4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hadsereg alakulatai megkezdték gyakorlataikat, és a későbbiekben készen állnak a közrend fenntartására. Egy belső jelentés szerint a kormány arra számít, hogy ötből négy ember el fogja kapni a fertőzést. Káncz Csaba jegyzete.
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 12-én. MTI/EPA Pool/Facundo Arrizabalaga / POOL

Brit katonai források szerint a kormány kidolgozta a terveket a hadsereg utcára küldéséről, miután drámai ütemben növekszik a koronavírusos esetek száma a szigetországban.

A legrosszabb esetre felkészülve a hadsereg alakulatai megkezdték gyakorlataikat, amelyek a közrend fenntartására felkészülést szolgálják – beleértve a kórházak- és bevásárlóközpontok őrzését. Ma déli adatok szerint több mint 1500 fertőzöttet és 55 halottat tartanak számon az Egyesült Királyságban.

Karanténba mennek a vadászgép pilóták

A hadsereg logisztikai alakulatai felkészülnek az élelmiszer-szállítmányok kíséretére, a katonaság orvosai pedig arra készülnek, hogy kórházi sátrakat állítsanak föl az idősotthonok mellett. A kémiai-, biológiai- és nukleáris hadviselésre kiképzett csapatok mélytisztítást végezhetnek az üres középületekben, hogy azokat szükség esetén kórházakká vagy hullaházakká alakítsák. A hadsereg arra is terveket dolgozott ki, hogy a járvány tombolásának csúcspontján a benzinkutak elegendő üzemanyaghoz jussanak.

A legkritikusabb területeken dolgozó tisztek, mint például a vadászgép-pilóták ((RAF Typhoon) a laktanyákban karanténba vonulnak, a brit haderő különleges alakulata (SAS) pedig nem kerül külföldi bevetésre. Ha a válság elmélyül, több száz – de akár több ezer – katonát is bevethetnek az országban. A katonaság több száz tagja rendelkezik nehéz teherautó (HGV) vezetői vizsgával és fel vannak készülve veszélyes anyagok, így üzemanyag szállítására. A katonai rendészek is segíteni fogják a helyi rendőrőrsöket, ahogyan a katonák részt vehetnek mentő- vagy tűzoltó járművek vezetésében.

Brutális belső jelentés

Matt Hancock egészségügyi miniszter eközben bejelentette: „heteken belül” bejelentés jöhet arról, hogy a 70 év fölöttieknek akár négy hónapos időtartamra ön-izolációba kell vonulniuk.

Mindenesetre kórházba aztán végképp ne kerüljenek: a szektorból származó belső értesülések szerint az ország kórházi ágyainak 98 százaléka már foglalt, az intenzív részlegekre pedig már semmi garancia, hogy bekerül valaki. A brit kórházakban hiánycikk az N-95 típusú maszk és a védőszemüveg, mint ahogyan a teljes egészségügyi szektor (NHS) olyan emberhiánnyal küzd, amely egy ilyen járvánnyal képtelen megbirkózni.

Káncz Csaba

Márpedig a brit közegészségügyi kormányszerv, a Public Health England (PHE) belső számításai szerint a koronavírus-járvány jövő tavaszig fog tartani az Egyesült Királyságban. A nem nyilvános dokumentumból az is kiderült, hogy a brit kormány szerint az emberek 80 százaléka el fogja kapni a fertőzést, és 15 százalékuk, csaknem nyolcmillió ember kórházba is kerülhet.

Ez azért is érdekes, mert Chris Whitty brit tisztifőorvos eddig azt hangsúlyozta, hogy a 80 százalékos fertőzés a lehető legrosszabb forgatókönyv, a valóságban ennél valószínűleg jobban alakulnak majd a dolgok.

Az elemzés szerint viszont egyértelműen az a fő forgatókönyv, hogy ötből négy ember el fogja kapni a fertőzést. A dokumentumban úgy számolnak, hogy félmillió olyan brit fog kórházba kerülni a koronavírus miatt, aki létfontosságú munkát végez. Ha elfogadjuk a fenti számokat és a nagyrészt konszenzusos egyszázalékos halálozási arányt, akkor a briteknél több, mint 660 ezren halhatnak bele a betegségbe.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG