<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sajtótájékoztatón értékeltek a jogállamisági mechanizmussal foglalkozó, a tárgyalódelegációban részt vevő EP-képviselők.

A Petri Sarvamaa (Európai Néppárt), Eider Gardiazabal Rubial (S&D), Cseh Katalin (Renew Europe) és Daniel Freund (Zöldek) által tartott tájékoztatón a képviselők együtt értékeltek azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió Bírósága visszautasította Magyarország és Lengyelország keresetét, és a két országot a perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítéletről cikkünkben részletesen is írtunk:

Petri Sarvamaa főtárgyaló úgy fogalmazott, hogy a mostani döntéssel az utolsó akadály is elhárításra került a jogállamisági mechanizmus élesítése előtt, így az Európai Bizottságnak minél gyorsabban lépnie kell, hiszen az unió alapvető értékrendjének, és az Unió költségvetésének védelme forog kockán. A képviselő kitért arra is, hogy rendkívül csalódott, hogy az ítélettel is foglalkozó délutáni plenáris ülésen az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nem lesz jelen. A politikus végül ismételten hangsúlyozta, hogy a jogállamiságot minden tagállamnak tiszteletben kell tartania, és a Bizottság nem késlekedhet tovább, mivel

minden elvesztegetett nap az autoriter rezsimeknek kedvez.

Mint mondta, nem megengedhető, hogy a jogállamiság tovább romoljon – ha a Bizottság késlekedik, azt az üzenetet küldheti, hogy nem gondolja komolyan a jogállamiság védelmét – tette hozzá.

Az EP-képviselők sajtótájékoztatója (Forrás: Multimedia Centre/European Parliament)
Az EP-képviselők sajtótájékoztatója (Forrás: Multimedia Centre/European Parliament)

Eider Gardiazabal Rubial szintén megköszönte a Bíróság munkáját, hozzátéve, hogy rendkívül nagy nap a mai. A képviselő szerint a téma nagyon nagy jelentőségű, és az ítélet, miszerint a bíróság elutasította magyar-lengyel keresetet, fantasztikus. Mint mondta, minden tagállamtól elvárt az uniós értékek betartása, nemcsak a csatlakozás előtt, hanem utána is, a bíróság ítéletében ezt jogilag is megvédte. A képviselő kiemelte, hogy

a játékszabályok világosak: a jogállamiság szabályait tartsa mindenki tiszteletben.

Az Európai Bizottságot pedig arra szólította fel, hogy a jogállamiság védelmében lépjen, és érje el, hogy az Európai Unió minden csücskében tartsák meg a jogállamiság szabályait, ehhez megvannak az eszközei.

Cseh Katalin úgy fogalmazott, hogy ez egy történelmi nap, amelyen egy történelmi ítélet született, megerősítve, hogy milyen alapokon nyugszik az Európai Unió. A képviselő kitért arra is, hogy úgy tűnik, hogy Varja Judit igazságügyi miniszter nem olvasta el az ítéletet, hiszen azt állította, hogy ez a gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódó, politikai döntés született. Mint mondta, érdekes látni a két parallel világot, hiszen a magyar kormány megtagadja az európai értékeket, ugyanakkor mindeközben az Európai Bizottság csak „kényelmesen leveleket küldözget”. A képviselő így kiemelte, őszintén reméli, hogy ez a nap az időhúzás és a késlekedés végét jelenti a Bizottság oldaláról, és a szervezet felismeri, mi a feladata, és magára vállalja a szerződések őrének szerepét.

Daniel Freund úgy értékelt, hogy a jogállamisági válság egyre súlyosabb, és hiába fogadott el újabb és újabb állásfoglalásokat az Európai Parlament, mégis bíróságra kellett menniük azért, hogy elfogyjanak az Európai Bizottság kifogásai – a mai döntéssel az utolsó kifogást is elvesztette. Kiemelte, hogy az uniós adófizetők pénzét meg kell védeni. A képviselő végül arra is kitért, hogy milyen lehetőségei vannak az Európai Parlamentnek, hogyha a Bizottság tovább halogat: itt az EB munkáját értékelő mentesítési eljárás késleltetése mellett a Bizottság 2023-as büdzséjének egyes részeinek befagyasztását említette.

A képviselők tájékoztatóját itt lehet visszahallgatni:

Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG