4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós szankciók erős hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra, és korlátozzák a háború finanszírozásához szükséges bevételeket - jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

Reynders az Európai Parlement plenáris ülésén, az Oroszország elleni szankciók hatékonyságáról szóló vitában elmondta: a költségvetési adatokból például kiderül, hogy Oroszország olajból és gázból származó bevételei jelentősen csökkentek, miközben a katonai kiadásai nagymértékben növekedtek, ebből következően mintegy 15,9 milliárd euróra becsült költségvetési hiány keletkezett, amihez hozzájárult az orosz központi bank eszközeinek befagyasztása mintegy 300 milliárd euró értékben. Mindez erős nyomást gyakorolt a rubelre, és arra kényszerítette az orosz hatóságokat, hogy drasztikus tőkeellenőrzési intézkedéseket hozzanak.

Mennyire hatnak a szankciók? Fotó: Depositphotos
Mennyire hatnak a szankciók? Fotó: Depositphotos

Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország számos intézkedést hajt végre gazdaságának támogatására és a szankciók hatásainak ellensúlyozására, azonban ezek az orosz ellenintézkedések annak ellenére, hogy stabilizációt biztosíthatnak, olyan forrásokat is lekötnek, amelyek egyébként a háború finanszírozására állnának rendelkezésre.

Véleménye szerint Oroszország gazdasági újjáépítési folyamaton megy keresztül, ennek a folyamatnak az eredménye azonban egy kevésbé hatékony gazdaság, amely magasabb költségekkel néz szembe.

"Az Európai Unió és a szövetségesek erőteljes fellépése veszélyeztette az orosz gazdaság növekedési potenciálját. Az orosz központi bank szigorúbb politikát folytat, így a költségvetési mozgástere nem elég nagy ahhoz, hogy minden ágazatra elegendő támogatást fordítson. Oroszország hosszú távú növekedését aláássa a szankciórendszer" - szögezte le Reynders.

Az uniós biztos az Oroszország elleni szankciók teljes végrehajtására szólított fel: szorosan együtt kell működniük a tagállamoknak a hasonlóan gondolkodó partnerekkel és harmadik országokkal a kiskapuk felszámolása érdekében.

"Oroszország struktúrákat épít ki, átalakítja a kereskedelmi mintákat, a logisztikát és az ellátási láncokat, hogy megpróbálja kicselezni a korlátozó intézkedéseket. Mindez az mutatja hogy a szankciók működnek, azonban csak ezekre az intézkedésekre alapozva nem lehet a háborút megnyerni" - figyelmeztetett.

Mint mondta, a pénzügyi haszonlesők károsítják a közös erőfeszítéseket, ezért az EU lehetővé tette, hogy azok is szankcionálva legyenek, akik a korlátozó intézkedések kijátszására törekszenek.

Hozzátette azt is, hogy az Európai Bizottság nemrégiben nemzetközi különmegbízottat nevezetett ki a szankciók végrehajtásának ellenőrzésére. A megbízott fő feladata megakadályozni, hogy Oroszország a harctérre szánt kulcsfontosságú technológiákat szerezzen be, amelyek harmadik országon keresztül jutnak el orosz földre - mutatott rá Reynders.

Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához való hozzászólásában hangsúlyozta: az Ukrajna elleni orosz agresszió elfogadhatatlan, a szankciók viszont nem hozták el a megoldást. Véleménye szerint Európa súlyosabb árat fizet, mint Oroszország, mivel a szankciók Európa gazdaságának és versenyképességének kivégzése felé mutatnak.

"Új függések, elszálló energiaárak, infláció, zavar az ellátási láncokban. Hatásvizsgálat csak összuniós szinten készült, az egyes tagállamokra lebontva nem. Az Európai Bizottság tehát nem akar szembenézni a tényekkel, hogy kit mennyire sodort súlyos helyzetbe" - mutatott rá.

Mint mondta, az EU szerint tavaly az orosz gazdaság 2,1 százalékkal csökkent, arról azonban hallgat, hogy idén 2,2 százalékkal nőni fog, míg az európai jóformán stagnál, és a háborúnak sem lett vége. Hozzátette: Oroszország is sérül valamennyire, de tovább üzletel, csak nem az EU-val. Miközben a cél az volt, hogy az orosz bevételeket lenullázzák, az importált orosz LNG-mennyiség az elmúlt fél évben 40 százalékkal nőtt. Több tagállam pedig a korábbinál nagyobb arányban Oroszországból szerez olajat - mutatott rá Győri Enikő.

(MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG