<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egy kínos diplomáciai malőr mutatott rá a napokban a magyar-arab politikai kapcsolatok siralmas állapotára. A miniszterelnök modortalan kommunikációja mellett a hazai diplomácia is leszerepelt. Miközben forr az arab világ és a biztonsági szakértők az Iszlám Állam következő lépését latolgatják, a külügyminisztérium illetékes főosztályának fiatal vezetője sajnálatos módon nem beszél arabul.
VI. Mohamed marokkói király több napot töltött Amszterban, jutott ideje arra is, hogy rajongóival fotózkodjon - a magyar diplomatákra viszont nem szakított egy percet sem. Fotó: EPA/Alexander Schippers

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) honlapja szerint a marokkói uralkodónak érvényes meghívása van Magyarországra, a március végén hazánkban járt király elhárította azon hazai próbálkozásokat, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel. A marokkói küldöttség először egyszerűen csak elutasította a KKM közeledését, másodjára aztán a magyar fél azt a választ kapta, hogy VI. Mohamed már elhagyta az országot. Ez kirívó és figyelmet érdemlő lépésnek számít, a marokkói uralkodó ugyanis annak ellenére nem volt hajlandó találkozni Orbánnal, hogy körútjának előző állomásain, Moszkvában és Prágában még szakított időt a helyi állami vezetőkre. Moszkvában egyenesen fordulópontról beszéltek a kétoldalú kapcsolatokban

Holott Marokkó az elmúlt években magas prioritással bírt Budapest számára az arab világgal ápolt kapcsolatokban. Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2013 nyarán még úgy fogalmazott a hozzá látogató marokkói külügyminiszternek, hogy „Magyarország stratégiai partnerként tekint Marokkóra”.

A Külügy reagál: ezért nem jöttek össze a találkozókA Külügyminisztérium reakciójában azt írta a Privátbankár.hu-nak: nem igaz, hogy ne akart volna találkozni VI. Mohamed a magyar vezetőkkel, voltak leegyeztetett találkozók, ám a programon többször módosított a marokkói fél, a miniszterelnök és a köztársasági elnök programja viszont sűrű, végül ezért nem került sor a találkozókra. Részletek >>

2012 tavaszán Kövér Marokkóban tárgyalva azt emelte ki, hogy „az észak-afrikai ország hídfőállásként tekint országunkra Kelet-Európában. A kétoldalú megbeszéléseken marokkói részről felmerült annak az igénye, hogy a magyar demokratikus átalakulás tapasztalatait hasznosíthassák”

A menekültválság hatására azonban 180 fokos fordulatot vett Kövér világlátása az arab világgal kapcsolatban. Tavaly nyáron a Pesti Srácoknak azt nyilatkozta, hogy a bevándorlás témáját feszegetve jobban szeret invázióról beszélni, amely mögött a világpolitikában akár hátsó szándékok is állhatnak. Azt is kifejtette, hogy az arab tavasz egy "művelet" volt, amiben az USA mellett több európai ország is részt vett

Baljós előjelek

Az arab világban azonban nem aratott osztatlan sikert a hazai kormányzat összeesküvés-elmélete. Manyasz Róbert orientalista már tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy kizárólag „negatív színben tűnik fel Magyarország az arab sajtóban, ráadásul a véleményformáló médiumokban. Az ottani sajtót többnyire húsz vagy akár ötven éve ott működő szakemberek irányítják, az ő eddigi kedvező attitűdjük fordult az ellenkezőjére”.

Ehhez a beomláshoz László Petra menekültrugdosós akciója éppúgy hozzájárult, mint Orbán Viktor modortalan beszólása: „Örülünk a kebabosoknak, de ne jöjjenek többen!” Ráadásul a miniszterelnök tavaly ősszel azt is kiemelte, hogy „az iszlám sosem volt Európa része”

Ezzel egyidőben a KKM Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárt küldte el egy katasztrófa-elhárító észak-afrikai turnéra. A fiatal államtitkár Algériában, Tunéziában és Marokkóban próbálta megmagyarázni az ottani diplomácia vezetőinek, hogy „a magyar kormányt félreértik", „nem igaz az, ami a nemzetközi sajtóban lejön" és "mi nem vagyunk arab-és muszlim-ellenesek"

A magyar diplomácia nyomorúsága

Káncz Csaba

Ha a marokkói király hajlandó volt a szintén migráns-ellenes cseh vezetőkkel találkozni, de kifejezett kérés ellenére elkerülte a magyar miniszterelnököt, akkor az egyik probléma a hazai diplomáciában van. Szíjjártó Péter KKM miniszter korábban soha nem dolgozott a külügyben, nem volt nagykövet, 2014 tavasza előtt nem volt semmilyen kapcsolata a minisztériummal, annak apparátusával és szakértelmével. Sőt mi több, a külügyi tárca 2014 óta több mint 400 diplomatát rúgott ki, és 60 nagykövetet hívott vissza a posztjáról.

Ez a tisztogatás természetesen a szakmai tudást is hazavágta a KKM-ben. Miközben forr az arab világ és minden geopolitikai szakértő az Iszlám Állam következő lépését latolgatja, a KKM Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztályának vezetője az a 31 éves Rada Csaba (és nem Péter - javítottuk, elnézést! A szerk.), aki sajnálatos módon nem beszél arabul.

A hazai konzervatív tábor sem tudott a mai napig megbarátkozni Szíjjártóval és a minisztériumba ejtőernyőztetett teremfocis cimboráival. Ahogyan az egyik befolyásos jobboldali professzor másfél éve kifejtette, „ennek csak részben az az oka, hogy a jobboldal igencsak tekintélytisztelő, s a fiatal miniszter nem képes magával szemben tekintélyt ébreszteni. Nagyobb bajnak tűnik az, hogy vele társítják a támogatók azt a külpolitikai koncepciót, amelynek lényege, hogy a külpolitika helyét a külgazdaság veszi át”

Amíg pedig nem áll vissza a hazai diplomácia intézményi súlya és tekintélye, a marokkói malőrhöz hasonló incidensek törvényszerűen és rendszeresen ismétlődni fognak. A magyar miniszterelnök intézményi ellensúlyokat elutasító önmozgását figyelve egy esetleges korrekció nem lesz egyszerű feladat.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 116 milliárd eurónyi kárt okoztak 60 év alatt az invazív fajok Európában
MTI | 2021. július 30. 11:56
A patkány sem őshonos faj, a példányai 5,5 milliárd euró kárt okoztak az elmúlt hat évtizedben.
Makro / Külgazdaság A kormány elintézte: októberig bulizhat az ország 
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 10:41
Több milliárd forintból koncertsorozatot hirdetettek. A rendezvények augusztól októberig tartanak. 
Makro / Külgazdaság Továbbra is lendületesen nőnek a bérek idehaza
MTI | 2021. július 30. 10:17
Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Csendben kúszik felfelé az új fertőzöttek száma, ismét van áldozata a koronavírusnak
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 09:49
Második hete emelkedik lassú tempóban az új koronavírus-fertőzöttek száma - az elhunytak száma viszont szerencsére nem követi ezt a trendet. Az oltottak száma hetek óta ugyanabban a - meglehetősen lassú - tempóban emelkedik.
Makro / Külgazdaság 68 millió euró volt a májusi külkereskedelmi többlet
MTI | 2021. július 30. 09:25
19 millióval kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Makro / Külgazdaság 3-5 éves migrációs moratóriumot javasolnak Franciaországban
MTI | 2021. július 30. 08:17
Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója 3-5 éves bevándorlási moratórium elrendelését tartaná szükségesnek Franciaországban addig, amíg a migrációs politikát hazája új alapokra helyezi, és időt ad magának ahhoz, hogy "nemzeti konszenzus alakuljon ki a súlyos kérdésről".
Makro / Külgazdaság Újabb négy prefektúrában rendelt el rendkívüli állapotot a japán kormány a járvány miatt
MTI | 2021. július 30. 08:09
A tokióit pedig meghosszabbították.
Makro / Külgazdaság Megállapodtak: szeptember végéig lehet tárgyalni a magyar helyreállítási tervről
MTI | 2021. július 30. 07:54
Az Európai Bizottság megállapodott Magyarországgal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni helyreállítás tervről szóló tárgyalások határidejének szeptember 30-ig tartó meghosszabbításáról -  erősítette meg  Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Németh Zsolt: Magyarországnak nincs B-terve
Hollós János | 2021. július 30. 05:10
Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke írásban feltett kérdéseinkre válaszolt, így például arra, hogy Magyarország kilépne-e az Európai Unióból. Németh Zsolt – aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke is egyben – szerint a brüsszeli elit XXI. századi gyarmatosítást folytat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos