TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az OECD jelentése azt javasolja Ausztriának, hogy tolják ki a nyugdíjkorhatárt. A dolgozók teljes munkaidőben dolgozzanak, és növeljék a képzésre fordított pénzügyi erőforrásokat is. Magyarországgal kapcsolatban is van egy érdekes megjegyzésük.
(Fotó: Pixabay.com)

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bírálja a reformok ütemét Ausztriában. A nagyobb esélyegyenlőség megteremtése érdekében néhány változtatásra van szükség szerintük. Ez derül ki a szervezet egy új tanulmányából.

Az aktuális trendek, mint a globalizáció, a digitalizáció, az elöregedő társadalmak és a környezet állapotának romlása az OECD szerint egyedi strukturális reformokat igényel. Az elmúlt két évben Ausztriában a reformok gyorsaságát a gazdasági szervezet túl lassúnak tartja.

A szomszédos országról megállapítják, hogy az egyik legnagyobb itt a jövedelemkülönbség a férfiak és a nők között. A nők munkaerő-piaci beilleszkedésének megkönnyítése érdekében azt szorgalmazzák, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak adókedvezményt kapjanak. Élvezzenek előnyt ezen állások a részmunkaidős foglalkoztatással szemben – írják osztrák lapok.

Egész napos gyerekfelügyelet

Annak érdekében, hogy mindkét szülő számára biztosítani lehessen a teljes munkaidős foglalkoztatást, az OECD-jelentés szerint érdemes lenne megfontolni a teljes munkaidős gyermekgondozásra való jog bevezetését. Ez növelhetné a versenyképességet és a termelékenységet.

Az OECD kritizálja a tényleges nyugdíjkorhatárt is. Ez még mindig túl alacsony ugyanis Ausztriában. Itt is főként a nőkről van szó. Az OECD szerint mindkét szülőnek teljes munkaidőben kellene dolgoznia, és a lehető leghosszabb ideig.

Tandíj és ásványolaj-adó

Az OECD szerint a munkabéreket terhelő adókat és társadalom-biztosítási járulékokat csökkenteni kellene. Tanácsolják, hogy a mind a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt kevesebbet fizessenek. Ezt ellensúlyozhatja az élelmiszerekre kivetett magasabb ÁFA, vagy a környezetvédelmi adók.

Például csökkenteni kellene a környezetet károsító termékek adókedvezményeit. Az ásványolaj-adót pedig fel lehetne emelni. Az oktatási szektorban az OECD azt javasolja Ausztriának, hogy az egyetemek tandíjat vezessenek be. Ez az oktatás minőségén javíthatna. Mivel azonban sok felsőfokú végzettségű munkaerőre van szükség, egyúttal széleskörű ösztöndíj-rendszerrel is kell rendelkeznie az országnak. A szociálisan gyengébb helyzetben levőknek esélyegyenlőséget kell biztosítsanak.

Felzárkózó magyar bérek

Magyarországon a foglalkoztatás javult, a bérek emelkedtek, így már elérik az OECD-átlag kétharmadát – írta a szervezet. Csökkent a lemaradásunk más országokhoz képest. Az OECD-átlagnál alacsonyabb az országban az egyenlőtlenség, de a szűkebb régiónkban magasnak számít.

Felsőfokú végzettségűek aránya és az alacsony jövedelműek adókulcsa.

Amiben nagyon elöl vagyunk, az a légszennyezettség és az ebből adódó halálozások magas aránya. Említik a szakképzés helyzetét Magyarországon, amit úgy alakítottak át, hogy a piaci, vállalati igényekhez jobban alkalmazkodjon.

Oktatni a romákat, kevesebbet adóztatni a szegényt

De azt is, hogy a képzésen még sokat lehetne javítani. Különösen ami a szegény roma népesség helyzetét illeti. Magyarországon alacsony a diplomások aránya az OECD többi országához képest.

Az OECD szerint csökkenteni kéne az “adóéket” Magyarországon és kevésbé torzító irányba kéne eltolni az adókat. Nem részletezik, hogy ez alatt pontosan mit értenek, de az kiderül, hogy az alacsony jövedelműek adóterhét túl magasnak tartják. Mintegy 45 százalék a fejlett országokban jellemző 33 százalékhoz képest.

A magyar nyugdíjakról megismétlik, amit régen tudunk, hogy a nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedik, 2022-ben eléri majd a 65 évet. Ez után viszont szerintük a várható életkor emelkedésével kéne igazítani a korhatáron is, a várható életkorhoz kéne kötni a nyugdíjkorhatárt.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél