BUX
36 482.81
+0.50%
+180.00
OTP
10 970.00
+0.83%
+90.00
MOL
1 803.00
-0.39%
-7.00
RICHTER
7 095.00
+0.92%
+65.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. augusztus 14. 14:27

Kína azzal, hogy megengedte a jüan árfolyamának csökkenését jelezte, hogy kész elhúzódó kereskedelmi háborúra.

A jüan árfolyamának csökkenése még valószínűbbé teszi a további harcot: Trump amerikai elnök most aligha változtatja meg döntését, hogy szeptember 1-től további vámokkal sújtja a kínai árukat - írja a londoni The Economist. Mindkét fél a másikat vádolja a küzdelem megkezdésével. Kína azt mondja, hogy vámjait az amerikai árukra csak Washington intézkedéseire válaszul szabta ki. Amerika viszont harcias gazdasági diplomáciáját kései válasznak tekinti arra, hogy Kína egyebek mellett évtizedeken át tulajdonított el amerikai szellemi tulajdont. Peking szerint a gyengébb jüan ésszerű válasz Trump vámjaira, míg az elnök azokat megtorlásnak tekinti, amiért Kína nem vásárolt több amerikai agrárterméket.

A dolog iróniája, hogy a kínaiak már éppen több amerikai szóját és disznóhúst vásároltak, de Trump új vámokkal való fenyegetőzése után a pekingi kormány utasította állami vállalatait, ne vásároljanak semmiféle amerikai mezőgazdasági terméket.

Mi lehet a vámok kihatása?

Az összesen 250 milliárd dollár értékű, 25 százalékos vámmal sújtott kínai kivitel negyede olyan termék, amelyeket az amerikai importőrök másutt is meg tudnak vásárolni. Ez minimalizálja az amerikai fél veszteségét és maximalizálja a kínaiakét, akiktől vetélytársaik elveszik piacukat. A Goldman Sachs bankház felmérése szerint a korábbi vámok által érintett termékeknél más ázsiai országok már pótolták a kínai exportot az USA-ba. Az új vámkategóriák olyan áruféleségeket érintenek, amelyeknél a kínaiaknak kevesebb versenytársa van, így az amerikaiaknak nehezebb lesz váltani. Ennek ellenére a rendszabály legalább 0,3 százalékkal csökkenti a 2020-as kínai növekedést, amely így 1990 óta először marad majd az éves 6 százalék alatt.

Lassuló gazdaságának támogatására a kínai kormány már csökkentette az adókat, növelte az infrastrukturális kiadásokat és próbálja fékezni az elszabadult ingatlanpiacot, ahol könyörtelenül emelkednek az árak és aggasztó mértékben eladósodtak a fejlesztők. Mindezt egyszerre csinálni mind nehezebb lesz.

Az amerikai gazdaságnak okozott kár kevésbé érezhető, bár a kereskedelmi háború miatti bizonytalanság 1,2 százalékkal csökkentette a magán-, több mint 4 százalékkal az ipari beruházásokat. A nyugtalanság megnehezíti a FED számára, hogy fenntartsa a szolid növekedést, normálisabb szintre emelje a kamatokat s még kevesebb módja lesz cselekedni, ha más okból gyengül a gazdaság. A háború köde épp oly káros lehet mint a háború maga.

A fejlemények által leginkább érintett valuták egyike a jen, annak árfolyama Trump vámbejelentésére meredeken emelkedett. Bár Japán 2011 óta nem avatkozott be a pénzpiacokon, kormánya riadtan figyeli a jen erősödését. Amennyiben az közel kerül a lélektani, 100 dolláros határhoz, a kormány kötelességének érzi majd, hogy lépjen.

Nem menekült meg a következményektől Európa sem. A német gazdaság idén júniusig 5,2 százalékkal esett vissza és a Goldman Sachs szerint a külső sokkok 2017 óta a német lelassulás kétharmadáért felelősek. Az Európai Központi Bank legutóbbi jelentésében rámutatott: a kereskedelmi bizonytalanságok globálisan lelassították a beruházásokat, károkat okoztak az európai országok ipari exportjának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
Makro / Külgazdaság A görögök is szigorítanak, mert csúcson az új fertőzések száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 09:51
Görögország is visszaállítja a korlátozó intézkedések egy részét, mivel minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.    
Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
Makro / Külgazdaság Lövöldöztek a Fehér Háznál, félbeszakadt Trump sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 06:45
Az amerikai elnöknek ideiglenesen távoznia kellett a teremből.
hírlevél