3p
Kína gazdasága alapján lassan világelső, de valutája méltatlanul el van hanyagolva. Oroszország büszke nagyhatalomként ünnepelte történelme legnagyobb győzelmét.
Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu elemzője. Fotó: Őry Gábor / Privátbankár.hu

A Gazdasági Rádió Reggeli Monitor c. műsorának hétfő reggeli vendége ezúttal is Fellegi Tamás, a Privatbankar.hu újságírója volt. A mai témák: Kína gazdasága és valutája, valamint Oroszország jelene és jövője az olajárak és a szankciók fényében.

Kína

Kína gazdasága már abszolút értéken is a második az USA után, de vásárlóerő paritáson lassan már első. Iparának és külkereskedelmének mérete alapján pedig pláne az élen van, ugyanakkor valutája nem tölti be azt a funkciót, amit a két másik óriási gazdasági erő valutája, a dollár és az euró betölt.

Nem is az a gond elsősorban, hogy más országok nem használják még tartalékvalutaként, hanem az, hogy a jüan korlátozott piaci szereplése és kötött árfolyama lehetetlenné teszi, hogy a piac korrigálja a kínai kereskedelmi többletet, elsősorban Amerikával szemben. Valószínű, hogy az ebből adódó igény hatására Kína idővel liberalizálni fogja devizapiacát, bár egyelőre a csökkenő ütemű gazdasági növekedés stimulálásával van elfoglalva, amit egyelőre kamatcsökkenéssel valósít meg.

Oroszország

Oroszország nagy pompával, katonai parádéval, és több városban ünnepelte meg a 2. világháborús győzelem 70. évfordulóját. Nem véletlenül az oroszok legnagyobb ünnepe: egyrészt ők szenvedték el a legnagyobb emberveszteséget a nácik elleni harcban, másrészt végül történelmük legjelentősebb győzelmét aratták: szuperhatalomként kerültek ki a háborúból.

Ez az utóbbi években különösen lényeges lett, miután a Szovjetunió felbomlása után Oroszország évekig egy gyenge, megalázott ország volt, és Putyin 15 év alatt ismét büszke nagyhatalmat csinált belőle. Az ünnepnek voltak hagyományos, a szovjet korszakra emlékeztető elemei (a katonai eszközök felvonultatása), de voltak modern, látványos részei is: este sok városban volt tűzijáték, mondhatni „after party”.

Oroszországot az eső olajár és a szankciók miatt komoly gazdasági sokk érte tavaly, de ezt végül rugalmasan tudta kezelni részben az erre az esetre képzett óriási valutatartalék, másrészt polgárainak erős lojalitása segítségével. Az olajár azóta emelkedett, így a helyzet amúgy is sokat javult, a szankciók pedig örökké úgysem fenntarthatók, ráadásul csak mérsékelten hatékonyak: csak a nyugat alkalmazza őket, de Kínával és a világ sok más részével egyre bővülnek Oroszország gazdasági kapcsolatai. Mindenesetre amíg az olajkorszak tart, Oroszország gazdaságilag rendben lesz.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG