5p

Rossz hír Ukrajnának, hogy a valójában igen pontos nyugati fegyverek egyre kevésbé találják el célpontjaikat. Ez az orosz hadsereg egyre fejlettebb elektronikus hadviselési képességének köszönhető. Káncz Csaba jegyzete.

Az ukrajnai orosz invázió első évében mindenki a „Himars-effektust” emlegette: az orosz csapatok kezdeti előrenyomulása után ugyanis Ukrajna képes volt pontos támadásokat indítani a támadók állásai ellen az amerikai gyártmányú többszörös rakétavetőkkel. Oroszország egyszerűen nem számolt ilyen fegyverrendszerrel. Ezt az előnyt Ukrajna több hónapon keresztül ki tudta használni, sőt 2022 őszén ellentámadással ki is űzte az orosz katonákat a megszállt területek egy részéről.

Lepukkant csodafegyver

Nos, mára a „Himars-effektus” elszállt. Amint arról a „Washington Post” beszámol, a Nyugat által Ukrajnának szállított precíziós irányítású fegyverrendszerek egy része már régóta nem éri el célját. Egy ukrán tiszt még azt is elmondta a lapnak, hogy a Himars a háború második éve óta „teljesen hatástalanná” vált.

Mérlegen a HIMARS
Mérlegen a HIMARS
Fotó: Egyesült Államok hadserege / Wikimedia Commons

Míg korábban a lövedékek pontosan eltalálták a beprogramozott célpontot, most akár 15 méterrel is mellé lőnek. De hogyan történhetett ez meg?

Putyin ásza az elektronikus hadviselés. Nemcsak a személyi állomány és a lőszer hiánya okoz gondot az ukrán védőknek, hanem Moszkva elektromágneses képességei is többször keresztbe tesznek nekik.

Azt ki kell emelni, hogy mindkét fél széles körben alkalmazza a zavaró technológiát, amely képes manipulálni a drónok és más fegyverek GPS-jelét. A zavarás a műhold GPS-jelét a vevő számára használhatatlanná teszi - a műhold alapú rendszer meghibásodik. A hamisítás viszont megzavarja a műhold által a vevőnek küldött jelet oly módon, hogy hamis pozíciót ad ki. A repülő drónok így a földre hozhatók anélkül, hogy egy lövést is le kellene adniuk.

Az amerikai fegyverek hatástalanokká válnak

Különösen az USA szerelte fel a kijevi csapatokat mindenféle precíziós irányítású, GPS-támogatású fegyverekkel. Ezek közé tartoznak bizonyos lőszerek a Himars rendszerekhez, vagy a Joint Direct Attack Munition (JDAM) - a nem irányított bombákhoz olyan utólagos felszerelési készletet szállítottak, amelynek célja, hogy azokat nagy pontosságú légi bombákká alakítsák. A Washington Post szerint a földről indítható földi indítású kis átmérőjű bombák (GLSDB) és a korszerű M982 Excalibur tüzérségi lőszerek is érintettek.

Bármilyen modernek is azonban a felszerelések, az orosz képességek az elektronikus hadviselés terén jelenleg jobbak. Az ukrán hadsereg ebben a helyzetben aligha tudja hasznosítani ezeket a rendszereket. Ukrajnában Oroszország az invázió kezdete óta folyamatosan alkalmazkodott a Nyugat által Kijevnek biztosított fegyverrendszerekhez.

Zaluzsnyij időben figyelmeztetett

Egyes esetekben az oroszoknak még a nyugati fegyvereket, például a brit-francia Storm Shadow/Scalp cirkálórakétákat is sikerült leszállásra kényszeríteniük, majd azokat elemezniük. Ukrajna pedig jelenleg vesztésre áll, noha jó minőségű nyugati elektronikai hadviselési rendszerekkel is felszerelik.

Tavaly az ukrán fegyveres erők akkori főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij azt írta a brit The Economist-ban, hogy Oroszország „egyértelmű fölényben” van az elektronikus hadviselés terén. Szerinte Oroszország mintegy 60 különböző eszközt telepített Ukrajnában. Az orosz hadseregnek 2009 óta van egy kizárólag elektronikus hadviseléssel foglalkozó részlege is.

Az elektronikus hadviselés veszélyt jelent a Nyugatra

Az a tény, hogy a Nyugat nagyrészt kimaradt a modern hadviselés e területének fejlődéséből, problémává válhat Oroszország NATO-val szembeni fenyegető magatartása miatt.

Most már az európai biztonságunk is veszélybe került. Az elektromágneses mező ugyanis ma már sokkal több potenciális célpontot kínál, mint 30 évvel ezelőtt. A vezeték nélküli kapcsolatok például ma már mindenütt jelen vannak.

Taurus cirkálórakéta: csodafegyver Putyin zavaró technológiája ellen?

A nyugati államok már rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyeket nem lehet könnyen befolyásolni az orosz zavaró technológiával. Ezek közé tartozik a német Taurus cirkálórakéta, amely a műholdas rendszerektől függetlenül képes célba találni. Ennek oka, hogy más rendszerekkel is rendelkezik a helyzetmeghatározáshoz: egy „inerciális” navigációs rendszerrel, egy terepreferencia navigációs rendszerrel és egy képfeldolgozó navigációs rendszerrel. Ez egy fontos ok, amiért Ukrajna Németországtól reméli a szállítást.

De Olaf Scholz (SPD) kancellár már többször elutasította a kérést. Ezt többek között Németország biztonsági érdekeivel indokolta. Szerinte ha a fegyver Oroszország kezébe kerül, az a Kreml számára fontos információkat tárhat fel a használt technológiáról és a kancellár érvelése szerint ez csökkentené Németország elrettentő erejét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
Makro / Külgazdaság Féloldalas bővülés a magyar építőiparban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 08:30
Több mint 7 százalékkal nőtt az építőipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest. 
Makro / Külgazdaság Trump hatalomra kerülése atomfegyverkezési versenyt indíthat el
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 07:13
Ha Donald Trump újra az Egyesült Államok elnöke lesz, és visszavonhatja a USA védelmi ernyőjét Európa fölül, az számos országot újfajta biztonsági garancia szerzésére ösztönözné.
Makro / Külgazdaság Elbukni látszik Orbán Viktor missziója
Csabai Károly | 2024. július 15. 05:42
Hiába tesz meg ugyanis kormánya a saját állítása szerint mindent az infláció leszorításáért, és hirdeti hónapról hónapra fennen, hogy ez sikerült is, továbbra is azt látjuk, hogy Európában még mindig jóval több országban alacsonyabb az éves szintű fogyasztóiár-index, mint ahányban magasabb – derül ki az eddig napvilágra került júniusi adatok alapján készült Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG