TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus-járvány és az összeomló olajárak óriási kihívások elé állítják az egyre inkább magára hagyott térséget. Százezerszám ragadtak az elbocsátott vendégmunkások az olajállamokban, miközben a vírus gyorsan terjed a soraikban. Káncz Csaba jegyzete.

Az IMF még az utóbbi napok elképesztő olajár-zuhanása előtt készítette el gazdasági előrejelzését a közel-keleti térségre. A jelentés már akkor átlagosan 4,2 százalékos visszaesést prognosztizált az olajexportáló országok számára, 230 milliárd dolláros éves bevétel-kieséssel párosulva. Az anyag megállapítja, hogy a globális olajárak esése tovább gyengíti a koronavírus járvány elleni küzdelem erejét.

Változó geopolitika

A térség természetesen nem egységes. Míg Kuvait, Szaúd-Arábia, Irak és Omán gazdaságát dominálják az olajbevételek, addig Jordánia, Izrael, Egyiptom, Libanon és Törökország számára kimondottan pozitív fejleménynek számít az olajárak összeomlása. Ez utóbbi országok nagy része sokat vesztett a turizmus kiesésével, így hát most az alacsony olajárakkal vigasztalódhat.

Olajszállító vasúti szerelvények állnak Chicagóban 2020. április 21-én. A koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások jelentős mértékben csökkentették világszerte az olajfelhasználást, ami túltermelési válsághoz vezetett. MTI/AP/Charles Rex Arbogast Olajszállító vasúti szerelvények állnak Chicagóban 2020. április 21-én. A koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások jelentős mértékben csökkentették világszerte az olajfelhasználást, ami túltermelési válsághoz vezetett. MTI/AP/Charles Rex Arbogast

De a járvány és nyugati hatalmak csökkenő érdeklődésének eredményeképpen a közel-keleti országok most sokkal jobban magukra lettek hagyva, mint a múltban. A gyarmati idők és a hidegháború nagyhatalmi vetélkedéseinek vége, Washington pedig egyre inkább vonja ki csapatait a térségből. Mindennek eredményeképpen megnőtt a valószínűsége a regionális konfliktusoknak, illetve a proxiháborúk újabb föllángolásának Jemenben, Líbiában és Szíriában.

A térségben leálló gyárakból, építkezésekről eközben milliószám rakják utcára a pakisztáni, indiai és bangladesi vendégmunkásokat. A legtöbb esetben mindenfajta fizetés, avagy végkielégítés nélkül. Munka nélkül elvesztik a tartózkodási engedélyeiket és sok esetben az utazási korlátozások miatt haza sem tudnak térni.

A koronavírus gyorsan terjed a soraikban. A szaúdi egészségügyi minisztérium közlése szerint a királyságban regisztrált fertőzöttek több, mint a fele külföldi állampolgár, illetve vendégmunkás. Rijád idegessége érthető, hiszen a tegnapi adatok szerint 11,631 fertőzöttet tartottak nyilván a sivatagi királyságban, és ez a szám 24 óra alatt 1,147-el nőtt!

Pakisztán a szakadék szélén

Összességében mintegy 23 millió vendégmunkás dolgozott eddig az Arab-öböl menti monarchiákban. Szaúd-Arábia esetében több mint 10 millió emberről beszélünk, Bahrein és Omán esetében egyenesen a lakosság fele vendégmunkás volt. Ezek az emberek becslések szerint évente mintegy 75 milliárd dollárt utaltak haza, amely keménydeviza most nagyon hiányozni fog például a pakisztáni költségvetés számára.

Az Öböl-menti országok eközben elképedve konstatálják, hogy Pakisztánnak és Indiának egyáltalán nincsen ínyére állampolgárai százezreinek gyors visszafogadása. Azzal érvelnek, hogy időbe kerül, mire előkészítik a karanténokat és a kezeléseket. Ráadásul a járvány miatt amúgy sincsen annyi repülőjárat, amely hazaszállítsa ezeket a tömegeket.

Pakisztán különösen nehéz helyzetben van, hiszen a nagyvárosaiban mintegy 3,78 millió belföldi vendégmunkás dolgozott, akik túlnyomó része most utcára került. Az eladósodott ország 1,4 milliárd dolláros sürgősségi segélyt kért az elmúlt hetekben az IMF-től, a már futó, 6 milliárdos segélycsomagon felül. Pakisztáni sajtójelentések szerint a 215 milliós népességű országban csupán 2,200 lélegeztetőgép van, és az iszlámábádi kormányzat most rendelt még ehhez 3 ezret.

A lélegeztetőgépek ráadásul rendkívül egyenlőtlenül vannak elosztva az országban. Beludzsisztán tartomány Pakisztán legelmaradottabb része, ahol csak az 1920-as években szüntették meg hivatalosan a rabszolgaság intézményét. Itt a 12 millió lakosra csupán 49 lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél