Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Miközben itthon még a munka-alapú gazdasági modell bukása és a versenyképesség zuhanása a téma, Németországban, Kínában és Ausztráliában már élénken elemzik Trump várható kereskedelempolitikai lépéseit. Trump egyik főideológusa múlt szombaton 18 százalékos áfát javasolt minden termékre és szolgáltatásra, amely belép az USA-ba.
Donald Trump. Kép forrása: EPA

Már több, mint két hét eltelt Trump megválasztása óta és az egyik legnagyobb kérdés még mindig ott lóg a levegőben. Mármint, hogy kampányígéretéhez híven kirobbantja-e a globális kereskedelmi háborút? A Trump mügött álló kemény mag egyik fő ideológusa, Pat Buchanan friss írása szerint november 8-án az amerikai választók felhatalmazást adtak a 20. századi globalista kereskedelmi politika felrúgására.

Buchanan szerint igenis fel kell számolni az évi 800 milliárd dollárt kitevő amerikai kereskedelmi deficitet és vissza kell hozni a feldolgozóipari állásokat Mexikóból és Kínából, bárhogyan is jajveszékelnek „a NAFTA Republikánusok”. Buchanan hivatkozik Kevin Kearnsre az Amerikai Üzleti és Ipari Tanácsból, aki szerint az ázsiai és európai protekcionisták a valutájuk manipulációja mellett áfát vetnek ki az amerikai árukra. Buchanan és Kearns is ezért 18 százalékos áfát vetne ki minden termékre és szolgáltatásra, amely belép az USÁ-ba. Az ebből keletkező több száz milliárd dolláros bevételből radikálisan csökkenteni lehetne az adókat az amerikai termelők számára.

Itthon még a munkaalapú társadalom bukása a téma

Bár a magyar export GDP-hez viszonyított aránya 89 százalék volt idén az első fél évben és az ország a világ 35. legnagyobb exportőre, az óceán túloldalán feljövő viharfelhők mintha egyelőre senkit sem érdekelnének itthon. Hazánkban még mindig arról folyik a vita, hogy hat év után miként jött rá a miniszterelnök arra, miszerint sehova sem vezet a munka-alapú gazdasági modellje, és inkább az innovációra és a versenyképességre kellene ráfeküdni. Németországban viszont eközben komoly vita bontakozott ki a horizonton feljövő viharról.

Káncz Csaba

A Süddeutsche Zeitung párhuzamot von Trump gazdasági nacionalizmusa és a Smoot-Hawley Törvény között, amely drasztikusan megemelte az amerikai vámokat a külföldi termékekre 1930-ban. Ezen törvény és más protekcionista intézkedések következményeképpen „1933-ra a globális kereskedelem a korábbi szint egyharmadára zuhant”. A fatális döntés „hozzájárult a világ gazdasági krízisének eszkalációjához, amely millióktól lopott el munkahelyeket és diktátorokat segített hatalomba”.

Kína Európa felé fordulna

Ázsiában is feszülten várják Trump következő lépését. Hiszen az új elnök azzal fenyegetett a kampányban, hogy „valuta-manipulátornak” nevezi meg Kínát és akár 45 százalékos büntetővámot vet ki a termékeikre. A kínai állami tulajdonú Global Times szerint abban az esetben „a Boeing rendeléseket lecseréljük Airbus-okra, az iPhone eladások beomlanak és az amerikai kukorica- és szójabab importját felfüggesztjük”. A Daiwa Securities elemzése szerint egy amerikai 15 százalékos büntetővám a kínai gazdasági növekedést 1 százalékkal vetné vissza és Kína kereskedelmi partnerei is lassúbb növekedéssel szembesülhetnének.

Természetes tehát, hogy az ausztrál médiumokban is heves vita robbant ki a napokban Trump következő lépéseiről. Tim Harcourt, a New South Wales Egyetem kutatója szerint Trump az 1920-as évekbeli Herbert Hoover óta a legbezárkózóbb és legprotekcionistább elnök lehet. Peter Martin közgazdász rámutat arra, hogy Kína legnagyobb piaca az USA, amely teljes exportjának 18 százalékát veszi föl. Martin szerint a kínai kereslet akár csekély visszaesése is fejreállíthatja az ausztrál költségvetést.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél