Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elfogadta a jogállamisági mechanizmust az EP, amely szerint rendszerszintű jogsértések esetén is lehet majd pénzeket megvonni a tagállamoktól bizonyos esetekben. Az EU-csúcson elfogadott nyilatkozat ugyanakkor szűkíti a mechanizmus hatáskörét.

Jóváhagyta az uniós források védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén Brüsszelben.

Jön a pénzügyi szankció 

Az EP közlése szerint az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól,

ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése.

A jogerőre emelkedett új rendelet jövő január elsejétől az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra érvényes.

A mechanizmus úgy működik, hogy az Európai Bizottság első lépésben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, majd javasolja az eljárás megindítását. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap lesz.

Az EU értékeit is megvédik? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP brüsszeli ülésén 2020. december 16-án. EPA/JOHN THYSAz EU értékeit is megvédik? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP brüsszeli ülésén 2020. december 16-án. EPA/JOHN THYS

Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével kiigazítsa a kifizetéseket.

Az EP szerint

az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére.

A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is hozzájuthassanak a támogatásokhoz.

Az EP mindemellett egy állásfoglalásban ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Tanács számára a rendelet alkalmazásával kapcsolatban, írja az MTI.

Von der Leyen és Weber is elégedett 

Az ülésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: az EP és a tanács tárgyalói által létrehozott mechanizmus szövege nem változott.

Szerinte a feltételrendszer az egyedi jogsértés mellett a szisztematikus és visszatérő hiányosságokat is kezelni tudja, és képes megvédeni az EU költségvetését, pénzügyi érdekeit és értékeit a jogállamiság sérüléseivel szemben.

Hozzátette:

a jogszabály 2021. január elsejével lép érvénybe, és bármilyen jogsértés történik az unióban, azt az Európai Bizottság azonnal vizsgálni fogja.

Szerinte ha a jogszabály az Európai Unió Bírósága elé kerül – a tagállamok kérhetik a bíróságtól, hogy vizsgálja meg,  illeszkedik-e az az EU jogrendjébe –, a döntést az uniós bizottság figyelembe fogja venni. (Amíg a bíróság nem hoz döntést, Brüsszel nem hajthat végre szankciókat.)

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint most először kapcsolták össze az uniós pénzeket az uniós alapelvek tiszteletben tartásával. Hozzátette: 

Elvárják az Európai Bizottságtól, hogy január elsejétől készen álljon a szabályok független és tényeken alapuló alkalmazására.   

Van még ellentmondás

Mint arról beszámoltunk, a jogállamisági mechanizmus ügyében két dokumentum is született. Az egyik az EP és a német uniós elnökség által kitárgyalt szabályozás (erre hivatkozik most az EP), amely tág politikai feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését.

Ez alapján politikai vagy jogállamisági kritériumok alapján is van lehetőség szankcionálásra (például ha úgy ítéli meg Brüsszel, hogy sérül az igazságszolgáltatás függetlensége), amennyiben a jogsértések érintik vagy érinthetik az uniós pénzek menedzselését.         

Az EP szerint ez a szabályozás a mérvadó.

A másik dokumentum a német uniós elnökség, valamint a magyar és a lengyel kormány között kitárgyalt nyilatkozat (az eredeti megállapodáshoz rendelt záradék), amelyet az Európai Tanács elfogadott, és amely bekerült a múlt heti EU-csúcs végén kiadott következtetések közé.

Ez értelmezi és jelentősen szűkíti a mechanizmus hatáskörét, kizárja a tisztán politikai feltételeket, és kiskapukat biztosít a szankcionálási folyamat idejének kitolására.

Utóbbi dokumentum alapján kevés az esély arra, hogy a 2022-es választások előtt szankciókat érvényesítsenek az Orbán-kormánnyal szemben.           

Kérdés, hogy melyik dokumentumot veszi majd inkább figyelembe a szankcionálásra jogosult testület, az Európai Bizottság. 

Az EU-csúcson elért kompromisszum hátteréről itt írtunk (Bravúros kompromisszum Brüsszelben: mindenki győztesnek érzi magát), jegyzetünket pedig itt olvashatják: (Orbán Viktor berúgta a kocsmaajtót, kért egy felest, és köszöni, jól van).

Angela Merkel és Orbán Viktor különös szövetségéről, valamint a kompromisszum hátteréről pedig a fenti videóban van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
Makro / Külgazdaság Heti csúcsra emelkedett szombatra az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:38
Az áldozatok száma hajszállal a heti átlag alatt alakult a szombati adatközlésben, a gyógyultak száma most nagyobbat ugrott. Kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen is.
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére irányuló kiegészítő támogatást
MTI | 2021. április 9. 18:44
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.
Makro / Külgazdaság Elkerülhető a nagy háború kitörése? – növekvő ukrán és tajvani aggodalmak
Káncz Csaba | 2021. április 9. 15:34
Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mégsem gyarapodik az oltási paletta a CanSino és a CoviShield vakcinákkal
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 15:04
Úgy tűnik, hogy a korábban beharangzott két további vakcina mégsem érkezik Magyarországra, ezt Szijjártó Péter külügyminiszter árulta el sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Nagyon meglökte a hiányt a járvány - kijött a PM adata
MTI | 2021. április 9. 13:05
A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere - közölte pénteken kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Maruzsa Zoltán: írásbeli vizsgák lesznek csak, szóbeli nem
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 12:25
A középiskolák nyitása és az érettségi volt a fő téma a mai tájékoztatón.
hírlevél
depositphotos