<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egy kínos diplomáciai malőr mutatott rá a napokban a magyar-arab politikai kapcsolatok siralmas állapotára. A miniszterelnök modortalan kommunikációja mellett a hazai diplomácia is leszerepelt. Miközben forr az arab világ és a biztonsági szakértők az Iszlám Állam következő lépését latolgatják, a külügyminisztérium illetékes főosztályának fiatal vezetője sajnálatos módon nem beszél arabul.
VI. Mohamed marokkói király több napot töltött Amszterban, jutott ideje arra is, hogy rajongóival fotózkodjon - a magyar diplomatákra viszont nem szakított egy percet sem. Fotó: EPA/Alexander Schippers

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) honlapja szerint a marokkói uralkodónak érvényes meghívása van Magyarországra, a március végén hazánkban járt király elhárította azon hazai próbálkozásokat, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel. A marokkói küldöttség először egyszerűen csak elutasította a KKM közeledését, másodjára aztán a magyar fél azt a választ kapta, hogy VI. Mohamed már elhagyta az országot. Ez kirívó és figyelmet érdemlő lépésnek számít, a marokkói uralkodó ugyanis annak ellenére nem volt hajlandó találkozni Orbánnal, hogy körútjának előző állomásain, Moszkvában és Prágában még szakított időt a helyi állami vezetőkre. Moszkvában egyenesen fordulópontról beszéltek a kétoldalú kapcsolatokban

Holott Marokkó az elmúlt években magas prioritással bírt Budapest számára az arab világgal ápolt kapcsolatokban. Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2013 nyarán még úgy fogalmazott a hozzá látogató marokkói külügyminiszternek, hogy „Magyarország stratégiai partnerként tekint Marokkóra”.

A Külügy reagál: ezért nem jöttek össze a találkozókA Külügyminisztérium reakciójában azt írta a Privátbankár.hu-nak: nem igaz, hogy ne akart volna találkozni VI. Mohamed a magyar vezetőkkel, voltak leegyeztetett találkozók, ám a programon többször módosított a marokkói fél, a miniszterelnök és a köztársasági elnök programja viszont sűrű, végül ezért nem került sor a találkozókra. Részletek >>

2012 tavaszán Kövér Marokkóban tárgyalva azt emelte ki, hogy „az észak-afrikai ország hídfőállásként tekint országunkra Kelet-Európában. A kétoldalú megbeszéléseken marokkói részről felmerült annak az igénye, hogy a magyar demokratikus átalakulás tapasztalatait hasznosíthassák”

A menekültválság hatására azonban 180 fokos fordulatot vett Kövér világlátása az arab világgal kapcsolatban. Tavaly nyáron a Pesti Srácoknak azt nyilatkozta, hogy a bevándorlás témáját feszegetve jobban szeret invázióról beszélni, amely mögött a világpolitikában akár hátsó szándékok is állhatnak. Azt is kifejtette, hogy az arab tavasz egy "művelet" volt, amiben az USA mellett több európai ország is részt vett

Baljós előjelek

Az arab világban azonban nem aratott osztatlan sikert a hazai kormányzat összeesküvés-elmélete. Manyasz Róbert orientalista már tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy kizárólag „negatív színben tűnik fel Magyarország az arab sajtóban, ráadásul a véleményformáló médiumokban. Az ottani sajtót többnyire húsz vagy akár ötven éve ott működő szakemberek irányítják, az ő eddigi kedvező attitűdjük fordult az ellenkezőjére”.

Ehhez a beomláshoz László Petra menekültrugdosós akciója éppúgy hozzájárult, mint Orbán Viktor modortalan beszólása: „Örülünk a kebabosoknak, de ne jöjjenek többen!” Ráadásul a miniszterelnök tavaly ősszel azt is kiemelte, hogy „az iszlám sosem volt Európa része”

Ezzel egyidőben a KKM Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárt küldte el egy katasztrófa-elhárító észak-afrikai turnéra. A fiatal államtitkár Algériában, Tunéziában és Marokkóban próbálta megmagyarázni az ottani diplomácia vezetőinek, hogy „a magyar kormányt félreértik", „nem igaz az, ami a nemzetközi sajtóban lejön" és "mi nem vagyunk arab-és muszlim-ellenesek"

A magyar diplomácia nyomorúsága

Káncz Csaba

Ha a marokkói király hajlandó volt a szintén migráns-ellenes cseh vezetőkkel találkozni, de kifejezett kérés ellenére elkerülte a magyar miniszterelnököt, akkor az egyik probléma a hazai diplomáciában van. Szíjjártó Péter KKM miniszter korábban soha nem dolgozott a külügyben, nem volt nagykövet, 2014 tavasza előtt nem volt semmilyen kapcsolata a minisztériummal, annak apparátusával és szakértelmével. Sőt mi több, a külügyi tárca 2014 óta több mint 400 diplomatát rúgott ki, és 60 nagykövetet hívott vissza a posztjáról.

Ez a tisztogatás természetesen a szakmai tudást is hazavágta a KKM-ben. Miközben forr az arab világ és minden geopolitikai szakértő az Iszlám Állam következő lépését latolgatja, a KKM Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztályának vezetője az a 31 éves Rada Csaba (és nem Péter - javítottuk, elnézést! A szerk.), aki sajnálatos módon nem beszél arabul.

A hazai konzervatív tábor sem tudott a mai napig megbarátkozni Szíjjártóval és a minisztériumba ejtőernyőztetett teremfocis cimboráival. Ahogyan az egyik befolyásos jobboldali professzor másfél éve kifejtette, „ennek csak részben az az oka, hogy a jobboldal igencsak tekintélytisztelő, s a fiatal miniszter nem képes magával szemben tekintélyt ébreszteni. Nagyobb bajnak tűnik az, hogy vele társítják a támogatók azt a külpolitikai koncepciót, amelynek lényege, hogy a külpolitika helyét a külgazdaság veszi át”

Amíg pedig nem áll vissza a hazai diplomácia intézményi súlya és tekintélye, a marokkói malőrhöz hasonló incidensek törvényszerűen és rendszeresen ismétlődni fognak. A magyar miniszterelnök intézményi ellensúlyokat elutasító önmozgását figyelve egy esetleges korrekció nem lesz egyszerű feladat.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG