6p
Tegnap este a német nagykoalíció konzervatív és baloldali pártjai kompromisszumot kötöttek a második menekültügyi törtvénycsomagról, amely komoly előrehaladásnak tűnik három hónap meddő vita után és Merkel kancellár politikai túlélését is lehetővé teheti. A német lapok reakciói alapján azonban a tényleges hatása a menekültek létszámára csekély lehet, inkább üzenetértékű az egész. Merkel meglepően kevéssé népszerűtlen.

Az inkább baloldali Der Spiegel a kompromisszumok kompromisszumának nevezi a Menekültcsomag II. (Asylpaket II.) névre keresztelt, csütörtök este a német nagykoalíció pártjainak tanácskozásán elfogadott törvénytervezetet. A lap gunyoros: amikor azt írja, „Angela Merkel, Sigmar Gabriel SPD-főnök és Horst Seehofer CSU-elnök megegyeztek egy közös irányvonalban a menekültválságban”, akkor ugyanis egy november 5-i közleményt idéz, amely azonban akár tegnap esti is lehetett volna.

A három kolíciós párt, a kereszténydemokrata CDU és CSU és a szocialista SPD ugyanis az előző megállapodás után visszatáncoltak és három hónapig marták egymást, miközben alig történt valami. Most azonban úgy tűnik, komolyabb megállapodás született. A Spiegel szerint a következőket tartalmazza:

- Két évre felfüggesztik az úgynevezett korlátozott védelem alatt álló menekülteknek azt a jogát, hogy családtagjaikat maguk után hozassák. Ők olyanok, akik a genfi menekültügyi konvenció alapján ugyan nem kapnak alanyi jogként menekültstátuszt, mégsem küldik őket haza, mert hazájukban halálbüntetés vagy kínzás veszélyének vannak kitéve.

- A törökországi, libanoni és jordániai menekülttáborokban levő családtagok ez alól kivételt képeznek, őket korlátozottan, kvóták alapján ugyan, de beengedik majd az országba. Főleg szíriaiakról van szó. (Ami gond: még nincsenek kvóták, az EU-n belül hasztalan marakodnak rajtuk.)

- Marokkót, Algériát és Tunéziát biztonságos országgá nyilvánítják, az onnét jövők gyorsabban visszaküldhetők lesznek.

- A biztonságos országokból érkezőket különálló „felvételi létesítményekben” helyezik majd el, ahol gyorsabban bírálják el menekültkérelmüket. Nem hagyhatják el az adott létesítmény körzetét, ellenkező esetben megvonják a juttatásaikat.

- A menekülteknek fizetniük kell majd az integrációs tanfolyamok elvégzéséért, igaz, csak jelképes összeget, tíz eurót havonta.

- A rossz egészségi állapotú menekültek kiutasítása könnyebb lehet, ám a súlyos betegek ez alól kivételt képeznek.

A családtagok kérdése volt megosztó

A kompromisszumos csomagban főleg a családtagok utánhozatalának felfüggesztése volt a kényes téma, a baloldal ezt egyáltalán nem támogatta, a jobboldal egy része, főleg a bajorok pedig ennél is szigorúbb szabályokat szerettek volna. (Itt írtunk erről pár napja, a Balkánon éleződő feszültségről pedig itt.)

A Die Welt is kiemeli, hogy három hónapig vitatkoztak a pártok ezen a csomagon, ami nem igazán erősítette a kormány cselekvőképességébe vetett bizalmat. A lap úgy véli, a tulajdonképpeni nyertese az eseményeknek Horst Seehofer, azaz a bajor CSU. A családtagok áthozatalának tilalma, amin november elején az előző kompromisszumos megállapodás elbukott, szír menekülteket is érint majd.

Cukorka a baloldalnak

Eredetileg egy éves felfüggesztésről volt szó Merkel és Gabriel megállapodásában, ami a menekültáradattól különösen szenvedő bajorok követelésére nőtt két évre. Ezért is beszélnek a kompromisszum kompromisszumáról.

De a komoly engedményre kényszerülő baloldal is kapott egy „bonbont” a csomagban, ahogy a lap írja, mégpedig azt, hogy a Németországban szakmát tanuló menekültek, menekültstátuszuktól függetlenül, tanulmányaik elvégzése után két évig munkavállalási engedélyt kapnak. Ez a baloldal és a „gazdaság” (vélhetően a vállalkozók) követelésére került a csomagba. (Feltételezhetjük, hogy aki jó munkaerőnek bizonyul, azt két év után is tovább foglalkoztatják majd, ez az idő elég lehet a megfelelő engedélyekre, a papírjai rendezésére – a szerk.)

Nem a számokon volt a lényeg?

Nem is annyira az érintett, kívül maradó családtagok számáról van itt szó a CSU-nál, az lehet, hogy végül nem is lesz igazán magas – véli a lap, amely egyébként mindjárt a cikk címében egyenesen könyvelési csalásnak nevezi a megállapodást. Inkább egy üzenetről szól az egész, ami pedig úgy szól: Németország márpedig korlátozza a családtagok áthozatalát. Mert ezt a lehetőséget természetesen a menekültek is ismerik, azért van köztük sok fiatal férfi, sőt kiskorú, mert a családjuk abban reménykedik, hogy maguk után hozathatják őket – emlékeztet rá a Die Welt.

Jön is a Menekültcsomag III.?

Ettől a csomagtól a hangulat a német kormányon belül nem lesz jobb, máris szó van a Menekültcsomag III.-ról – fejezi be a lap. De a Handelsblatt kommentátora is nagyon szkeptikus, szerinte a menekültek száma ettől a csomagtól, amely nem sokat változott a november eleji állapothoz képest, egyáltalán nem fog csökkenni, sőt tovább nőhet.

A Handelsblatt tudni véli azt is, hogy a színfalak mögött a menekültpolitika komolyabb átalakítása is zajlik, amivel Merkel hatalmát megvédheti. Más lapok azt írták, hogy Merkel politikai túlélését segítheti már a jelenlegi kompromisszum is.

Mondjon le vagy ne mondjon le?

A Focus magazin által idézett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 40 százaléka szerint Merkelnek le kéne mondania a menekültválság miatt. Ugyanakkor 45 százalékuk úgy véli, hogy a menekültpolitikája erre nem ad okot, 15 százalék pedig nem válaszolt.

Hasonló kutatások egyébként minden hétre jutnak: A Bild Zeitung, a legnépszerűbb bulvárlap január közepén arról számolt be, hogy a decemberi 49-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik szerint Merkel nem jól végzi a munkáját. A pozitív értékelések pedig 48-ról 37 százalékra estek vissza.

Ne csinálja ezt, de azért ne is mondjon le

A legérdekesebb talán az a január 21-én publikált felmérés (N24-Emnid), amely szerint a CDU/CSU, tehát saját konzervatív tábora tagjainak 90 százaléka szeretne kurzusváltást a menekültkérdésben, és csak 15 százalékuk ért egyet Merkel menekültpolitikájával. (Itt nem jön ki a száz százalék, vélhetően van, aki egyetért, de azért próbálkozna új utakkal is – a szerk.) Ennek ellenére 67 százalékuk szerint még mindig Merkel a legmegfelelőbb kancellár Németország számára. A teljes lakosságon belül 53 százalék fogadja el Merkelt, míg csak 42 százalék szerint nem megfelelő kancellár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik telefonmárkát veszik a legtöbben
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:36
Az okostelefonok globális kiszállítása 6,5 százalékkal, 285,4 millióra nőtt az ide második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és bár ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások, sok piac továbbra is kihívást jelent - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
Makro / Külgazdaság Ez nem a világvége, csak gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:28
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG