<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Megfogalmazta a Katart kiközösítő négy ország, hogy mit kíván, hogy felhagyjanak a kis ország elleni blokáddal. Sikerült ugyanolyan elfogadhatatlan listát összehozni, mint Ausztria-Magyarországnak, amikor okot keresett Szerbia megtámadására 1914-ben. Most szerencsére nem fenyeget háború, Amerikának viszont kínos a helyzet.

Pár hete Szaúd-Arábia, az Emirátusok, Bahrein és Egyiptom kiközösítette Katart, miután úgy vélték, támogatja a terrorizmust. Kuvait, Törökország és Amerika próbálná oldani a feszültséget, az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson sorra járja a résztvevőket, hogy megoldja a konfliktust. Felmerült az igény, hogy a négy ország pontosan határozza meg, mit akar Katartól, de ez nem volt jó ötlet, mert összeállítottak egy teljesíthetetlen listát, olyat, ami szuverén ország számára elfogadhatatlan.

Történelmi párhuzam

Ugyanezt tettük mi is, pontosabban ország-elődünk, az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiával. Direkt egy elfogadhatatlan ultimátum, hogy a szarajevói merényletre hivatkozva háborút lehessen indítani Szerbia ellen, ami egyébként pont ugyanolyan értelmetlen volt, mint Katart szorongatni. Annak az ultimátumnak, majd háborúnak csúnyán megittuk a levét, ez most a résztvevőket nem fenyegeti, hisz ez szövetségi rendszeren belüli összecsapás lenne, amit Amerika, mindegyikük barátja, valószínűleg bármi áron el fog kerülni.

A lista

De mik is a követelések? Az a részük teljesen rendben van, hogy Katar szüntesse be terrorszervezetek finanszírozását és a velük való kapcsolattartást, az már egy kicsit nehezebben elfogadható, hogy Iránnal ne tartson fenn normális kapcsolatokat. Ami viszont teljesen elfogadhatatlan: zárja be az Al Jazeera tévécsatornát és paterolja ki területéről az ott található török katonai támaszpontot. Utóbbi ráadásul nem is csak Kataron múlik, hanem Törökországon is. A török külügyminiszter el is utasította ezt a követelést, mondván, az már Törökország és Katar viszonyába való beavatkozás. Szerinte a környék biztonságát inkább erősítené, ha még több török katonát küldenének oda.

Nincs következmény

A követeléslista a Reuters szerint 10 napig érvényes, utána hatályát veszti. Hogy akkor mi történik, arról nem volt szó, feltehetően semmi komolyabb, legalábbis abban az értelemben, ahogy 1914-ben történt. Ahogy a Szerbiának adott ultimátum lejárt, a Monarchia hadat üzent Szerbiának, Oroszország, akinek szerződéses kötelessége volt megvédeni Szerbiát, mozgósítani kezdett a Monarchia ellen, és utána a szövetségesi kötelezettségek szépen be is rántották az európai nagyhatalmakat a konfliktusba, amely aztán világháborúvá terebélyesedett.

Amerikai szövetségesek

Katar esetében ilyesminek nem lenne értelme, egy aprócska országról van szó, lerohanása leginkább arra emlékeztetne, amikor Szaddam Husszein lerohanta az ugyanilyen kicsi, de gazdag olajállamot, Kuvaitot. Akkor azonban Szaddam Irakja amerikai ősellenség volt, most viszont mindenki Amerika szövetségese: a négy fenyegetőző ország és Katar egyaránt, ráadásul Kataron amerikai támaszpont is van, amit aktívan használnak az Iszlám Állam elleni légicsapásokhoz.

Szaúd-Arábia, akinek szárazföldi határa Katarral, feltehetőleg nem fog berontani egy olyan területre, ahol van egy amerikai és egy török támaszpont. Inkább megy majd tovább a szankciózás, kellemetlenkedés, hőbörgés, és Rex Tillerson tovább gondolkozhat, hogy oszlassa el a vihart.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fegyvertelen rakétákat lőhetnek az oroszok Ukrajnára
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 19:23
A háború főbb eseményei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több kínai technológiát is betiltottak Amerikában
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 19:06
Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Egyre több helyen kapcsolják vissza az áramot Kijevben
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 17:23
Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Váratlanul meghalt a fehérorosz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 16:37
Meghalt 64 éves korában Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter - jelentette szombaton a Belta állami hírügynökség.
Makro / Külgazdaság Merre tart a divatipar? Amikor a pulzusod irányít
Elek Lenke | 2022. november 26. 15:22
 A világ egyik legpazarlóbb iparága ez, hiszen ma már havonta vagy kéthetente érkeznek az üzletekbe az új kollekciók, miközben a tavaly vagy tavalyelőtt vett felső is még ott lapul a szekrényben, talán, ha egyszer volt rajtunk.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijjel közös fotót posztolt Novák Katalin
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 13:13
Szombat reggel érkezett meg Kijevbe a köztársasági elnök, hogy találkozzon az ukrán elnökkel.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szórakozásból működünk együtt Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 12:43
Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja alatt megroppan Oroszország - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. november 26. 11:54
Már csaknem másfélszer annyi orosz katona halt meg Ukrajnában, mint ahány amerikai Vietnámban. Putyin országa nem lett birodalom Ukrajna megtámadásával, sokkal inkább válik egyre inkább Kína vazallusává. Oroszország baklövései és regionális visszaszorulása az 1905-ös orosz-japán háborúhoz hasonlít, amikor Szentpétervár alábecsülte az ellenfelét, és hosszú távra kiható vereséget szenvedett. Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk videó-interjúja
Makro / Külgazdaság Azt figyeli a világ, Tajvan hogyan védi meg demokráciáját
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 10:44
Önkormányzati választások kezdődtek szombaton Tajvanon, ahol várhatóan még éjfél előtt ismertté válnak az eredmények. A mintegy 19 millió szavazó polgármestereket, megyevezetőket és önkormányzati képviselőket választ.
Makro / Külgazdaság Elon Musk támogatja Ron DeSantis elnökjelöltségét
Privátbankár.hu | 2022. november 26. 09:31
A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG