Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Két hét alatt sokat változott a világ, a kormány a most Brüsszelnek megküldött jelentésében már nem számol az EU/IMF-megállapodás pozitív hatásaival, miközben "szépen, csendben" rontotta a közép távú gazdasági prognózisait is: alacsonyabb növekedés, gyengébb export, magasabb infláció a várakozások között.

A túlzottdeficit-eljárás (EDP) miatt 12 napon belül két jelentést is prezentált a magyar kormány az Európai Bizottságnak. Matolcsy György október 5-én egy 397 milliárd forintos megszorítócsomagot jelentett be, majd 12 nap múlva (tegnap) egy újabb, 367 milliárdos egyenlegjavító pakkot ismertetett a közvéleménnyel - a kormány célja, hogy Magyarország kikerüljön az eljárásból.

A bejelentésekkel párhuzamosan a kabinet megküldte az ún. EDP-jelentést az Európai Bizottságnak. Már az október 5-én ismertetett anyagban is voltak érdekes részletek (Matolcsy lehetséges gazdasági visszaesésről beszélt akkor, míg a jelentés egyértelműen 1,2%-os visszaeséssel számolt az idei évre), ez most sincs másként. Úgy tűnik, a kormány lemondott arról, hogy idén megegyezzen az EU-IMF-párossal. Sőt.

Rosszabb kilátások, konzervatív tervezés - az elmúlt két hét terméseNem számolnak a megállapodás hatásaival

Egyfelől fehérítik a gazdaságot, másfelől azonban a növekedés esélyét is elveszik a tegnap bejelentett kormányzati intézkedések. Milyen hatása lesz az új "hetes csomagnak" a pénztárcánkra? Részletes elemzés >>>

Az NGM honlapjára felkerült jelentés nem számol az EU/IMF-megállapodás pozitív hatásaival, melyek javíthatják a költségvetés pozícióit (erősebb forint árfolyam, csökkenő hozamszintek). Az újabb megszorítócsomag keretében bejelentett lépések "a kormány által reálisnak gondoltnál nagyobb makrogazdasági és költségvetési kockázatok esetleges megvalósulása esetén is lehetővé teszik a (megemelt) hiánycélok elérését, még az EU/IMF megállapodás várható egyenlegjavító hatások nélkül számítva is" - írja a dokumentum. Vagyis a kormány sem az idei, sem pedig a jövő év tekintetében nem számol a megállapodás pozitív hozadékaival. Mint megjegyezik, a lehetséges megállapodás hatásait az Európai Bizottság sem vette figyelembe prognózisaiban.

Lefele módosított prognózisok
A másik meglepetés az új EDP-jelentésben, hogy a kormány "szépen csendben" rontotta előrejelzéseit a következő évre. Az idei 1,2%-os visszaesés úgy tűnik kőbe lett vésve, a jövő évi növekedési kilátásokat azonban két hét után máris visszavágták. A kormány magasabb inflációs kockázatokkal számol jövőre a bejelentett intézkedések miatt (a 3%-os célt 2014-re érhetjük el) és  a növekedés egyetlen alapját jelentő export visszaesésével is számol - a középtávú kilátásaink a kormány megítélése szerint is romlottak.
Kissé zavaros a kép

Kiterjeszti a kormány a közműadót a telekomcégekre is. Részletek >>>

A korábban közölt EDP-jelentésben, két héttel ezelőtt ugyanakkor az NGM még egyértelműen számolt a megállapodással, főleg a jövő év vonatkozásában. A kép azonban így is zavaros. A gazdasági folyamatok elemzésénél ugyanis szó szerint az szerepelt, hogy "a makrogazdasági pálya nem tartalmazza a közeljövőben megkötendő EU-IMF megállapodás pozitív makrogazdasági hatásait", a 2014-ig kitekintő rövid összefoglaló ugyanakkor megjegyzi, hogy a megállapodás megkötésével újabb tartalékokra tehet szert a büdzsé. A további fejezetekben azonban kétszer is előfordul az EU-val és a Valutaalappal kötendő megállapodás. Először is a 300 milliárd forintos forrásigényű Munkahelyvédelmi Akciótervnél, annak egyik forrása ugyanis épp a megállapodás következtében csökkenő hozamszinteken elért plusz lett volna. Az uniós társfinanszírozásnál megint előkerül a megállapodás.
"Az EU/IMF hitelmegállapodás megkötésével lehetőség nyílik az ún. „top-up” mechanizmus igénybevételére, a hazai társfinanszírozás 15%-ról 5%-ra mérséklésére" - írta még október 5-én a nemzetgazdasági tárca.

Brüsszelben nem tétlenkedtek most

A ma ismertetett jelentés ugyanakkor egyértelműen fogalmaz, a két héttel ezelőtti változathoz képest a kormány most már abszolút nem számol a megegyezés hatásaival. Ez még nem jelenti ezt, hogy a kormány lemondott a megegyezésről, valószínűleg mindez üzenet a befektetőknek, hogy a kormány konzervatív módon tervez, a hiánycélt pedig mindenképpen eléri.

Elemzők szerint egyre kisebb a valószínűsége, hogy idén megegyezés születhet. A magyar fél két és fél hónapig ült a Bizottságnak küldendő válaszán, az eredetileg szeptemberre tervezett második tárgyalási forduló így jócskán csúszott. A fókusz most azonban az EDP-re került, és a Bizottság nem is nagyon tétlenkedett, két héten belül reagált az október 5-ei bejelentésekre. Ha Brüsszelben tartják ezt a tempót, és a most bejelentett 7 intézkedés pozitív fogadtatásra talál, az nagy lendületet adhat a tárgyalásoknak még az év vége előtt. A kormány már több ponton engedett ősszel a nemzetközi partnereknek, így például nem terheli rá a tranzakciós adót a nemzeti bankra.

Karnyújtásnyira a megállapodás, de időpontunk sincsen még

Az NGM korábban úgy számolt, hogy a forint árfolyama 5%-ot erősödhet, a hozamszintek pedig 50 bázisponttal csökkenhetnek, majd folyamatosan 150 bázisponttal mérséklődhetnek, ha megegyezünk. Ez az idei évre 7 milliárdos könnyebbséget jelenthetne a büdzsének, jövőre pedig 102 milliárdot - feltételezve, hogy novemberben megkötjük a hitelkeret-megállapodást.

Bár a megállapodás megkötését sokan 2013 elejére teszik, ez nem ingatta meg a befektetők bizalmát, akik megelégszenek egyelőre azokkal a kormányzati nyilatkozatokkal, miszerint a megállapodás "karnyújtásnyira van" (legalább is ez látszik az állampapírhozamok csökkenésében és a forint erősödésében). A valóság azonban az, hogy egyelőre időpontot sem kaptunk a Valutaalaptól a második fordulóra.

Állampapírpiaci hozamok és a hosszú távú papírok teljesítményeNe felejtsük el, mit jelent a hitelkeret

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a nemzetközi piaci hangulat most alapvetően pozitív, ami elhalványítja a tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságokat. Azt ugyanis kormányzati vezetők többször is szóba hozták az elmúlt hetekben, hogy Magyarország a jövő év második-harmadik negyedévéig nem szorul külső forrásra, képes finanszírozni magát a piacokról (sőt, akár egész évben is). Azt sem árt ugyanakkor észben tartani, hogy egy hitelkeret-megállapodás nem is jelenti azt, hogy külső forráshoz nyúlunk. A kormány dönthet úgy, hogy nem hív le hitelt az IMF-től, hanem a hitelkeretet egyfajta pufferként kezeli, ami növeli a befektetői környezet bizalmát (főleg, ha csökkenő hozamok mellett tovább tudjuk magunkat finanszírozni a piacról). Amikor tehát kormányzati tisztségviselők arról nyilatkoznak, hogy megvagyunk külső finanszírozás nélkül is, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem akarunk megegyezni az IMF-fel. Az is igaz, hogy a Valutaalappal kapcsolatos kormányzati nyilatkozatokban sokszor jelenik meg a "harci hevület", és az az üzenet, hogy köszönjük, elboldogulunk mi magunk is - ami biztosan nem tesz jót a tárgyalások légkörének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
hírlevél
depositphotos