BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 23. 20:21

A Kreml kiszervezte a hekkelést Ghánába és Nigériába, és ottani trollfarmokról keltette a belpolitikai feszültséget az USA-ban. Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News már kártérítési pereket követel Kína ellen a globális járvány kezdeti elleplezése miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. február 26-án. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

A koronavírus-járvány okozta belpolitikai turbulenciák a jelek szerint nem csökkentik a feszültséget az eurázsiai tengely főbb hatalmai és Washington között. A hibrid hadviselés - beleértve a dezinformációs kampányokat és a kibertámadásokat – továbbra is dinamikusan folytatódik. Napjainkban már nem akármekkora tétekkel folyik a játszma, hiszen, ahogyan múlt ősszel Jon Huntsman, a Moszkvából éppen leköszönő amerikai nagykövet kifejtette az orosz Kommersant folyóiratnak, a kibertechnológiák már olyan szintet értek el, hogy az ellenfél katonai parancsnoki pontjait képesek „lebénítani”.

Kiszervezett dezinformációs kampány

A kiber dezinformációs kampány egy hete az USA-ban újra napirendre került. Szerte az országban ugyanis sürgős üzenetek érkeztek a polgárok mobiltelefonjaira, amely szerint Trump elnök hamarosan országos karantént rendel el a koronavírus járványra adott válaszként. De az üzenetet nem az amerikai hatóságok küldték, hanem Washington gyanúja szerint Moszkva vagy Peking áll a nyugtalanságot kiváltó kampány mögött.

A támadás mögött bizony ott állhat az orosz katonai hírszerzés által működtetett hekkercsoport, a Fancy Bear. Ennek a csoportnak a neve már fölmerült a 2016-os amerikai választások meghekkelésénél, de ott voltak a német parlament, a FIFA, avagy a hazai honvédelmi minisztérium meghekkelésénél is. Az elmúlt hetek fejleménye, hogy a Kreml kiszervezte a hekkelést Ghánába és Nigériába, és ottani trollfarmokról keltették a belpolitikai feszültséget az USA-ban.

Az amerikai-kínai front

Az információs hadviselés frontján Washington és Peking között is forráspont közelébe jutott a hangulat. Kína múlt szombaton megtiltotta a kínai állampolgároknak, hogy amerikai médiáknak dolgozzanak Pekingben. Peking múlt kedden jelentette be azt is, hogy kiutasítja a New York Timesnak, a Wall Street Journalnak és a Washington Postnak dolgozó amerikai újságírókat. Ezen kívül azt is követeli a fenti újságoktól, illetve a Voice of Americától és a Time magazintól Kína, hogy saját működésről részletes információkat szolgáltassanak a kínai kormány számára.

Az ügy előzménye, hogy Trump néhány héttel korábban 100 főben korlátozta azoknak a kínai állampolgároknak a számát, akik az öt, kínai állam által kontrollált médiaszervezetnek dolgozhatnak az USA területén. Egyben diplomáciai képviseletté nyilvánította az Egyesült Államokban dolgozó öt kínai médiumot. A döntés a Hszinhua (Új Kína) állami hírügynökségre, a China Radio Internationalre, a China Global Television Networkre (CGTN) és a China Daily, valamint a People's Daily című napilap két amerikai terjesztőjére vonatkozik.

Folyik a pofozkodás a két hatalom között a koronavírus ügyében is, különösen, mióta egy kínai magas rangú hivatalnok az amerikai hadsereget vádolta a vírus kifejlesztésével. Válaszul Trump azóta „kínai vírusnak” nevezi a koronavírust, Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának vezetője pedig Peking kezdeti titkolózását a járvánnyal kapcsolatban az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb elleplezésének nevezte. A hétvégén Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News már kártérítési pereket követelt Kína ellen a globális járvány kezdeti elleplezése miatt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
hírlevél