<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Bár az Európai Bizottság a héten valószínűleg az EU-tagjelölt státus megadását javasolja Ukrajna számára, az Európai Tanács még nem egységes a kérdésben. A pártolók szerint a státus megadása erkölcsi kérdés, a kétkedők szerint viszont az ország túl korrupt, és nem szabad vele kivételezni. A lapunk által megkérdezett szakértő úgy véli: Ukrajna akár évtizedeket is várhat a tagságra, de ettől még jól járhat Brüsszellel.

Meglepetésszerű, de korántsem csak protokoll jellegű látogatást tett az Európai Bizottság elnöke múlt szombaton az ukrán fővárosban. Ursula von der Leyen, aki az ukrajnai orosz invázió kezdete, február 24-e óta már másodszor ment el személyesen a háború sújtotta országba, ugyanis egy, Ukrajna számára kiemelt jelentőségű kérdésről, az uniós tagjelölti státuszról tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Történelmi döntés előtt

Von der Leyen a megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: a Bizottság e hét végéig közli majd állásfoglalását az ügyben.

A végső döntést a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács mondja majd ki a június 23-24-i EU-csúcson, miután tanulmányozta a Bizottság értékelését.

Más a stílusuk, de megértik egymást. Von der Leyen és Zelenszkij közös sajtótájékoztatója Kijevben 2022. június 11-én. EPA/SERGEY DOLZHENKOMás a stílusuk, de megértik egymást. Von der Leyen és Zelenszkij közös sajtótájékoztatója Kijevben 2022. június 11-én. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Von der Leyen mindenesetre már Kijevben arról beszélt, hogy a Tanács „történelmi döntést” hozhat.

Remélem, hogy ha 20 év múlva visszatekintünk, elmondhatjuk majd, hogy jót cselekedtünk

-jelentette ki. Áprilisi látogatása során pedig úgy fogalmazott:

Ukrajna az európai családhoz tartozik. (…) Fel fogjuk gyorsítani ezt a folyamatot (az uniós tagságért), amennyire csak tudjuk, miközben gondoskodunk arról, hogy minden feltétel teljesüljön.        

Zelenszkij és más ukrán vezetők azzal érvelnek, hogy a tagjelölti státusz óriási erkölcsi lökést adna a mostani háborús időkben, az ukránok pedig az életüket kockáztatják azért, hogy az EU-ban, egy szabad és demokratikus világban éljenek.         

Az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatai és az EU Ukrajna melletti erőteljes kiállása (nagyon jelentős anyagi, katonai és morális támogatás) láttán aligha kérdéses, hogy a brüsszeli testület a tagjelölti státusz megadását javasolja majd pénteken nyilvánosságra hozandó állásfoglalásában.

Erős üzenet

Ezt állították a Politico forrásai is az uniós biztosok hétfői ülése után. A brüsszeli lap szerint a biztosok tisztában vannak azzal, mennyi áldozatot hoztak az ukránok, valamint azzal is, hogy „erős üzenetet” kell küldeni Vlagyimir Putyinnak – ez pedig az, hogy minden esélyét elvesztette Ukrajna visszaszerzésére.

A Bizottság nem felejti el, hogy Európa az egyetlen olyan ország Európában, ahol emberek haltak meg, ahol emberekre lőttek amiatt, mert utcára vonultak EU-zászlókkal. Most nem mondhatjuk nekik, hogy bocs, fiúk, rossz zászlókat lengetettek

-jelentette ki egy magasrangú tisztviselő.

Brüsszel pozitív hozzáállása persze még korántsem jelenti azt, hogy Ukrajna ölbe tett kézzel várhatja a tagjelölti státust.

Von der Leyen Kijevben maga is emlékeztette Zelenszkijt, hogy – bár az adminisztratív és néhány más területén már történt előrelépés  – még mindig bőven van tennivaló.

Sokat tettek a jogállamiság erősítése érdekében, de még mindig vannak megvalósításra váró reformok, például a korrupció elleni harc céljából

-jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Sokatmondó tény, hogy a Transparency International 2021-es korrupciós rangsorában Ukrajna Szvázifölddel holtversenyben a 122. helyen végzett – az első (Dánia, Finnország, Új-Zéland)  a legkevésbé, a 180. (Dél-Szudán) a legkorruptabb ország. Magyarország „csak” a 73., pedig itthon is bőven lenne mit tenni ezen a téren.

Kétkedő tagállamok

Ráadásul az sem borítékolható, hogy az Európai Tanácsban meglesz majd a tagjelölti státuszhoz szükséges egyhangú többség. Több ország – az Euractiv uniós portál szerint Portugália, Svédország, Dánia és Hollandia – ódzkodik rábólintani a dealre, az EU egyik motorja, Németország pedig még nem ismertette álláspontját.

Mario Draghi olasz miniszterelnök május végén szintén arról beszélt, hogy „nagy országok” ellenzik a tagjelölti státus megadását.

A kétkedők szintén a korrupciót kifogásolják, és úgy vélik, hogy előbb a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatát kellene előrevinni. (Szerbia, Albánia, Montenegro és Észak-Macedónia megkapta a tagjelölt státuszt, de messze vannak még a tagságtól, Bosznia-Hercegovina és Koszovó pedig potenciális jelölt. Mellettük Moldova és Grúzia is szeretne tagjelölt lenni.)

Ami a hivatalos magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban közölte: a magyar kormány támogatja, hogy Ukrajna minél előbb kapjon tagjelölti státuszt az EU-tól.     

A tagjelöltté válás – az erkölcsi támogatás mellett – azért is fontos lenne Ukrajnának, mert ezzel megkezdődhetne a jogszabályok és normák összehangolása, Brüsszel pedig a korábbinál jelentősebb pénzügyi és technikai segítséget adhatna a tagságra való felkészülés támogatásához – erre szolgál az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz nevű uniós forrás.   

Az EU-tagság nehéz ügy, de...

Az ugyanakkor évtizedekbe is telhet, amíg a jelöltség tagsággá érik, már ha egyáltalán azzá érik valaha  – Törökország például 1999-ben kapta meg a tagjelölti státuszt, 2005-ben kezdte a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek azóta sem zárultak le.

A tagjelölti státuszt politika döntés alapján várhatóan elég gyorsan megkapják, de a tagjelölti státusztól a tagságig évtizedek eltelhetnek, lásd  török példa      

-mondta korábban lapunk kérdésére Rácz András Oroszország-szakértő rendezvényünkön, a Klasszis Klubban. Szerinte ugyanis „egy ennyire szétrombolódott gazdaságú ország”, mint amilyen Ukrajna lehet a háború végére, aligha tudja teljesíteni a tagsági feltételeket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy kiépülhet egy „nagyon szoros szomszédsági viszony”, és egy eddiginél mélyebb gazdasági együttműködés Kijev és Brüsszel között – jelenleg a 2016-ban kötött DCFTA (mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi egyezség) együttműködés van érvényben közöttük.

Rácz András szerint hosszútávon Ukrajna maximális mértékben integrált szomszédja lesz (például Norvégiához hasonlóan) az EU-nak az utazást, az emberek közötti kapcsolatokat és a gazdaságot tekintve. Mint fogalmazott:  

Tagság nem lesz, de minden mást meg fognak kapni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG