3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az észak-koreai diktátor elhalasztotta a döntést, hogy kilője-e Guamra a tervezett négy rakétát, miután ezt eredetileg augusztus közepére ígérte, és most itt az időpont. Most megvárja, mit lép amerikai ősellensége, Dél-Korea pedig aktivizálja magát, és megpróbál hatékonyabban közbenjárni a háború elkerülése érdekében.

Két hete először jelent meg nyilvánosan Kim Dzsong Un, látogatást tett a hadsereg vezetésénél, megvizsgálta a tervet, amely a négy rakéta Guamra történő kilövését tartalmazza. Minderről a Reuters szerint a hivatalos észak-koreai hírügynökség számolt be. Elmondta, hogy ha Amerika folytatja felforgató tevékenységét a közelben és ezzel teszteli Észak-Korea védelmi képességét, akkor meghozza a fontos döntést, utalva a rakéták Guamra indítására. A közzétett fotókon Kim egy térképen mutatja a rakéták útvonalát. Ilyen képek, ahol Kim látványosan mutatja magát a fenyegetést, a múltban is gyakran megjelentek, de nem követte őket tényleges lépés.

Dél megszólalt

Mindeközben Dél-Korea szokatlanul határozott hangot ütött meg, miszerint az ő beleegyezése nélkül nem lesz háború, a kormány mindenképpen megpróbálja azt elkerülni. A dél-koreai elnök az ország japán megszállás alóli felszabadításának 72. évfordulóján beszélt, és többször hangsúlyozta, hogy nélküle nincs háború. Kérdés persze, hogy erre milyen eszközei vannak, hisz eddig ő sem tudott tárgyalni a nemzete másik felét kormányzó Kimmel, még formálisan sem érintkeznek, mint egykor a két Németország.

Mit tehet Szöul?

Feltehetően nem tudja az északi diktátort megakadályozni abban, hogy kilője a rakétáit, és Amerikát sem foghatja vissza, ha az úgy véli, közvetlen nukleáris támadás fenyegeti Kim részéről, ezért muszáj odacsapnia. Persze Trump biztos állandóan konzultál Dél-Koreával, de mondjuk egy guami rakéta becsapódás után valószínűleg már nem kérne semmihez engedélyt semmilyen szövetségestől, legfeljebb biztosítaná őket, hogy megpróbálja megvédeni őket a lehető legnagyobb mértékben.

A héten Dél-Korea ás Amerika közös katonai hadgyakorlatot tervez, ez biztos idegesíteni fogja Északot, de önmagában ettől talán nem szánja el magát végzetes lépésre. A Global Times kínai állami kézben lévő lap azt írja, hogy ha Dél-Korea tényleg békét akar, nem kéne sort kerítenie a hadgyakorlatra. Ezt nyilván nem teheti meg Dél, hisz biztonságának záloga mégiscsak Amerika. Egy dél-koreai katonai szakértő szerint viszont nagyon is komolyan kell venni Észak-Koreát, mert eddig ugyan mindig blöffölt, most egyre inkább kényszerpályán van.

Osztott, szorzott

Ha úgy érzékeli, hogy amerikai megelőző csapás indul ellene, megpróbálhatja megelőzni a megelőzést és kétségbeesésében rakétákat kilőni. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta tegnap, hogy ha rakéta indul Észak-Koreából, másodperceken belül beméri a pályáját és megsemmisítik, ha úgy vélik, hogy amerikai területet célozna. Ugyanakkor egy ilyen eseményt automatikusan úgy értékelnének, hogy támadás érte az országot, tehát beállt a hadiállapot. Egyelőre úgy tűnik, Kim Dzsong Unnak nem lenne kifizetődő kilőni a rakétákat, ezt most láthatólag meg is fontolta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milyen irányt vesz az elektromos járművek gyártása, forgalmazása, töltése és finanszírozása?
Szirmai S. Péter | 2024. május 22. 15:01
Merre tart az e-mobilitás? Erről is kérdeztük a Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia kerekasztal-beszélgetésén szakértő vendégeinket: Balogh Szabolcsot, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetőjét, Lévai Gábort, a PhenoGyde Kft. ügyvezetőjét, Fekete Csabát, a CIB Lízing vezérigazgatóját, Antalóczy Tibort, a villanyautosok.hu ügyvezetőjét, Kovács Ákost, a Porsche Hungaria Moon Brand managerét. 
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak, fordulat jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:46
A héten pénteken ismét változást tapasztalhatunk a benzinkutakon. 
Makro / Külgazdaság Budapesten nyit Renault és Dacia márkakereskedést az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 09:15
Tovább folytatja a gépjármű-kiskereskedelemben terjeszkedését az AutoWallis Csoport, miután portugál partnerével, a Salvador Caetano Csoporttal közösen nyitnak Budapesten Renault és Dacia márkakereskedést. 
Makro / Külgazdaság Tömött sorok lehetnek a pénzváltóknál, ha meglátják, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:43
Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG