4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Míg az orosz-kínai biztonságpolitikai tengely nyugati végein átmeneti stabilizáció érzékelhető, a keleti végeken növekszik a katonai feszültség. A Pentagon szerint az amerikai katonai erők megerősítése Japánban, Szingapúrban, Guam-on, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában „közvetlen válasz a tengeri biztonsági aggodalmakra”. Az amerikai katonai erő felmutatásának célja, hogy Peking felhagyjon a Dél-kínai-tenger vitatott szigetei fölötti szuverenitási igényével, ahol mostanság egyoldalúan kikötőket és leszállópályákat épít.
A Spratly-szigetcsoport a Dél-kínai-tengeren. (Kép forrása: EPA)

A május 9-i Győzelem Napi ünnepségek Moszkvában újabb bizonyítékát adták az orosz-kínai biztonságpolitikai tengely vitalitásának. Peking és Moszkva különösképpen az Egyesült Államok afgán inváziója után fűzte szorosabbra kapcsolatát, mert azt mindketten stratégiai és gazdasági érdekeik elleni közvetett támadásnak fogták fel.

A moszkvai ceremóniát megelőző hetekben a két ország 32 szerződést írt alá, többek között egy 6 milliárd dolláros kínai befektetést infrastrukturális projektekbe és egy kiber hadviselést egymás ellen elkerülő megegyezést. Mindazonáltal Moszkva még mindig nem egyezett bele két tucat Su-35-ös harci repülőgép leszállításába Peking számára, és abba sem, hogy együtt fejlesszék az orosz Mi-26-os helikoptereket. Ez a vonakodó hozzáállás a katonai csúcstechnológia leszállításáról viszont még fennálló orosz gyanakvásra utal a kétoldalú kapcsolatok hosszú távú kifutásával kapcsolatban.

Peking egyoldalú lépései

Kínának pedig szüksége van katonai csúcstechnológiára, mert a feszültség továbbra sem enyhül a Dél-kínai-tengeren. Peking magának követeli a mintegy 3,5 millió négyzetkilométeres tenger 90 százalékát és ezt az utóbbi időszakban mesterséges szigetek építésével is demonstrálja a Spratly szigetvilág korallzátonyain. A műholdas felvételek tanúsága szerint Kína hét vitatott hovatartozású zátony körül épít szigetet és az egyiken már leszállópályát is elkészített.

A Fülöp-szigetek, Tajvan, Malajzia, Brunei és Vietnam úgyszintén követelésekkel lép fel a tenger nagy részére. A vita elmérgesedéséhez hozzájárulnak olyan kínai kijelentések is, amelyet a napokban a Xinhua hírügynökség tett közzé: „Az Egyesült Államok nem részese a Kína és egyéb követelők Dél-kínai-tengeri vitájának. Ezt a disputát a közvetlenül érintetteknek kell kezelniük.” Nos, próbáljunk elképzelni lelki szemeinkkel egy kiegyensúlyozott tárgyalást Kína és Brunei között a területi vitákban.

Bár Tokiónak nincsen közvetlen területi igénye ezen a tengeren, mégis aggódik, hogy Peking regionális dominanciája adott esetben ellenőrzést jelenthet azon nemzetközi vizek felett, ahol a japán kereskedelem egy jelentős része bonyolítódik. Május 12-én ezért Japán és a Fülöp-szigetek megtartotta első tengeri hadgyakorlatát. Tokió úgyszintén megfontolja, hogy csatlakozik Washington esetleges jövőbeli őrjárataihoz a vitatott tengeri térségben.

Amerika fölveszi a kesztyűt szövetségesei érdekében

Április második felében pedig az USA és a Fülöp-szigetek tartottak 11 600 katona részvételével éleslövészetet és egyben partraszállást is gyakoroltak. A Pentagon a múlt héten szivárogtatta ki, hogy Ashton Carter védelmi miniszter terveket követel a hajózás szabadságának biztosítására a vitatott területen. Amerikai haditengerészeti és/vagy légi erők kerülnének őrjáraton bevetésre a kínai területek 12 tengeri mérföldes közelségébe. A katonai erő felmutatásának célja, hogy Peking felhagyjon a vitatott szigetek fölötti szuverenitási igényével, ahol kikötőket és leszállópályákat épít.

David Shear, az Ázsiai és Csendes-Óceáni Védelmi Ügyekért felelős helyettes államtitkár múlt heti szenátusi meghallgatásán világossá tette, hogy az amerikai katonai erők megerősítése Japánban, Szingapúrban, Guam-on, a Fülöp-szigeteken és Ausztráliában „közvetlen válasz a tengeri biztonsági aggodalmakra” és az USÁ-nak „a megfelelő eszközök a rendelkezésére állnak, hogy ezen potenciális problémákat kezelje” – értve tehát egy esetleges katonai konfrontációt Kínával.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétvégi tárgyalásai Pekingben nem enyhítettek a feszültségen. Szombaton a kínai külügyminiszter továbbra is Kína „rendíthetetlen” eltökéltségéről beszélt szuverenitásának és területi integritásának megvédése érdekében. Ez tehát annyit jelent, hogy a nemzetközi feszültség tovább emelkedik az ásványi anyagokban és energiahordozókban gazdag Dél-kínai-tengeren.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG