<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az amerikai hírszerzésnek sikerült megszereznie a vuhani víruslaboratóriumban vizsgált vírusok genetikai állományára vonatkozó adatokat. Mivel belföldön nem igazán rózsás a helyzet, Peking is a nemzetközi térben akar látványos PR-győzelmeket aratni. Káncz Csaba jegyzete.

Másfél éve figyeli dermedten a világ a COVID-19 járvány újabb és újabb hullámait, és egyelőre semmi jele annak, hogy a közegészségügyi, illetve pszichológiai nyomás alábbhagyna. Vezető járványügyi szakemberek ráadásul napjainkban már azzal sokkolják a társadalmakat, hogy a vírus tovább fog mutálódni, és bizony meg kell tanulnunk együtt élni vele.

Az ilyen szintű társadalmi feszültségek természetesen lecsapódnak a nemzetközi biztonságpolitikában is. Washington és Peking között már javában információs háború dúl a koronavírus eredetét illetően. Több amerikai hivatalnok szerint a vírust egy vuhani laboratóriumban állították elő, miközben Peking kérdéseket intéz a WHO-hoz, hogy Maryland szövetségi államban 2019-ben miért zárták le rejtélyes módon „Fort Detrick” katonai bio-laboratóriumát.

Az Egyesült Államok játszmája

A CNN hírcsatorna friss értesülései szerint az amerikai hírszerzésnek sikerült megszereznie a Vuhani Virológiai Intézetben vizsgált vírusok genetikai állományára vonatkozó adatokat, és jelenleg vizsgálják, hogy ezek összefüggésben vannak-e a globális járvány kitörésével. A CNN forrásai szerint a hírszerzésnek sikerült betörnie a kínai laboratórium számítógépeinek külső, felhő-alapú adatbázisaiba. Biden elnök még májusban bízta meg a hírszerzést, hogy augusztus végéig állítsanak össze egy jelentést a COVID-19 lehetséges eredetéről.

A demokrata kormányzat sürgős választ akar, hiszen a delta variáns gyors terjedése miatt az új esetek száma rekord szintre szökött, és az amerikai hideg polgárháborúban a két politikai tábor narratívája egyre inkább elválik egymástól. Jellemző, hogy míg múlt hónapban a demokrata szavazók 86 százaléka már megkapta az első oltását, addig a republikánusoknak csupán 45 százaléka. Egyes elvakult republikánus politikusok a beoltást sürgető kampányt a zsidókat üldöző náci hajszához hasonlították.

A washingtoni politikai osztálynak a kínai hisztériával el kell terelni a figyelmet arról, hogy az Egyesült Államoknak a mai napig nincsen központi kontaktkövetési rendszere, nem létezik tömeges tesztprogram, és nincsen olyan országos applikáció, amely követné az eseteket, a beoltási állapotot, valamint a kitettséget.

Kína vádjai

A kommunista vezetés is bajban van, hiszen Hszi Csinping elnök tavaly szeptemberben győzelmet hirdetett a járvány felett. Ez nem biztos, hogy jó taktikai lépés volt, hiszen a delta variáns ezekben a napokban futótűz-szerűen terjed az országban, a hatóságoknak utazási korlátozásokat, tömeges tesztelést és lezárásokat kellett bevezetni (például a teljes Hubej tartományban, a maga 60 millió lakosával). Mindezzel párhuzamosan – és nyilván nem a kommunista vezetés jóváhagyása nélkül - Zhang Wenhong, az ország vezető járványügyi szakértője kijelentette, hogy Kínának valószínűleg „meg kell tanulnia a COVID-dal együtt élnie”, ahogyan azt az Egyesült Királyság teszi.

Mivel belföldön nem igazán rózsás a helyzet, Peking is a nemzetközi térben akar látványos PR-győzelmeket aratni. Miközben a nyugati COVID-19 vakcinagyártók független vállalkozásoknak tekinthetők, a hasonló kínai vállalatok esetében a pekingi kormány irányítja a kutatási és fejlesztési tevékenységüket.

Fotó: MTI/AP/Andy WongFotó: MTI/AP/Andy Wong

A vakcinákat pedig a kínai kormány eszközként használja a nemzetközi politikai színpadon. Kína számára a vakcinák szállítása lehetőséget ad arra, hogy kiterjessze gazdasági és politikai befolyását Európában, egyben éket verjen Délkelet és Közép-Európa, valamint a nyugati világ közé.

A kommunista vezetés büszkén hirdeti, hogy míg Kína eddig 750 millió dózist szállított a világnak, addig az USA csak 110 milliót. Peking ezeket a szállítmányokat humanitárius intézkedésnek állítja be. Saját állítása szerint Kína évi 5 milliárd dózis COVID-19 vakcinát képes évente legyártani, és ennek csupán a felére van szüksége 1,4 milliárd lakosának a beoltásához.

Peking felháborodottan emeli ki, hogy a világban eddig az összes oltás 82 százaléka a fejlett világban történt, míg a szegény országok kevesebb, mint 1 százalékban részesültek ezekből. Az afrikai kontinens 1,3 milliárd lakosából csupán 16 millió ember, tehát a teljes népességnek kevesebb, mint 2 százaléka kapta meg a két oltást eddig.

De az irgalmas szamaritánus propagandával ellentétben Kína számára a COVID-19 vakcinái kőkemény hatalmi játszmák adui, amelyet jól mutat Ukrajna példája. A napokban Kijev kifarolt abból a nemzetközi állásfoglalásból, amely elítélte az ujgurok elnyomását, miután Peking világosan értésre adta: visszatartja a vakcináit, ha Ukrajna nem lép vissza.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos