5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elfogadta a jogállamisági mechanizmust az EP, amely szerint rendszerszintű jogsértések esetén is lehet majd pénzeket megvonni a tagállamoktól bizonyos esetekben. Az EU-csúcson elfogadott nyilatkozat ugyanakkor szűkíti a mechanizmus hatáskörét.

Jóváhagyta az uniós források védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén Brüsszelben.

Jön a pénzügyi szankció 

Az EP közlése szerint az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól,

ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése.

A jogerőre emelkedett új rendelet jövő január elsejétől az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra érvényes.

A mechanizmus úgy működik, hogy az Európai Bizottság első lépésben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, majd javasolja az eljárás megindítását. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap lesz.

Az EU értékeit is megvédik? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP brüsszeli ülésén 2020. december 16-án. EPA/JOHN THYS
Az EU értékeit is megvédik? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP brüsszeli ülésén 2020. december 16-án. EPA/JOHN THYS

Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével kiigazítsa a kifizetéseket.

Az EP szerint

az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére.

A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is hozzájuthassanak a támogatásokhoz.

Az EP mindemellett egy állásfoglalásban ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Tanács számára a rendelet alkalmazásával kapcsolatban, írja az MTI.

Von der Leyen és Weber is elégedett 

Az ülésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: az EP és a tanács tárgyalói által létrehozott mechanizmus szövege nem változott.

Szerinte a feltételrendszer az egyedi jogsértés mellett a szisztematikus és visszatérő hiányosságokat is kezelni tudja, és képes megvédeni az EU költségvetését, pénzügyi érdekeit és értékeit a jogállamiság sérüléseivel szemben.

Hozzátette:

a jogszabály 2021. január elsejével lép érvénybe, és bármilyen jogsértés történik az unióban, azt az Európai Bizottság azonnal vizsgálni fogja.

Szerinte ha a jogszabály az Európai Unió Bírósága elé kerül – a tagállamok kérhetik a bíróságtól, hogy vizsgálja meg,  illeszkedik-e az az EU jogrendjébe –, a döntést az uniós bizottság figyelembe fogja venni. (Amíg a bíróság nem hoz döntést, Brüsszel nem hajthat végre szankciókat.)

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint most először kapcsolták össze az uniós pénzeket az uniós alapelvek tiszteletben tartásával. Hozzátette: 

Elvárják az Európai Bizottságtól, hogy január elsejétől készen álljon a szabályok független és tényeken alapuló alkalmazására.   

Van még ellentmondás

Mint arról beszámoltunk, a jogállamisági mechanizmus ügyében két dokumentum is született. Az egyik az EP és a német uniós elnökség által kitárgyalt szabályozás (erre hivatkozik most az EP), amely tág politikai feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését.

Ez alapján politikai vagy jogállamisági kritériumok alapján is van lehetőség szankcionálásra (például ha úgy ítéli meg Brüsszel, hogy sérül az igazságszolgáltatás függetlensége), amennyiben a jogsértések érintik vagy érinthetik az uniós pénzek menedzselését.         

Az EP szerint ez a szabályozás a mérvadó.

A másik dokumentum a német uniós elnökség, valamint a magyar és a lengyel kormány között kitárgyalt nyilatkozat (az eredeti megállapodáshoz rendelt záradék), amelyet az Európai Tanács elfogadott, és amely bekerült a múlt heti EU-csúcs végén kiadott következtetések közé.

Ez értelmezi és jelentősen szűkíti a mechanizmus hatáskörét, kizárja a tisztán politikai feltételeket, és kiskapukat biztosít a szankcionálási folyamat idejének kitolására.

Utóbbi dokumentum alapján kevés az esély arra, hogy a 2022-es választások előtt szankciókat érvényesítsenek az Orbán-kormánnyal szemben.           

Kérdés, hogy melyik dokumentumot veszi majd inkább figyelembe a szankcionálásra jogosult testület, az Európai Bizottság. 

Az EU-csúcson elért kompromisszum hátteréről itt írtunk (Bravúros kompromisszum Brüsszelben: mindenki győztesnek érzi magát), jegyzetünket pedig itt olvashatják: (Orbán Viktor berúgta a kocsmaajtót, kért egy felest, és köszöni, jól van).

Angela Merkel és Orbán Viktor különös szövetségéről, valamint a kompromisszum hátteréről pedig a fenti videóban van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Műtétek érzéstelenítés nélkül: döbbenetes állapotokról beszélt egy Gázában szolgált orvos
Wéber Balázs | 2023. november 28. 11:14
A több gázai kórházban is szolgálatot teljesített londoni sebész szerint mészárlás történt a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG