a lehető legjobb informátorokra támaszkodtak.

Gazdagság négy keréken

A köz- és a magánvagyon különválasztásának a nehézségeit a Rolls-Royce-ok, a Bentley-k és a Jaguarok flottája bizonyítja a legjobban. A Buckingham palota 23 járművet azonosítottak be a Royal Mews-nél és Sandringhamben, a király norfolki magánbirtokán. Ebből néhány autó kifejezetten magántulajdonban van, a többit a gyártók "kölcsönadták" a Windsoroknak. Más járműveket a „korona jogán” tartanak, ami ugyan nem magántulajdon, de az uralkodó birtokolja a nemzet nevében.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az „állami autóknak” nevezett járműveket időnként magán célokra használják.

A palota többször is visszautasította a kérést, hogy a bonyolult helyzetet magyarázzák el a szakértőknek. Így a konzervatív szakértői becsléseken alapuló számítás szerint feltételezhető, hogy a magántulajdonú autók 6,3 millió fontot érnek.  

330 millió fontos magántulajdon

Károly király nem szenved hiányt palotákban, kastélyokban és rezidenciákban, de ezek többsége technikailag nem az övé. A Buckingham- és a Kensington-palota például a korona fennhatósága alatt álló szuverén tulajdon. Károly azonban édesanyjától örökölt két vidéki birtokot, amelyek a legértékesebb vagyontárgyainak számítanak. Az első Barmoral, amely több, mint 150 éve szolgál a Windsor család menedékeként: ott volt a család Diana, a walesi hercegnő 1977-es tragikus halála után, és ez volt az a hely, ahol rövid betegségét követően a királynő tavaly szeptemberben meghalt. A kastélyhoz 21 725 hektárnyi föld is tartozik. Az ingatlant szakértő segítségével 80 millió fontra értékelték.

Balmoral. 2022. szeptember 8-án itt hunyta le a szemét II. Erzsébet. Fotó: Facebook
Balmoral. 2022. szeptember 8-án itt hunyta le a szemét II. Erzsébet. Fotó: Facebook

Még értékesebb a norfolki Sandringham birtok, amelyet 1862-ben vásárolt Victoria a fiának. Ezt az ingatlant 250 millió fontra értéktelték.

Károly nem fizetett örökösödési adót ezekre, mert II Erzsébet 1993-ban rendkívül kedvezményes megállapodást kötött az akkori miniszterelnök, John Major kormányával. Ennek értelmében a királynő beleegyezett, hogy „önként” adót fizet a magánjövedelme után. De Major engedélyezte az uralkodói hagyatékok felmentését az örökösödési adó alól, ami arra ösztönözte a Windsorokat, hogy minden vagyonukat az öröklési vonalon át áramoltassák.

Ez jelentősen gazdagította a királyt, bár testvérei, - Anna, Edward és András – jelentős kárára, akik állítólag nem kapták meg azt, ami járna nekik.

Kit illetnek a királyi családtagoknak adott ajándékok?

A néhai királynő feltehetően azért hagyta a legidősebb fiára a számos vagyon között az egyik legértékesebbeket, a lovait, hogy elkerülje a többi gyermeke hagyatéka után fizetendő adót. II. Erzsébet hihetetlen imádata a lovak iránt körülbelül 70 telivért eredményezett, az állatok becsült értéke legalább 27 millió fontot tesznek ki. Károly már megkezdte a lóállomány felszámolását, 2,3 millió fontot keresett is árverésükön, köztük túladott a Dubaj emírje és Aga kán által ajándékozottakon is. A palota azt jelezte, hogy ezeket inkább személyes, mint hivatalos ajándéknak tekintette.

Nem állította ugyanezt két másik hivatalos ajándékról, a Kanadából és Laoszból származó bélyegekről, amelyek a királyi család magángyűjteményébe kerültek. A királyi fitalélia a világ legjobb bélyeggyűjteményének számít, és többszázezer darabot tartalmaz, amelyek egy részét Károly dédapja, V. György gyűjtött be a brit postától és gyarmatoktól. A korlátozott hozzáférés miatt igen nehéz ennek értékbecslése, de négy szakértő véleménye is egybecsengett, akik szerint legalább 100 millió fontot ér.  

Csak egy Monet 20 millió font

A palota ajándékpolitikája különbséget tesz a hivatalos ajándékok (amiket általában kötelességek és funkciók miatt kapnak), és a személyes ajándékok között, amiket közvetlenül ismert személyektől vesznek át. A szabályzat hozzáteszi: „Minden esetben, különösen hivatalos tengerentúli utazások alkalmával, a szervezeteket és a személyeket vissza kell tartani attól, hogy extravagáns, azaz nagy értékű ajándékokat ajánljanak fel”. De a házirend hallgat arról a kínos kérdésről, hogy mit kell tenni a szabályok 1995-ös bevezetése előtt kapott hivatalos ajándékokkal.

A lovakon és bélyegeken kívül számos drága műalkotás akad, amelyeket a család külföldi útjain kapott, s magángyűjteményekben is megfordultak már. Köztük Marc Chagall és Salvador Dali darabjai, amelyeket Fülöp herceg kapott.

De van egy Monet is, amelyet az anyakirálynő vett 2000 fontért Párizsban, nem sokkal a II. világháború után, amikor az árak alacsonyak voltak. Egy műértő szerint ez most 20 millió fontot is érhet.

Claude Monet: Study of Rocks (Kőzettanulmány) festményét még az anyakirálynő vette. Fotó: Wikipedia
Claude Monet: Study of Rocks (Kőzettanulmány) festményét még az anyakirálynő vette. Fotó: Wikipedia

Három műértő is segített a The Guardian csapatának, hogy felbecsüljék a közel 400 darabos lista személyes, vagy magán megjelölésű 60 darabját, amit végül 24 millió fontra taksáltak. Bár hozzáteszik, hogy a szám valószínűleg alulbecslés, mert a kalkulált ár valószínűleg nem veszi figyelembe azt a „pluszt”, amit egyes vásárlók azért fizethetnek meg a vagyontárgyakért, mert korábban brit királyi családok tulajdonában álltak.  

Privát ékszerek

Mária királynőt, II. Erzsébet nagymamáját elbűvölték az ékszerek, így ő szerezte meg a mai királyi család magángyűjteményének nagy részét. Legismertebb darabjait 1989-ben Andrew Morton könyvében már értékelte egy ékszerszakértő, a lap azonban a többi ékszer miatt felkért még egy magán ékszerkereskedőt is. Az 54 magántulajdonban lévő ékszer értéke 533 millió font.

Beruházások

A Windsor család vagyonának egyetlen darabja sem titkosabb, mint a részvények és befektetések, ami lehetetlenné teszi a vagyon teljes biztonsággal való értékelését.

Egy fedőcég ugyanis évtizedeken át titkolta a királyi befektetéseket, amelyet állítólag azért hoztak létre, hogy megóvják a királynő nem nyilvános magánvagyonát a fürkésző szemek elől. Ennek ellenére azért akad néhány nyom, mekkora mértékről lehet szó. 1993-ban a Times újságírói átkutatták az FTSE 100 vállalat részvénykönyveit, és arról számoltak be, hogy ezekből körülbelül 43 millió fontnyit a királyi család birtokol. Ma ezek a befektések 118 millió fontot érnek.

Ha az uralkodó és örököse ugyanolyan arányban takarított volna meg, mint egy átlagos brit háztartás, és a pénzt FTSE 100 cégekbe fektette volna, a király és édesanyja 58 millió fontot halmozott volna fel. Ha pedig levonjuk a 17 millió fontot a Károly által 1996-ban Dianának fizetett válási kifizetésből, így a család teljes részesedését 142 millió fontra becsülik.

A szakértők szerint valószínűleg azonban ez is alulbecslés, mivel az átlagos brit megtakarítást veszi alapul, ami az elmúlt évtizedekben körülbelül 9 százalék volt. A gazdag emberek, mint a királyi család is, jóval több készpénzzel rendelkeznek, tehát sokkal többet fektetnek be. Az egyik elemző szerint, - aki a szupergazdagok pénzügyi tanácsadására specializálódott -, a Windsor-család pénzügyeitől azt várná, hogy bevételük 50 százalékát befektesse.  

A misztikus Lancaster Hercegség

Hogy a királynak megbízható kiegészítő bevétele van, arra a portfóliójában található készpénz is magyarázat. A Lancaster hercegség, egy jól jövedelmező vállalkozásként működő föld- és ingatlanbirtok, amely évente közel 20 millió font jövedelmet biztosít a trónon ülők számára. Bár a birtoknak a republikánusok szerint közvagyonnak kéne lennie.

A többszáz éves királyi charta alapján létrehozott birtok évszázadok óta heves vita tárgya, hogy nyereségét be kell-e fizetnie az állami kincstába vagy sem. A palota a hercegséget az „uralkodó bizalmába fogadott magánbirtoknak” nevezi, bár ez egy olyan felállás, ami semmihez nem hasonlítható. A rejtélyes modell némileg analóg az offshore trösztökkel, amelyek szinte semmilyen kapcsolatot nem feltételeznek egy eszköz és annak valódi tulajdonosa között. Ha valaki rákeres a Lancaster Hercegség leányvállalataira a cégjegyzékben, a vezető irányítást végző személyként „őfelsége, a király” van bejegyezve. A hercegség tehát az uralkodó magánvagyonaként működik, és II. Erzsébet halálát megelőző 5 évben 109 millió fontot fizetett be a néhai királynőnek. Így a számlákon 653 millió font vagyon szerepel, így Károly vagyona 1,8 milliárd fontra duzzadt fel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG