<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ukrajna robusztus ellenállása a kínai pozíció újragondolásához vezetett, hogy megakadályozzák a további orosz kudarcokat vagy akár a súlyos vereséget. Peking számára a tűzszünet lenne a kézenfekvőbb megoldás. Káncz Csaba jegyzete.

Hszi Csin-ping kínai vezető Moszkvába készül, hogy valamikor a következő hónapokban csúcstalálkozót tartson Putyin elnökkel – írja a Wall Street Journal. A befolyásos lap azt közölte, hogy a csúcstalálkozó része annak a kínai erőfeszítésnek, hogy aktívabb szerepet játsszon az egy éve tartó háború lezárásában. Kína arra is felhasználja a találkozót, hogy megismételje felhívását a nukleáris fegyverek alkalmazásának tilalmára – tette hozzá a cikk.

A Kína-Oroszország tengely

A már a háború előtt is átalakulóban lévő globális erőegyensúly most kifejezetten polarizálódik a Kína-Oroszország tengely megerősödésével. A napokban az USA és az EU is figyelmeztette Kínát, hogy átlép egy „vörös vonalat”, ha fegyveres segítséget nyújtana Oroszországnak. Miközben Peking próbál arra hivatkozni, hogy elege van az eurázsiai konfliktus eszkalálódásából, és békét szorgalmaz, egyben bírál „bizonyos erőket”, amelyek a háború elhúzódását akarják látni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója Pekingben 2022. február 4-én, a téli olimpia megnyitójának napján. Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója Pekingben 2022. február 4-én, a téli olimpia megnyitójának napján. Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK

Zelenszkij ukrán elnök is óva intette Kínát attól, hogy támogassa Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, és azt sugallta, hogy ez világháborút idézne elő. Kína belépése a konfliktust súlyosabbá tenné, mint pusztán egy eurázsiai háború, és behozná az indo-csendes-óceáni dimenziót is – tette hozzá.

A kínai béketerv

A Kínai Népköztársaság egy évig hivatalosan semleges volt az ukrajnai háborúban, de valójában Oroszország álláspontját képviselte. Most meglepő módon béketervet akar bemutatni pénteken, az orosz invázió évfordulóján.

Csin Gang, kínai külügyminiszteri kedden Pekingben azt mondta: "Kína nagyon aggódik amiatt, hogy a konfliktus eszkalálódhat, sőt kikerülhet az ellenőrzés alól". A szavak megválasztása itt komoly jelentőséggel bír, ugyanis a hivatalos Kína sohasem háborúról beszél, hanem válságról, konfliktusról vagy „Ukrajna-kérdésről”.

Vang Ji államtanácsos – akit tegnap Moszkvában fogadott Putyin elnök - Münchenben is ragaszkodott ehhez a kerethez, ezért a biztonsági konferencián meghirdetett békekezdeményezést a nyugati résztvevők elvileg üdvözölték, de a színfalak mögött komoly fenntartással és kétkedéssel fogadták.

Játszani a hiszékenységgel

„Kína nem ítélte el az inváziót. Peking mindeddig nem jelentette ki, hogy ez egy illegális háború” – mondta feldúlva Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Reinhard Bütikofer német Zöldek politikusa, Kína-szakértő úgy jellemezte a kezdeményezést, mint aki a békére vágyó emberek hiszékenységével játszik.

Valóban, elegendő okunk van arra, hogy kétségbe vonjuk Kína őszinteségét. Hszi elnök feltehetően a pekingi téli olimpia megnyitása előtt adott engedélyt Putyinnak az invázióra. A háború Oroszország számára kedvezőtlen lefolyásával úgy tűnt, elhatárolódott attól anélkül, hogy szakított volna Putyinnal.

Újragondolás Pekingben

Működhet-e egy kínai béketerv ilyen körülmények között? Számos érv ellene szól. De arra is vannak jelek, hogy Kína érdekelt a tűzszünetben.

Ukrajna robusztus ellenállása Pekingben a kínai pozíció újragondolásához vezetett, hogy megakadályozzák a további orosz kudarcokat vagy akár a súlyos vereséget – írja a Wall Street Journal kínai tudósítója Peking hatalmi központjához közel álló emberekre hivatkozva.

A meggyengült Oroszországnak gyakorlatilag alá kellene rendelnie magát Kínának, és Peking szemszögéből előnyös üzleteket kellene bevállalnia, például az energiaszektorban. Mindazonáltal Hszi Csin-ping nem érdekelt abban, hogy Moszkva és Putyin a háborúból súlyosan megtépázottan kerüljön ki – mondták el belső források a Wall Street Journalnak.

Hszinek Putyinra van szüksége a szövetséghez

Ez bizony érthető. Első pillantásra csábítónak tűnhet Kína számára, hogy lefokozza Oroszországot junior partnerré. Hszi azonban fenn akarja tartani a szövetséget Putyinnal a Nyugat - és mindenekelőtt az USA  - ellen, hogy előmozdítsa azt a „többpólusú” világrendet, amelyre a két revansista uralkodó törekszik.

A háború és a szankciók által teljesen legyengített Oroszország aligha áll Hszi érdekében.

Európát behálózzák

A tűzszünet tehát a kézenfekvőbb megoldás. Kínának az európaiak is a látókörébe kerültek. Míg az Egyesült Államokkal való viszony az utóbbi időben ismét elhidegült - az állítólagos kémballon körüli affér miatt is -, a kínaiak igazi mosoly-offenzívát indítottak Európa felé, például a davosi Világgazdasági Fórumon.

A mögötte rejlő számítás átlátható: három év kemény Zéró-Covid-izoláció után Kína gazdasága gyengélkedik. Jobban függ a Nyugattól, mint fordítva. Peking tehát legalább karban akarja tartani kapcsolatait Európával, miközben abban reménykedik, hogy megakadályozza egy még szilárdabb euro-atlanti blokk létrejöttét.

Háborús fáradtság Európában

Ráadásul Európát sokkal közvetlenebbül érinti az ukrajnai háború, mint az USA-t. Fokozódik a háborús fáradtság és ezzel együtt a tárgyalási igények - különösen Németországban, a Népköztársaság legfontosabb európai gazdasági partnerénél. Egy kínai béketerv ilyen környezetben termékeny talajra eshet.

De hogyan nézhet ki a pénteken bemutatandó terv? Vang Ji csak homályos célzásokat tett Münchenben. A Hszi Csin-ping „jelentősebb javaslatai” által inspirált dokumentum minden ország szuverenitására és területi integritására, az ENSz Alapokmányának elveire, minden ország jogos biztonsági érdekére, valamint a válság békés megoldására épül majd.

Nos, holnap okosabbak leszünk a részleteket illetően.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG