5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kínai látogatásra előzetesen súlyos árnyat vet a Peking és az Európai Bizottság elnöke között kialakult viszály. Peking már régóta arra ösztökéli az EU-t, hogy Amerikától független politikát folytasson Kínával szemben. Káncz Csaba jegyzete.


 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Emmanuel Macron francia elnök ma kezdi meg Kínában 3 napos látogatását.  A két európai vezető azt reméli, hogy le tudja beszélni Hszi Csin-ping kínai vezetőt arról, hogy Peking fegyvereket szállítson Moszkvának, mivel attól tartanak, hogy ez pusztító következményekkel járó globális proxiháborút indítana el.

Macron és von der Leyen látogatása egyike az elmúlt hónapokban Európa és Kína között zajló számos legmagasabb szintű kapcsolatnak. Olaf Scholz német kancellár és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt novemberben, illetve decemberben látogatott Pekingbe. Az EU-Kína vezetők következő csúcstalálkozója várhatóan júniusban lesz Brüsszelben, és a hírek szerint az EU vezető diplomatája, Josep Borrell is hamarosan Kínába látogat.

Vajon sikerül lebeszélnie az európai küldöttségnek Hszi Csin-pinget a fegyverszállításról? Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Vajon sikerül lebeszélnie az európai küldöttségnek Hszi Csin-pinget a fegyverszállításról? Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Óvatos tojástánc

Kína mindeddig elkerülte, hogy inváziónak nevezze Oroszország ukrajnai agresszióját.

Ezenkívül tartózkodott az ENSZ minden Oroszországot elítélő határozatától és továbbra is vásárol orosz olajat és gázt. Peking már régóta arra ösztökéli az EU-t, hogy független politikát folytasson Kínával szemben, ahelyett, hogy követné az USA-t a világ második legnagyobb gazdaságának feltartóztatásában a legújabb technológiához való hozzáférés megszakításával.

Európa gazdasága eközben továbbra is dülöngél az Oroszországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatok megszakításának hatásaitól, ráadásul a geopolitikai feszültségek is fokozódnak Kína és az Egyesült Államok, a világ két legnagyobb gazdasága között. Joe Biden amerikai elnök kormánya arra próbálja rávenni az EU-t és annak tagjait, hogy működjenek együtt Kínával szemben.

Ezek az erőfeszítések eddig csak részben jártak sikerrel. Márciusban Hollandia betiltotta a fejlett mikrochip-technológiák Kínának történő értékesítését, Németország pedig bejelentette a kínai Huawei és a ZTE által biztosított mobiltelefon-hálózatok kritikus elemeinek biztonsági felülvizsgálatát.

Általában azonban sok EU-ország tétovázik, hogy elszakadjon a nyereséges kínai piactól – mindenekelőtt Németország, amelynek legnagyobb kereskedelmi partnere Kína.

A német ellenzéki kereszténydemokraták azonban most azt tervezik, hogy eltérnek attól a pragmatikus állásponttól Kínával szemben, amely Angela Merkel kancellári hivatalának 16 évét jellemezte, és azt állítják, hogy a béke kereskedelem révén történő fenntartása kudarcot vallott. A napokban kiszivárgott állásfoglalás-tervezet szerint a konzervatívok szerint a béke gazdasági együttműködésen keresztüli fenntartásának gondolata „kudarcot vallott Oroszországgal, de egyre inkább Kínával kapcsolatban is”. A dokumentumot Húsvét körül fogadja el a Bundestag CDU/CSU képviselőcsoportja.

Baljós kezdés

A kínai látogatásra előzetesen súlyos árnyat vet a Peking és az Európai Bizottság elnöke között kialakult viszály. Múlt csütörtökön, az EU-Kína kapcsolatokról tartott nagy horderejű beszédében von der Leyen arra buzdította az uniós országokat, hogy „csökkentsék a kockázatokat” a Kínától való túlzott függőségükben. Arra is utalt, hogy az EU felmondhatja a Kínával kötött mérföldkőnek számító kereskedelmi megállapodást (Kína-EU Átfogó Befektetési Megállapodás, CAI). Ezt 2020-ban kötötték meg, de a megállapodást az emberi jogi aggodalmak miatt soha nem ratifikálták.

„Tudjuk, hogy vannak olyan területek, ahol a kereskedelem és a befektetések kockázatot jelentenek gazdasági és nemzetbiztonságunkra nézve, különösen Kína katonai és kereskedelmi ágazatainak kifejezett fúziójával összefüggésben. Ez igaz bizonyos érzékeny technológiákra, kettős felhasználású termékekre vagy akár olyan beruházásokra, amelyek kényszerű technológia- vagy tudásátadásokkal járnak” – szögezte le.

Válaszul Kína erőfeszítéseire a nemzetközi rendszer rendszerszintű megváltoztatására, önmagával a középpontban, Európának magát a nemzetközi rendszert kellene megerősítenie – mondta von der Leyen. A diplomáciai stabilitás és a Kínával fenntartott nyílt kommunikációs vonalak azonban továbbra is „létfontosságúak”.

Kijelentette, hogy Kína álláspontja Oroszország ukrajnai inváziójával kapcsolatban meghatározó tényező lesz az EU-val való kapcsolatában, és elutasította Peking tűzszünetre és béketárgyalásokra való felhívását, hacsak nem Ukrajna határozza meg a feltételeket.

Kijelentései gyors visszavágást váltottak ki a kínai diplomaták részéről és Fu Cong, Kína európai uniós nagykövete múlt pénteken csalódottságának adott hangot. "A beszéd a kínai szakpolitikák és álláspontok számos félrevezetését és félreértelmezését tartalmazta" - mondta Fu az állami tulajdonú CGTN műsorszolgáltatónak.

Macron játszmája

A kereskedelem kiemelt szerepet kap Macron prioritásai között, mivel üzleti vezetők nagy delegációját viszi magával, köztük az EDF, az Alstom, a Veolia és az Airbus repülőgépipari óriáscég képviselőit. Párizs reménykedik abban, hogy az európai repülőgépgyártó Airbusszal egy megállapodást lehet nyélbe ütni, amelyre azután kerülhet sor, hogy Kína 2019-ben 300 repülőgépet rendelt 30 milliárd euróért. Az elnökkel együtt utazik Bruno Le Maire pénzügyminiszter és Catherine Colonna külügyminiszter is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG