<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kreml kiszervezte a hekkelést Ghánába és Nigériába, és ottani trollfarmokról keltette a belpolitikai feszültséget az USA-ban. Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News már kártérítési pereket követel Kína ellen a globális járvány kezdeti elleplezése miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. február 26-án. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

A koronavírus-járvány okozta belpolitikai turbulenciák a jelek szerint nem csökkentik a feszültséget az eurázsiai tengely főbb hatalmai és Washington között. A hibrid hadviselés - beleértve a dezinformációs kampányokat és a kibertámadásokat – továbbra is dinamikusan folytatódik. Napjainkban már nem akármekkora tétekkel folyik a játszma, hiszen, ahogyan múlt ősszel Jon Huntsman, a Moszkvából éppen leköszönő amerikai nagykövet kifejtette az orosz Kommersant folyóiratnak, a kibertechnológiák már olyan szintet értek el, hogy az ellenfél katonai parancsnoki pontjait képesek „lebénítani”.

Kiszervezett dezinformációs kampány

A kiber dezinformációs kampány egy hete az USA-ban újra napirendre került. Szerte az országban ugyanis sürgős üzenetek érkeztek a polgárok mobiltelefonjaira, amely szerint Trump elnök hamarosan országos karantént rendel el a koronavírus járványra adott válaszként. De az üzenetet nem az amerikai hatóságok küldték, hanem Washington gyanúja szerint Moszkva vagy Peking áll a nyugtalanságot kiváltó kampány mögött.

A támadás mögött bizony ott állhat az orosz katonai hírszerzés által működtetett hekkercsoport, a Fancy Bear. Ennek a csoportnak a neve már fölmerült a 2016-os amerikai választások meghekkelésénél, de ott voltak a német parlament, a FIFA, avagy a hazai honvédelmi minisztérium meghekkelésénél is. Az elmúlt hetek fejleménye, hogy a Kreml kiszervezte a hekkelést Ghánába és Nigériába, és ottani trollfarmokról keltették a belpolitikai feszültséget az USA-ban.

Az amerikai-kínai front

Az információs hadviselés frontján Washington és Peking között is forráspont közelébe jutott a hangulat. Kína múlt szombaton megtiltotta a kínai állampolgároknak, hogy amerikai médiáknak dolgozzanak Pekingben. Peking múlt kedden jelentette be azt is, hogy kiutasítja a New York Timesnak, a Wall Street Journalnak és a Washington Postnak dolgozó amerikai újságírókat. Ezen kívül azt is követeli a fenti újságoktól, illetve a Voice of Americától és a Time magazintól Kína, hogy saját működésről részletes információkat szolgáltassanak a kínai kormány számára.

Az ügy előzménye, hogy Trump néhány héttel korábban 100 főben korlátozta azoknak a kínai állampolgároknak a számát, akik az öt, kínai állam által kontrollált médiaszervezetnek dolgozhatnak az USA területén. Egyben diplomáciai képviseletté nyilvánította az Egyesült Államokban dolgozó öt kínai médiumot. A döntés a Hszinhua (Új Kína) állami hírügynökségre, a China Radio Internationalre, a China Global Television Networkre (CGTN) és a China Daily, valamint a People's Daily című napilap két amerikai terjesztőjére vonatkozik.

Folyik a pofozkodás a két hatalom között a koronavírus ügyében is, különösen, mióta egy kínai magas rangú hivatalnok az amerikai hadsereget vádolta a vírus kifejlesztésével. Válaszul Trump azóta „kínai vírusnak” nevezi a koronavírust, Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának vezetője pedig Peking kezdeti titkolózását a járvánnyal kapcsolatban az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb elleplezésének nevezte. A hétvégén Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News már kártérítési pereket követelt Kína ellen a globális járvány kezdeti elleplezése miatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló