<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Elfogadta a jogállamisági mechanizmust az EP, amely szerint rendszerszintű jogsértések esetén is lehet majd pénzeket megvonni a tagállamoktól bizonyos esetekben. Az EU-csúcson elfogadott nyilatkozat ugyanakkor szűkíti a mechanizmus hatáskörét.

Jóváhagyta az uniós források védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén Brüsszelben.

Jön a pénzügyi szankció 

Az EP közlése szerint az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól,

ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése.

A jogerőre emelkedett új rendelet jövő január elsejétől az unió és a tagállamok közös kezelésében álló forrásokra érvényes.

A mechanizmus úgy működik, hogy az Európai Bizottság első lépésben megállapítja, hogy egy tagállam jogsértést követ el, majd javasolja az eljárás megindítását. Ezt követően a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak egy hónap, kivételes esetben három hónap áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel szavazzon a javasolt intézkedésekről. A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap lesz.

Az EU értékeit is megvédik? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP brüsszeli ülésén 2020. december 16-án. EPA/JOHN THYSAz EU értékeit is megvédik? Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP brüsszeli ülésén 2020. december 16-án. EPA/JOHN THYS

Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével kiigazítsa a kifizetéseket.

Az EP szerint

az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére.

A mechanizmus ugyanakkor biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is hozzájuthassanak a támogatásokhoz.

Az EP mindemellett egy állásfoglalásban ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Tanács számára a rendelet alkalmazásával kapcsolatban, írja az MTI.

Von der Leyen és Weber is elégedett 

Az ülésen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte: az EP és a tanács tárgyalói által létrehozott mechanizmus szövege nem változott.

Szerinte a feltételrendszer az egyedi jogsértés mellett a szisztematikus és visszatérő hiányosságokat is kezelni tudja, és képes megvédeni az EU költségvetését, pénzügyi érdekeit és értékeit a jogállamiság sérüléseivel szemben.

Hozzátette:

a jogszabály 2021. január elsejével lép érvénybe, és bármilyen jogsértés történik az unióban, azt az Európai Bizottság azonnal vizsgálni fogja.

Szerinte ha a jogszabály az Európai Unió Bírósága elé kerül – a tagállamok kérhetik a bíróságtól, hogy vizsgálja meg,  illeszkedik-e az az EU jogrendjébe –, a döntést az uniós bizottság figyelembe fogja venni. (Amíg a bíróság nem hoz döntést, Brüsszel nem hajthat végre szankciókat.)

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint most először kapcsolták össze az uniós pénzeket az uniós alapelvek tiszteletben tartásával. Hozzátette: 

Elvárják az Európai Bizottságtól, hogy január elsejétől készen álljon a szabályok független és tényeken alapuló alkalmazására.   

Van még ellentmondás

Mint arról beszámoltunk, a jogállamisági mechanizmus ügyében két dokumentum is született. Az egyik az EP és a német uniós elnökség által kitárgyalt szabályozás (erre hivatkozik most az EP), amely tág politikai feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését.

Ez alapján politikai vagy jogállamisági kritériumok alapján is van lehetőség szankcionálásra (például ha úgy ítéli meg Brüsszel, hogy sérül az igazságszolgáltatás függetlensége), amennyiben a jogsértések érintik vagy érinthetik az uniós pénzek menedzselését.         

Az EP szerint ez a szabályozás a mérvadó.

A másik dokumentum a német uniós elnökség, valamint a magyar és a lengyel kormány között kitárgyalt nyilatkozat (az eredeti megállapodáshoz rendelt záradék), amelyet az Európai Tanács elfogadott, és amely bekerült a múlt heti EU-csúcs végén kiadott következtetések közé.

Ez értelmezi és jelentősen szűkíti a mechanizmus hatáskörét, kizárja a tisztán politikai feltételeket, és kiskapukat biztosít a szankcionálási folyamat idejének kitolására.

Utóbbi dokumentum alapján kevés az esély arra, hogy a 2022-es választások előtt szankciókat érvényesítsenek az Orbán-kormánnyal szemben.           

Kérdés, hogy melyik dokumentumot veszi majd inkább figyelembe a szankcionálásra jogosult testület, az Európai Bizottság. 

Az EU-csúcson elért kompromisszum hátteréről itt írtunk (Bravúros kompromisszum Brüsszelben: mindenki győztesnek érzi magát), jegyzetünket pedig itt olvashatják: (Orbán Viktor berúgta a kocsmaajtót, kért egy felest, és köszöni, jól van).

Angela Merkel és Orbán Viktor különös szövetségéről, valamint a kompromisszum hátteréről pedig a fenti videóban van szó.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló