3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az EKB kötvényvásárlási programja leginkább azokon az országokon segíthet egy friss elemzés szerint, ahol eddig az adósság lefaragása megbéklyózt a növekedést.
Horváth István egy korábbi háttérbeszélgetésen

Ki nyerhet a pénzesőn?

Az Európai Központi Bank idén márciusban elindított kötvényvásárlási programjának hosszú távú célja, hogy lendületbe hozza az eurózóna gazdaságait. A program azon keresztül, hogy jelentősen lecsökkenti a korábban magas szinteken lévő államkötvény-hozamokat, megkönnyíti az országok államadósság-finanszírozását, így látványosan javulhatnak a korábban hozott költségvetési megszorító intézkedések.

A kedvező folyamatból az eddigi lemaradók profitálhatnak leginkább, hiszen azok a - főként nagy mediterrán - országok, ahol korábban az adósságok csökkentése volt a gazdaságpolitika fő iránya, most újból a növekedésre fókuszálhatnak - véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az EKB nagyösszegű monetáris könnyítési programját egyszerűen csak pénznyomtatásnak, esetleg pénzesőnek szoktuk nevezni. Vajon tényleg fedezetlen ingyenpénzről van-e szó? Mi a hatása, mire jó, és mi lesz utána? Korábbi összeállításunk: Apu, mi az a pénznyomda? Tényleg jön az ingyenpénz? >>

Lélegzethez jutnak a problémás országok

Franciaország az év elején jelentős gazdasági reformokat fogadott el, amelyek keretében csökkentik a bürokráciát, és növelik a gazdaság versenyképességét. Olaszországnak jelentős könnyebbséget jelentenek az alacsony kötvényhozamok, és a korábban bejelentett strukturális reformok is rendben haladnak. Spanyolországban az erősödő belső fogyasztás segíti a gazdaságot, a tavalyi év utolsó negyedévében hét éve nem látott ütemben tudott bővülni a gazdaság, és a munkanélküliség is csökkenni tudott a korábbi, extrém magas szintekről. Emellett az alacsony olajárak mindhárom országban támogatják a belső fogyasztás felfutását, míg a gyenge euró javítja az exportra termelő vállalatok versenyképességét.

Forrás: Oxford Economics, EY

Tényleg beindul a gyors növekedés?

Az elindított gazdasági reformok és az EKB élénkítésének eredményeként gazdaságaik növekedése a következő években könnyen lekörözheti az eurózóna központi országait. A kedvező gazdasági kilátások pedig egyértelműen javítják a tőzsdei vállalatok profitkilátásait is, ezért befektetési szempontból is ígéretesek a fenti országok vállalatai Horváth István szerint - ezért a K&H is indít egy új alapot a francia, olasz és spanyol nagyvállalatok részvényeinek drágulására spekulálva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG