TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Már nem csak Nyugat-Európában hoznak drákói intézkedéseket a kormányok a koronavírus-járvány megfékezésére: Szerbiában szükségállapotot hirdettek, Szlovákiában majdnem minden üzletet bezárnak, a cseh kormány vesztegzárat rendelt el. Németország ma reggel nagyrészt lezárta határait. Olaszországban 1800 fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, Spanyolországban a kormány átveszi a magánegészségügyi szolgáltatókat.
Szlovák pártvezetők és Zuzana Caputova szlovák elnök (középen) az elnöki palota előtt Pozsonyban. EPA/JAKUB GAVLAK

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában vasárnap az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében - az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg.

Szerbia háborúban áll

Vasárnap estétől csak a szerbiai állampolgárok léphetnek be az országba.

Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, amelyet le kell győzni

– idézte az MTI Aleksandar Vucic államfőt.  Mint mondta, a harc az idősekért, de a jövőért is folyik. Arra kéri a 60 év felettieket, hogy saját érdekükben maradjanak otthon.

Emellett hétfőtől a tanév végéig bezárnak az bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek, nem lehet sem edzéseket, sem sportrendezvényeket tartani, de az edzőtermeket is becsukják. Hozzátette, a hadsereget az utcára vezérlik, katonák fogják védeni azokat a kórházakat, amelyekben fertőzötteket kezelnek. A rendőrök pedig a legszigorúbban ellenőrzik majd, hogy a házi karantén alá helyezettek betartják-e az előírásokat, és a karantén szabályait megszegők súlyos büntetést kapnak.

Csak Kínára számíthatnak

A szerb elnök szerint a jelenlegi helyzetben Szerbia csak Kína támogatására számíthat, az Európai Uniótól nem érkezik sem felszerelés, sem támogatás. A kormány vasárnap délutáni határozata értelmében nem emelhetik meg az alapvető élelmiszerek, a védőfelszerelések és a higiéniai termékek árát.

Keddtől az oktatás televíziós műsorokon, valamint digitális eszközökön keresztül zajlik majd. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy aki tud, dolgozzon otthonról, aki nem - és ez főleg a termelői szektorra vonatkozik, az  tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, és úgy folytassa munkáját.

Az április 26-ra tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztották el, az államfő kedden tárgyal a témáról a pártok vezetőivel.

Szerbiában eddig 48 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Szükségállapot a szlovák kórházakban

Szlovákiában a kormány szükségállapotot rendelt el a kórházakban a koronavírus terjedése miatt, és döntött arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják, jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a központi válságstáb ülése után.

Az országban már csütörtöktől rendkívüli helyzet van hatályban, a most bevezetett szükségállapot, amely még szigorúbb intézkedéseket tesz lehetővé, egyelőre csak a kórházakra vonatkozik, és a többi közt a sztrájk betiltását, illetve a kórházi berendezések és a személyzet áthelyezését teszi lehetővé.

A kormány elrendelte, hogy függesszék fel az ütemezett és elhalasztható operációkat, és tartsák fenn kapacitásaikat a koronavírussal fertőzött személyek ellátására.

Tömegközlekedés csak maszkban?

Emellett mától legalább 14 napra csaknem minden kiskereskedelmi egységet és szolgáltatót bezárnak az országban. A bezárás alól csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést.

A szlovák kormány központi válságstábja ma is ülést tart, amelyen megtilthatják a tömegközlekedési eszközök használatát azok számára, akik nem viselnek védőmaszkot. Szlovákia határain már péntektől csak az állandó vagy átmeneti lakhellyel, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Az országba külföldről hazatérő állampolgárokat 14 napos karanténnak vetik alá.

Az országban vasárnap újabb 17 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 61-re emelkedett a fertőzöttek száma. A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van.

Csehország: sétálni lehet, csoportosulni nem

A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el március 16-tól március 24-ig.

Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása

-közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök. A kabinet egyúttal jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen kivéve, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodó-szereket vásárolnak, vagy  közeli hozzátartozókról gondoskodnak. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrizni fogják.

Az emberek sétái a jó levegőn természetesen nincsenek betiltva, de a csoportosulás igen

-mondta Jan Hamácek belügyminiszter újságírói kérdésre.

Csehországban már szerdától határozatlan időre szünetel az oktatás, csütörtökön harmincnapos szükségállapotot hirdettek, szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek, hétfőtől kezdve pedig le vannak zárva a cseh határok is.

Lezárták az országot

Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre. A határátlépési korlátozások nem érintik a kamionos teherszállítást, a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat.

Csehországban vasárnap késő este 293 fertőzött személyt tartottak nyilván. Kettejük állapota súlyos, míg a többieknél enyhe lefolyású a kór.

Kurz: szigeteljétek el magatokat!

Újabb korlátozásokat jelentette be Ausztria is. Mától betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, és keddtől az éttermeknek is be kell zárniuk. Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az Ausztriában élőket, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek.

A kormányfő közleményében arra biztatja az embereket, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha halaszthatatlan feladatuk van, élelmiszert kell vásárolniuk vagy segíteniük kell másokon.

Az 5 főnél nagyobb összejövetelek csak akkor engedélyezettek, ha a járvány elleni küzdelmet szolgálják. Aki mégis ki akar mozdulni, az csak egyedül, vagy vele egy háztartásban élőkkel tegye - mondta Kurz.

Vesztegzár Tirolban

Tirol tartomány vezetése vasárnap bejelentette, hogy a tartomány egészét vesztegzár alá vonják. Itt jelent meg először Ausztriában az új koronavírus, és már 245 embert fertőzött meg. Bécs egyúttal bővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyekből korlátozza a belépést: felkerült rá az Egyesült Királyság, Hollandia, Oroszország és Ukrajna is. Ezentúl az onnan érkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk, vagy orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy egészségesek.

Az osztrák kormány célja, hogy leállítsa a légi forgalmat a fertőzött területekről, ám egyelőre még fenntartják a minimális közlekedést, hogy a külföldön tartózkodó osztrákok hazatérhessenek.

Aki külföldön van, és haza akar térni, az húzzon bele, és sürgősen induljon útnak, vagy vegye fel a kapcsolatot a külügyminisztériummal, hogy hazahozhassuk

- jelentette ki Kurz vasárnap este.

Az osztrák kormány a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére 4 milliárd eurót (mintegy 1350 milliárd forint) különített el. Ausztriában vasárnap reggelig mintegy 800 fertőzöttet találtak, és egy embert ölt meg az új koronavírus. Bécs már korábban elrendelte az iskolák és a legtöbb üzlet bezárását, emellett Olaszországból és Svájcból már korábban beutazási tilalmat rendelt el.

Németország: lezárt határok

Németország ma reggeltől jelentősen szigorította a határellenőrzést Svájccal, Ausztriával, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határain.

Azok többé nem utazhatnak be, akiknek erre nincs nyomós okuk

- idézte a Welt Horst Seehofer német belügyminisztert. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek. Az intézkedés ideiglenes, de visszavonására egyelőre nincs határidő.

Seehofer szerint a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Németországban vasárnap este 5627 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 1412 esettel több az egy nappal korábbi 4233-nál. A járványban 13 ember halt meg, 6 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 4 Bajorországban és 3 Baden-Württembergben.

Átállítják a spanyol magánkórházakat

Eközben Olaszországban, a fertőzés európai epicentrumában 1800 fő fölé nőtt a halálos áldozatok az olasz ANSA hírügynökség szerint. Az elmúlt egy napban 368-an vesztették életüket, míg egy nappal korábban még „csak” 175-en. A vírust – mindenkit figyelembe véve - márt több mint 27 ezren kapták el, 2335-en ugyanakkor már meggyógyultak.

Spanyolországban a fertőzöttek száma 7900-ra, a halálos áldozatoké pedig 295-re nőtt ma reggelre. Salvador Illa egészségügyi miniszter egyúttal bejelentette, hogy ideiglenes átveszik a magán-egészségügyi szolgáltatókat, és a nemzeti egészségügy szolgálatába állítják őket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél