4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Washingtonban a végrehajtó hatalom négy legjelentősebb, politikai kinevezésre épülő pozíciójából hármat már tábornok tölt be. Nő annak a gyanúja, hogy Trump valójában függetleníteni akarja saját pozícióját és megroggyant kormányzását a politikai pártoktól. Trump a jelek szerint nem fog válogatni az eszközökben, ha a politikai túléléséről lesz szó.
Donald Trump (Forrás: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Az elemzők mind feszültebben figyelik Trump elnökségének alulteljesítését és botrányait, hiszen egyre kevésbé zárható ki, hogy a belföldön korlátozott mozgásterű elnök esetleg valamilyen külföldi konfliktusban találja meg az erejét demonstráló kiutat. Márpedig Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnökének múlt heti lecserélése John F. Kelly tábornokra egy újabb állomása annak a folyamatnak, amelynek keretében a katonaság egyre komolyabb politikai erőt és befolyást szerez a Trump kormányzatban. Kelly tábornok mellett H. R. McMaster tábornok a nemzetbiztonsági főtanácsadó, James Mattis tábornok pedig a védelmi miniszter, így a végrehajtó hatalom négy legjelentősebb, politikai kinevezésre épülő pozíciójából hármat már a katonasághoz kötődő emberek töltik be. A XX. században egyetlen katona szolgált a Fehér Ház kabinetfőnökeként, Alexander Haig tábornok, aki 1973-ban a Watergate-botrány idején állt a kormányrúdhoz.

Búcsú a pártoktól

A múlt heti fejlemények a Fehér Házban valóban vízválasztónak tekinthetők a Trump kormányzat, de akár az amerikai politikai rendszer szempontjából is. Trump ugyanis azt a Priebust rúgta ki, mint kabinetfőnököt, aki korábban a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke volt, és fél éve Trump azért választotta ebbe a kulcs-pozícióba, hogy összekötő szerepet játsszon a republikánusok kongresszusi vezetése és a párt szervezete között.  Őt most egy olyan nyugalmazott tábornokkal cserélte le, akinek nincsenen republikánus összeköttetései, ellenben igazolhatóan ellene van a katonaság civil ellenőrzésének. A nemrég távozott Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője korábban az RNC szóvivője volt, utódja egy New York-i üzletember, akit ma éjjel távolított el Trump – 10 nap után!

Eközben a Fehér Ház egyre inkább egy bizánci jellegű intrika-gyárrá alakul át. Számos helyről került az elmúlt napokban megerősítésre, hogy Trump veje, lánya és felesége is kulcsszerepet játszottak Priebus kifúrásában. Az egész folyamatot már belengi az egyszemélyes vezetés előszele.

Mueller forró lehellete

Káncz Csaba

Nő annak a gyanúja, hogy a pénzügyi bárókra és a katonaságra támaszkodva Trump valójában függetleníteni akarja saját pozícióját és megroggyant kormányzását a politikai pártoktól, a kongresszustól, az igazságszolgáltatástól és a főáramlatú médiától. A külvilág számára nevetségesnek tűnő Twitter-mániája is azt a célt szolgálja egyre több washingtoni megfigyelő szerint, hogy kikerülje a hagyományos médiákat és olyan tömegeket tudjon mobilizálni - sőt hergelni -, amelyekre a hagyományos pártoknak csekély ráhatásuk van.

Az elnök hetek óta Twitter-üzenetek hosszú sorában támadja saját igazságügy miniszterét, aki pedig a választási kampányban az első komoly emberként tette le a voksát Trump mellett. A miniszter elleni nyilvános támadás washingtoni feltételezések szerint csupán előszele a Trump orosz kapcsolatait vizsgáló különleges fővizsgáló, Robert Mueller elleni kampánynak. Ha Trump tényleg korlátozni akarja, vagy akár lezárni Mueller vizsgálatait, az az ellenzék szerint alkotmányos válsághoz vezetne. Márpedig a vizsgálat a jelek szerint fel fogja tárni Trump legféltettebb titkait is.

Bár az elnök és környezete hónapokig tagadta, hogy „bármifajta” kapcsolatuk lett volna Moszkvával, azóta kiderültek a részletek egy tavalyi találkozóról a Trump-csapat és a Kreml képviselője között. Valóban, Mueller vizsgálata jobban megrázhatja az amerikai politikai rendszert, mint maga a Watergate ügy, amely pedig végül elsodorta Nixon elnököt.  Trump ugyanis a jelek szerint nem fog válogatni az eszközökben, ha a politikai túléléséről lesz szó.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Makro / Külgazdaság Németország lóhalálában olt, hogy megelőzze a delta variáns hullámát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 12:23
Az ország lakosságának több mint 30 százaléka már teljesen immunizált.
Makro / Külgazdaság 8 éve nem volt ilyen drága a benzin, mint lesz szerdától
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 11:28
Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 5 millió 411 ezer a beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 09:21
A hétfői adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. A járvány lecsengésével a hétvégén már nem közöltek adatokat az illetékes szervek, így hétfőn reggel a hétvége összesített számait ismerhettük meg.
Makro / Külgazdaság Olyan optimista lett a hazai üzleti világ, mint a koronavírus-járvány kezdete óta soha
MTI | 2021. június 21. 08:34
Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott, mutatja ki a GKI konjunktúraindexe.
Makro / Külgazdaság Népszava: a kórházakban folytatódhat a „nemreform”
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 08:00
Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.
Makro / Külgazdaság Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál
MTI | 2021. június 21. 06:52
A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén. A csaknem felére csökkentett adó mellett a munkavállalóknak adható összeg is megduplázódott, a kedvező szabályok a kormány egyik újabb döntése nyomán az év végéig fennmaradnak - mondta Tállai András az MTI-nek.
hírlevél
depositphotos