<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Már nem csak Nyugat-Európában hoznak drákói intézkedéseket a kormányok a koronavírus-járvány megfékezésére: Szerbiában szükségállapotot hirdettek, Szlovákiában majdnem minden üzletet bezárnak, a cseh kormány vesztegzárat rendelt el. Németország ma reggel nagyrészt lezárta határait. Olaszországban 1800 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, Spanyolországban a kormány átveszi a magánegészségügyi szolgáltatókat.
Szlovák pártvezetők és Zuzana Caputova szlovák elnök (középen) az elnöki palota előtt Pozsonyban. EPA/JAKUB GAVLAK

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában vasárnap az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében - az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg.

Szerbia háborúban áll

Vasárnap estétől csak a szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba.

Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni

– idézte az MTI Aleksandar Vucic államfőt.  Mint mondta, a harc az idősekért, de a jövőért is folyik. Arra kéri a 60 év felettieket, hogy saját érdekükben maradjanak otthon.

Emellett hétfőtől a tanév végéig bezárnak az bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek, nem lehet sem edzéseket, sem sportrendezvényeket tartani, de az edzőtermeket is becsukják. Hozzátette, a hadsereget az utcára vezérlik, katonák fogják védeni azokat a kórházakat, amelyekben fertőzötteket kezelnek. A rendőrök pedig a legszigorúbban ellenőrzik majd, hogy a házi karantén alá helyezettek betartják-e az előírásokat, és a karantén szabályait megszegők súlyos büntetést kapnak.

Csak Kínára számíthatnak

A szerb elnök szerint a jelenlegi helyzetben Szerbia csak Kína támogatására számíthat, az Európai Uniótól nem érkezik sem felszerelés, sem támogatás. A kormány vasárnap délutáni határozata értelmében nem emelhetik meg az alapvető élelmiszerek, a védőfelszerelések és a higiéniai termékek árát.

Keddtől az oktatás televíziós műsorokon, valamint digitális eszközökön keresztül zajlik majd. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy aki tud, dolgozzon otthonról, aki nem - és ez főleg a termelői szektorra vonatkozik, az  tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, és úgy folytassa munkáját.

Az április 26-ra tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztották el, az államfő kedden tárgyal a témáról a pártok vezetőivel.

Szerbiában eddig 48 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Szükségállapot a szlovák kórházakban

Szlovákiában a kormány szükségállapotot rendelt el a kórházakban a koronavírus terjedése miatt, és döntött arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják, jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a központi válságstáb ülése után.

Az országban már csütörtöktől rendkívüli helyzet van hatályban, a most bevezetett szükségállapot, amely még szigorúbb intézkedéseket tesz lehetővé, egyelőre csak a kórházakra vonatkozik, és a többi közt a sztrájk betiltását, illetve a kórházi berendezések és a személyzet áthelyezését teszi lehetővé.

A kormány elrendelte, hogy függesszék fel az ütemezett és elhalasztható operációkat, és tartsák fenn kapacitásaikat a koronavírussal fertőzött személyek ellátására.

Tömegközlekedés csak maszkban?

Emellett mától legalább 14 napra csaknem minden kiskereskedelmi egységet és szolgáltatót bezárnak az országban. A bezárás alól csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést.

A szlovák kormány központi válságstábja ma is ülést tart, amelyen megtilthatják a tömegközlekedési eszközök használatát azok számára, akik nem viselnek védőmaszkot. Szlovákia határain már péntektől csak az állandó vagy átmeneti lakhellyel, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Az országba külföldről hazatérő állampolgárokat 14 napos karanténnak vetik alá.

Az országban vasárnap újabb 17 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 61-re emelkedett a fertőzöttek száma. A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van.

Csehország: sétálni lehet, csoportosulni nem

A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el március 16-tól március 24-ig.

Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása

-közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök. A kabinet egyúttal jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen kivéve, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodó-szereket vásárolnak, vagy  közeli hozzátartozókról gondoskodnak. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrizni fogják.

Az emberek sétái a jó levegőn természetesen nincsenek betiltva, de a csoportosulás igen

-mondta Jan Hamácek belügyminiszter újságírói kérdésre.

Csehországban már szerdától határozatlan időre szünetel az oktatás, csütörtökön harmincnapos szükségállapotot hirdettek, szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek, hétfőtől kezdve pedig le vannak zárva a cseh határok is.

Lezárták az országot

Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre. A határátlépési korlátozások nem érintik a kamionos teherszállítást, a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat.

Csehországban vasárnap késő este 293 fertőzött személyt tartottak nyilván. Kettejük állapota súlyos, míg a többieknél enyhe lefolyású a kór.

Kurz: szigeteljétek el magatokat!

Újabb korlátozásokat jelentette be Ausztria is. Mától betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, és keddtől az éttermeknek is be kell zárniuk. Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az Ausztriában élőket, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek.

A kormányfő közleményében arra biztatja az embereket, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha halaszthatatlan feladatuk van, élelmiszert kell vásárolniuk vagy segíteniük kell másokon.

Az 5 főnél nagyobb összejövetelek csak akkor engedélyezettek, ha a járvány elleni küzdelmet szolgálják. Aki mégis ki akar mozdulni, az csak egyedül, vagy vele egy háztartásban élőkkel tegye - mondta Kurz.

Vesztegzár Tirolban

Tirol tartomány vezetése vasárnap bejelentette, hogy a tartomány egészét vesztegzár alá vonják. Itt jelent meg először Ausztriában az új koronavírus, és már 245 embert fertőzött meg. Bécs egyúttal bővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyekből korlátozza a belépést: felkerült rá az Egyesült Királyság, Hollandia, Oroszország és Ukrajna is. Ezentúl az onnan érkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk, vagy orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy egészségesek.

Az osztrák kormány célja, hogy leállítsa a légi forgalmat a fertőzött területekről, ám egyelőre még fenntartják a minimális közlekedést, hogy a külföldön tartózkodó osztrákok hazatérhessenek.

Aki külföldön van, és haza akar térni, az húzzon bele, és sürgősen induljon útnak, vagy vegye fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, hogy hazahozhassuk

- jelentette ki Kurz vasárnap este.

Az osztrák kormány a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére 4 milliárd eurót (mintegy 1350 milliárd forint) különített el. Ausztriában vasárnap reggelig mintegy 800 fertőzöttet találtak, és egy embert ölt meg az új koronavírus. Bécs már korábban elrendelte az iskolák és a legtöbb üzlet bezárását, emellett Olaszországból és Svájcból már korábban beutazási tilalmat rendelt el.

Németország: lezárt határok

Németország ma reggeltől jelentősen szigorította a határellenőrzést Svájccal, Ausztriával, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határain.

Azok többé nem utazhatnak be, akiknek erre nincs nyomós okuk

- idézte a Welt Horst Seehofer német belügyminisztert. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek. Az intézkedés ideiglenes, de visszavonására egyelőre nincs határidő.

Seehofer szerint a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Németországban vasárnap este 5627 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1412 esettel több az egy nappal korábbi 4233-nál. A járványban 13 ember halt meg, 6 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 4 Bajorországban és 3 Baden-Württembergben.

Átállítják a spanyol magánkórházakat

Eközben Olaszországban, a fertőzés európai epicentrumában 1800 fő fölé nőtt a halálos áldozatok az olasz ANSA hírügynökség szerint. Az elmúlt egy napban 368-an vesztették életüket, míg egy nappal korábban még „csak” 175-en. A vírust – mindenkit figyelembe véve - márt több mint 27 ezren kapták el, 2335-en ugyanakkor már meggyógyultak.

Spanyolországban a fertőzöttek száma 7900-ra, a halálos áldozatoké pedig 295-re nőtt ma reggelre. Salvador Illa egészségügyi miniszter egyúttal bejelentette, hogy ideiglenes átveszik a magán-egészségügyi szolgáltatókat, és a nemzeti egészségügy szolgálatába állítják őket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos