5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Macron azt kínálta föl Hszi elnöknek, amit a kínai egyeduralkodó akart: a kereskedelem fejlesztését, hogy Kína gazdasága erősebb legyen - ugyanakkor egy politikailag megosztott Nyugatot. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Michael McCaul képviselő viszont a feszültség eszkalálódása kapcsán leszögezte, hogy az USA csapatokat küldhet Tajvanra, ha Kína megtámadja az önálló szigetet. Káncz Csaba jegyzete

A kínai hadsereg (PLA) múlt szombaton közölte, hogy többnapos gyakorlattal teszteli a PLA képességeit Tajvan körül a tenger, a levegő és az információ feletti irányítás átvételére. Néhány nappal azután, hogy a sziget elnöke, Cai Ingven találkozott Kevin McCarthyval, az Egyesült Államok házelnökével. Az állami média által közzétett videók és képek azt mutatták, hogy a szigetországot blokád alá vevő gyakorlatban a PLA nagy hatótávolságú rakétaegysége, rombolók, fregattok, rakétahajók, vadászgépek, bombázók és elektronikus hadviselési repülőgépek vesznek részt.

Kemény amerikai figyelmeztetések

A tajvani védelmi minisztérium közlése szerint a PLA harci gépjeinek 71 bevetését észlelték, amelyek közül 45 átlépte a középvonalat – a Tajvani-szoros nem hivatalos választóvonalát –, és behatolt a sziget délnyugati légvédelmi azonosító zónájába. A tajvani hadsereget fokozott készültségbe helyezték, a hajóelhárító rakétaosztagok pedig taktikai állásaikba vonulnak fel Kína háborús fenyegetései közepette.

Washington a napokban többször is figyelmeztette Pekinget, hogy Cai tranzitjait és az amerikai törvényhozókkal való találkozóit ne használja ürügyül a túlreagálásra. Azzal érvelt, hogy Cai és korábbi amerikai elnökök már jártak az Egyesült Államokban, és megjegyezte, hogy a közelmúltbeli látogatás összhangban van az USA régóta fennálló politikájával. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Michael McCaul képviselő viszont a feszültség eszkalálódása kapcsán leszögezte, hogy az USA csapatokat küldhet Tajvanra, ha Kína megtámadja az önálló szigetet.

Az Egyesült Államok haditengerészete tegnap közölte, hogy irányított rakétás rombolója, a USS Milius a „hajózás szabadsága” hadművelet keretében áthajózott a Peking által magának követelt vizeken a Dél-kínai-tengeren. „A hajózás szabadsága megerősítette a tenger jogait, szabadságait és törvényes használatát” – áll a haditengerészet közleményében, hozzátéve, hogy a hajó a Spratly-szigetek közelében haladt el.

A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő a francia-kínai vállalkozói tanács ülésén Pekingben 2023. április 6-án. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő a francia-kínai vállalkozói tanács ülésén Pekingben 2023. április 6-án. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin

Peking a maga részéről „hibának” minősítette Cai korábbi amerikai leszállásait, és figyelmeztetett, hogy a szárazföldet nem fogja visszatartani a precedens, amikor a legutóbbi látogatására reagál.

Valóban, Joe Biden elnök már tavaly ígéretet tett arra, hogy Washington megvédi a szigetországot egy kínai támadás esetén. 

Ezzel összefüggésben kiemelendő, hogy a tavaly márciusban megjelent amerikai Nemzeti Védelmi Stratégia (NDS) Kínát nevezi az Egyesült Államok első számú stratégiai kihívójának, míg Oroszországot bajkeverő, akut fenyegetéseket jelentő stratégiai ellenfélként értékeli. 

Az NDS szerint a Kínai Népköztársaság az USA számára „a legjelentősebb stratégiai versenytárs, amely állandó kihívást jelent.” Az Egyesült Államok önállóan és a NATO-val együttműködésben arra törekszik, hogy gyengítse a két revizionista nagyhatalom közötti stratégiai partnerséget, egymás kölcsönös támogatását.

A NATO álláspontja

A NATO biztonságpolitikailag már évek óta egységes egészként kezeli a Moszkva-Peking tengelyt. Jens Stoltenberg főtitkár 2021 őszén a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán kiemelte, hogy a két országot nem szabad két külön veszélyforrásként kezelni: „Először is Kína és Oroszország szorosan együttműködik.  Másodszor pedig, amikor többet fektetünk a technológiai fejlesztésünkbe, akkor az mindkettőjüknek szól”.

A NATO tavaly nyáron fogadta el új „Stratégiai Koncepcióját”, amely a szövetség célrendszerét fekteti le a következő évtizedre.  A korábban érvényes verziót még 2010-ben fogadták el, és az még említést sem tett Kínáról. Az új stratégiai koncepcióban elsőként jelenik meg Kína mint biztonsági kihívás a szövetség számára. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Kínai Népköztársaság hatalmi ambíciói és kényszerítő politikái kihívást jelentenek a NATO érdekeire, biztonságára és értékeire.

Mi történt Pekingben?

De a levesbe légy repült vasárnap. A francia elnök ugyanis háromnapos kínai látogatásáról hazatérve óriási politikai vihart keltő kijelentéseket tett, amelyek komoly kérdéseket vetnek fel a transzatlanti kapcsolattal, Tajvannal és az EU „stratégiai autonómiájának” koncepciójával kapcsolatban.

Macron hangsúlyozta, hogy Európának olyan független képességeket kell kifejlesztenie, amelyek lehetővé teszik, hogy az EU a világ „harmadik szuperhatalmává” váljon – feltehetően az USA és Kína mellett. A „legnagyobb kockázat”, amellyel Európának szembe kell néznie, az, hogy a tömb „olyan válságokba kerül, amelyek nem a miénk, és megakadályozzák a stratégiai autonómia kiépítésében”.

„Az a kérdés, amelyet az európaiaknak meg kell válaszolniuk” – mondta Macron, „érdekünkben áll-e felgyorsítani [válságot] Tajvanon? Nem. A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, nekünk, európaiaknak e téma követőivé kell válnunk, és az Egyesült Államok napirendjéből és a kínai túlreagálásból kell átvennünk a jelünket.” A „legnagyobb kockázat”, amellyel Európának szembe kell néznie, az, hogy a tömb „olyan válságokba kerül, amelyek nem a miénk, és megakadályozzák a stratégiai autonómia kiépítésében”.

Nos, úgy tűnik, hogy Macron pontosan azt adta Hszi elnöknek, amit a kínai egyeduralkodó akart: a kereskedelem fejlesztését, hogy Kína gazdasága erősebb legyen - ugyanakkor egy politikailag megosztott Európát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Súlyos váddal illették a NATO-t, Stoltenberg növelné a Kijevnek szánt támogatást
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 20:01
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bődületes összegért vesz amerikai vadászgépeket egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 19:16
Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány - jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG