TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Erdogan most éppen Athénban játszotta el a török szultánt kővé dermedt vendéglátói előtt. Az elnök a látogatása alatt azt is kifejtette, hogy nemcsak a görög határokat, hanem a teljes régió határait meg akarja vitatni. Mára Ankara és a Nyugat viszonya mély válságba jutott és ezzel egy októberi felmérés szerint a török lakosság 68 százaléka is egyetért.
A kétnapos hivatalos látogatáson Görögoszágban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (MTI/AP pool/Török elnöki sajtóhivatal/Kayhan Özer)

Múlt csütörtökön 65 év után először látogatott török elnök a görög fővárosba és Athén abban reménykedett, hogy a régi riválissal sikerül dűlőre jutni pár vitatott kérdésben és megerősíteni a kétoldalú viszonyt. De az egyre inkább szultáni allűröket felvevő Erdogan nagy ívben tett a diplomácia játékszabályaira és megdöbbent vendéglátóit szembesítette Ankara határmódosítási törekvéseivel. Ne felejtsük, ez a súlyos incidens két NATO-tagállam között zajlott le, amely egyben mutatja a védelmi szövetség jelenlegi állapotát is.

Revansista Erdogan

Ahogyan a transzatlanti viszonyban és intézményeiben folyamatosan érezhetjük a második világáború utáni konstrukció lemorzsolódását, úgy a Közel-Keleten és a Kelet-Mediterráneumban az első világháború után összetákolt békerendszer a szemünk előtt roppan meg. Az 1916-os Sykes–Picot-egyezmény egy titkos szerződés volt Párizs és London között, melyben felosztották egymást között az összeomlás szélén álló Oszmán Birodalom egy részét. Ez alapján az angolok kapták volna a mai Jordánia és Dél-Irak, valamint Haifa területét, a franciáké lett volna Anatólia délkeleti része, Észak-Irak, Szíria és Libanon. Anglia és Franciaország később a Népszövetség segítségével bizonyos módosításokkal ugyan, de érvényt szerzett az egyezményben foglaltaknak, így az a 21. század elején is fennálló határok alapja lett.

Ankara mára nyíltan megkérdőjelezi a lausanne-i békeszerződést, amelyet 1923-ban írt Törökország és az első világháborúban győztes antanthatalmak a svájci Lausanne-ban. A szerződés nem csak az új határokat fektette le, hanem egy millió ortodox keresztényt Törökország elhagyására kényszerített, míg a másik oldalon 400 000 muszlimnak kellett Görögországból Törökországba áttelepülnie. Erdogan most a látogatása alatt egy interjúban azt is kifejtette, hogy nemcsak a görög határokat, hanem a teljes régió határait meg akarja vitatni. Valóban, az 1923-as békeszerződés az iraki és a szír határ kérdését is rendezte.

Devlet Bahceli, a török nacionalista MHP párt vezetője – és egyben Erdogan elnök szövetségese –, már idén tavasszal kijelentette, hogy az Égei-tenger keleti része „görög megszállás alatt van”. Hozzátette, hogy a török hadsereg „a görögöket a tengerbe fogja kergetni”. Erdogan maga is az elmúlt egy évben sorozatosan megkérdőjelezte az 1923-as határokat. „Ha az a békeszerződés nem lenne, akkor ma Törökország nem 780 ezer négyzetkilométer nagyságú lenne, hanem 4 millió”, hangsúlyozza a török elnök.

Káncz Csaba

Mély válságban a török–nyugati viszony

Athén komoly aggodalmakkal figyeli, hogy Ankara az amerikai Lockheed Martin konszernnél 30 darab F-35-ös vadászgépet rendelt, amelyet 2018-tól szállít le az amerikai cég. Ráadásul a törökök 2023-ig az F-35-ös flottájukat 100 darabosra akarják bővíteni. Ezzel a lépéssel Ankara egyértelmű légifölényt érne el az Égei tenger felett. A görögök és törökök évtizedek óta civakodnak abban a térségben felségterületen, gazdasági zónán és katonai ellenőrző jogosítványokon.

Összességében mára Ankara és a Nyugat viszonya mély válságba jutott és ezzel egy októberi felmérés szerint a török lakosság 68 százaléka is egyetért. Ankara és Washington viszonyát tovább mérgezi egy bírósági tanúvallomás, amelyet egy török bankár tett december elsején New York-ban és amely szerint Erdogan személyesen hagyta jóvá két bank részvételét az Iránnal szembeni ENSZ szankciók megsértésében, az "aranyat olajért" ügylet keretén belül. A török líra ezekben a hetekben történelmi mélypontokon tántorog: a piac fél a Törökországgal, illetve a török bankokkal szemben esetleg bevezetendő pénzügyi szankcióktól, amely elvághatja az egyébként is dollárhiányos bankrendszert a külföldi finanszírozástól.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél