BUX
35 477.82
-0.31%
-112.00
OTP
10 870.00
+1.02%
+110.00
MOL
1 802.00
-1.74%
-32.00
RICHTER
6 635.00
-0.97%
-65.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2019. augusztus 14. 14:27

Kína azzal, hogy megengedte a jüan árfolyamának csökkenését jelezte, hogy kész elhúzódó kereskedelmi háborúra.

A jüan árfolyamának csökkenése még valószínűbbé teszi a további harcot: Trump amerikai elnök most aligha változtatja meg döntését, hogy szeptember 1-től további vámokkal sújtja a kínai árukat - írja a londoni The Economist. Mindkét fél a másikat vádolja a küzdelem megkezdésével. Kína azt mondja, hogy vámjait az amerikai árukra csak Washington intézkedéseire válaszul szabta ki. Amerika viszont harcias gazdasági diplomáciáját kései válasznak tekinti arra, hogy Kína egyebek mellett évtizedeken át tulajdonított el amerikai szellemi tulajdont. Peking szerint a gyengébb jüan ésszerű válasz Trump vámjaira, míg az elnök azokat megtorlásnak tekinti, amiért Kína nem vásárolt több amerikai agrárterméket.

A dolog iróniája, hogy a kínaiak már éppen több amerikai szóját és disznóhúst vásároltak, de Trump új vámokkal való fenyegetőzése után a pekingi kormány utasította állami vállalatait, ne vásároljanak semmiféle amerikai mezőgazdasági terméket.

Mi lehet a vámok kihatása?

Az összesen 250 milliárd dollár értékű, 25 százalékos vámmal sújtott kínai kivitel negyede olyan termék, amelyeket az amerikai importőrök másutt is meg tudnak vásárolni. Ez minimalizálja az amerikai fél veszteségét és maximalizálja a kínaiakét, akiktől vetélytársaik elveszik piacukat. A Goldman Sachs bankház felmérése szerint a korábbi vámok által érintett termékeknél más ázsiai országok már pótolták a kínai exportot az USA-ba. Az új vámkategóriák olyan áruféleségeket érintenek, amelyeknél a kínaiaknak kevesebb versenytársa van, így az amerikaiaknak nehezebb lesz váltani. Ennek ellenére a rendszabály legalább 0,3 százalékkal csökkenti a 2020-as kínai növekedést, amely így 1990 óta először marad majd az éves 6 százalék alatt.

Lassuló gazdaságának támogatására a kínai kormány már csökkentette az adókat, növelte az infrastrukturális kiadásokat és próbálja fékezni az elszabadult ingatlanpiacot, ahol könyörtelenül emelkednek az árak és aggasztó mértékben eladósodtak a fejlesztők. Mindezt egyszerre csinálni mind nehezebb lesz.

Az amerikai gazdaságnak okozott kár kevésbé érezhető, bár a kereskedelmi háború miatti bizonytalanság 1,2 százalékkal csökkentette a magán-, több mint 4 százalékkal az ipari beruházásokat. A nyugtalanság megnehezíti a FED számára, hogy fenntartsa a szolid növekedést, normálisabb szintre emelje a kamatokat s még kevesebb módja lesz cselekedni, ha más okból gyengül a gazdaság. A háború köde épp oly káros lehet mint a háború maga.

A fejlemények által leginkább érintett valuták egyike a jen, annak árfolyama Trump vámbejelentésére meredeken emelkedett. Bár Japán 2011 óta nem avatkozott be a pénzpiacokon, kormánya riadtan figyeli a jen erősödését. Amennyiben az közel kerül a lélektani, 100 dolláros határhoz, a kormány kötelességének érzi majd, hogy lépjen.

Nem menekült meg a következményektől Európa sem. A német gazdaság idén júniusig 5,2 százalékkal esett vissza és a Goldman Sachs szerint a külső sokkok 2017 óta a német lelassulás kétharmadáért felelősek. Az Európai Központi Bank legutóbbi jelentésében rámutatott: a kereskedelmi bizonytalanságok globálisan lelassították a beruházásokat, károkat okoztak az európai országok ipari exportjának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
MTI | 2020. július 13. 07:16
Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
hírlevél