BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 17. 13:02

A hadsereg alakulatai megkezdték gyakorlataikat, és a későbbiekben készen állnak a közrend fenntartására. Egy belső jelentés szerint a kormány arra számít, hogy ötből négy ember el fogja kapni a fertőzést. Káncz Csaba jegyzete.

Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 12-én. MTI/EPA Pool/Facundo Arrizabalaga / POOL

Brit katonai források szerint a kormány kidolgozta a terveket a hadsereg utcára küldéséről, miután drámai ütemben növekszik a koronavírusos esetek száma a szigetországban.

A legrosszabb esetre felkészülve a hadsereg alakulatai megkezdték gyakorlataikat, amelyek a közrend fenntartására felkészülést szolgálják – beleértve a kórházak- és bevásárlóközpontok őrzését. Ma déli adatok szerint több mint 1500 fertőzöttet és 55 halottat tartanak számon az Egyesült Királyságban.

Karanténba mennek a vadászgép pilóták

A hadsereg logisztikai alakulatai felkészülnek az élelmiszer-szállítmányok kíséretére, a katonaság orvosai pedig arra készülnek, hogy kórházi sátrakat állítsanak föl az idősotthonok mellett. A kémiai-, biológiai- és nukleáris hadviselésre kiképzett csapatok mélytisztítást végezhetnek az üres középületekben, hogy azokat szükség esetén kórházakká vagy hullaházakká alakítsák. A hadsereg arra is terveket dolgozott ki, hogy a járvány tombolásának csúcspontján a benzinkutak elegendő üzemanyaghoz jussanak.

A legkritikusabb területeken dolgozó tisztek, mint például a vadászgép-pilóták ((RAF Typhoon) a laktanyákban karanténba vonulnak, a brit haderő különleges alakulata (SAS) pedig nem kerül külföldi bevetésre. Ha a válság elmélyül, több száz – de akár több ezer – katonát is bevethetnek az országban. A katonaság több száz tagja rendelkezik nehéz teherautó (HGV) vezetői vizsgával és fel vannak készülve veszélyes anyagok, így üzemanyag szállítására. A katonai rendészek is segíteni fogják a helyi rendőrőrsöket, ahogyan a katonák részt vehetnek mentő- vagy tűzoltó járművek vezetésében.

Brutális belső jelentés

Matt Hancock egészségügyi miniszter eközben bejelentette: „heteken belül” bejelentés jöhet arról, hogy a 70 év fölöttieknek akár négy hónapos időtartamra ön-izolációba kell vonulniuk.

Mindenesetre kórházba aztán végképp ne kerüljenek: a szektorból származó belső értesülések szerint az ország kórházi ágyainak 98 százaléka már foglalt, az intenzív részlegekre pedig már semmi garancia, hogy bekerül valaki. A brit kórházakban hiánycikk az N-95 típusú maszk és a védőszemüveg, mint ahogyan a teljes egészségügyi szektor (NHS) olyan emberhiánnyal küzd, amely egy ilyen járvánnyal képtelen megbirkózni.

Káncz Csaba

Márpedig a brit közegészségügyi kormányszerv, a Public Health England (PHE) belső számításai szerint a koronavírus-járvány jövő tavaszig fog tartani az Egyesült Királyságban. A nem nyilvános dokumentumból az is kiderült, hogy a brit kormány szerint az emberek 80 százaléka el fogja kapni a fertőzést, és 15 százalékuk, csaknem nyolcmillió ember kórházba is kerülhet.

Ez azért is érdekes, mert Chris Whitty brit tisztifőorvos eddig azt hangsúlyozta, hogy a 80 százalékos fertőzés a lehető legrosszabb forgatókönyv, a valóságban ennél valószínűleg jobban alakulnak majd a dolgok.

Az elemzés szerint viszont egyértelműen az a fő forgatókönyv, hogy ötből négy ember el fogja kapni a fertőzést. A dokumentumban úgy számolnak, hogy félmillió olyan brit fog kórházba kerülni a koronavírus miatt, aki létfontosságú munkát végez. Ha elfogadjuk a fenti számokat és a nagyrészt konszenzusos egyszázalékos halálozási arányt, akkor a briteknél több, mint 660 ezren halhatnak bele a betegségbe.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél