<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Megfogalmazta a Katart kiközösítő négy ország, hogy mit kíván, hogy felhagyjanak a kis ország elleni blokáddal. Sikerült ugyanolyan elfogadhatatlan listát összehozni, mint Ausztria-Magyarországnak, amikor okot keresett Szerbia megtámadására 1914-ben. Most szerencsére nem fenyeget háború, Amerikának viszont kínos a helyzet.

Pár hete Szaúd-Arábia, az Emirátusok, Bahrein és Egyiptom kiközösítette Katart, miután úgy vélték, támogatja a terrorizmust. Kuvait, Törökország és Amerika próbálná oldani a feszültséget, az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson sorra járja a résztvevőket, hogy megoldja a konfliktust. Felmerült az igény, hogy a négy ország pontosan határozza meg, mit akar Katartól, de ez nem volt jó ötlet, mert összeállítottak egy teljesíthetetlen listát, olyat, ami szuverén ország számára elfogadhatatlan.

Történelmi párhuzam

Ugyanezt tettük mi is, pontosabban ország-elődünk, az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiával. Direkt egy elfogadhatatlan ultimátum, hogy a szarajevói merényletre hivatkozva háborút lehessen indítani Szerbia ellen, ami egyébként pont ugyanolyan értelmetlen volt, mint Katart szorongatni. Annak az ultimátumnak, majd háborúnak csúnyán megittuk a levét, ez most a résztvevőket nem fenyegeti, hisz ez szövetségi rendszeren belüli összecsapás lenne, amit Amerika, mindegyikük barátja, valószínűleg bármi áron el fog kerülni.

A lista

De mik is a követelések? Az a részük teljesen rendben van, hogy Katar szüntesse be terrorszervezetek finanszírozását és a velük való kapcsolattartást, az már egy kicsit nehezebben elfogadható, hogy Iránnal ne tartson fenn normális kapcsolatokat. Ami viszont teljesen elfogadhatatlan: zárja be az Al Jazeera tévécsatornát és paterolja ki területéről az ott található török katonai támaszpontot. Utóbbi ráadásul nem is csak Kataron múlik, hanem Törökországon is. A török külügyminiszter el is utasította ezt a követelést, mondván, az már Törökország és Katar viszonyába való beavatkozás. Szerinte a környék biztonságát inkább erősítené, ha még több török katonát küldenének oda.

Nincs következmény

A követeléslista a Reuters szerint 10 napig érvényes, utána hatályát veszti. Hogy akkor mi történik, arról nem volt szó, feltehetően semmi komolyabb, legalábbis abban az értelemben, ahogy 1914-ben történt. Ahogy a Szerbiának adott ultimátum lejárt, a Monarchia hadat üzent Szerbiának, Oroszország, akinek szerződéses kötelessége volt megvédeni Szerbiát, mozgósítani kezdett a Monarchia ellen, és utána a szövetségesi kötelezettségek szépen be is rántották az európai nagyhatalmakat a konfliktusba, amely aztán világháborúvá terebélyesedett.

Amerikai szövetségesek

Katar esetében ilyesminek nem lenne értelme, egy aprócska országról van szó, lerohanása leginkább arra emlékeztetne, amikor Szaddam Husszein lerohanta az ugyanilyen kicsi, de gazdag olajállamot, Kuvaitot. Akkor azonban Szaddam Irakja amerikai ősellenség volt, most viszont mindenki Amerika szövetségese: a négy fenyegetőző ország és Katar egyaránt, ráadásul Kataron amerikai támaszpont is van, amit aktívan használnak az Iszlám Állam elleni légicsapásokhoz.

Szaúd-Arábia, akinek szárazföldi határa Katarral, feltehetőleg nem fog berontani egy olyan területre, ahol van egy amerikai és egy török támaszpont. Inkább megy majd tovább a szankciózás, kellemetlenkedés, hőbörgés, és Rex Tillerson tovább gondolkozhat, hogy oszlassa el a vihart.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG