BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 16. 15:48

A kínai, az amerikai és a magyar politikai vezetés is megpróbál külfödre mutogatni a koronavírus járvány okozta politikai feszültségek levezetésére. Az USA-ban hiányoznak a teszthez szükséges eszközök, a hazai közkórházakban csak egyszerű sebészi maszk áll rendelkezésre. Káncz Csaba jegyzete

MTI/EPA/Vu Hong

A koronavírus és a gazdasági megreccsenés olyan szintű politikai turbulenciákat keltett számos országban, hogy azok első számú vezetői most megpróbálják külföldre vezetni a feszültséget.  A Washingtonba akkreditált kínai nagykövetet múlt pénteken berendelték az amerikai külügyminisztériumba, miután Peking arra kezdett célozgatni, hogy az amerikai hadsereg hurcolta be a vírust Kínába.  Az amerikai Külügy szerint azonban „Kína megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy ők indították el a globális járványt és erről jó ideig nem tájékoztatták a világot”.

Ez egy külföldi vírus

Washingtonban és Budapesten is az első számú vezető megpróbál külföldre mutogatni.  Donald Trump múlt csütörtöki rendkívüli beszédében „külföldi vírus”-nak (sic) nevezte a koronavírust.  Az elnök nincsen könnyű helyzetben, hiszen elnökválasztási kampánya teljesen szétesett, amint megrendült a Wall Street és egyre súlyosabb kérdőjelek merülnek fel a koronavírus járvány kezelésével kapcsolatban.

Az amerikai tegnapi hivatalos adatok (58 halott, 2952 fertőzött) még viszonylag alacsony szinten állnak– de ez csak amiatt van, mert az egész országban hiányoznak a teszthez szükséges eszközök.   Ezen eszközök hiánya miatt eddig mindössze 11 ezer koronavírus tesztet végeztek el a 320 milliós országban, míg az 51 millió lakosú Dél-Koreában már közel 250 ezer tesztet.  Holott az egy főre jutó egyészségügyi kiadások az USA-ben csaknem négyszer nagyobbak, mint Dél-Koreában.

De Trump még ebben a válsághelyzetben is arra koncentrál, hogy a magáncégek jól megtömhessék zsebeiket.  Gyakorlatilag az összes koronavírus diagnosztikai feladatokat múlt pénteki beszédével kiadta olyan cégeknek, mint a Quest Diagnostics és a Labcorp.  Trump azt is bejelentette, hogy a Google fogja működtetni az a honlapot, amelyen keresztül lehet igényelni majd a teszteket.  A Google az elnök beszéde után nem sokkal megerősítette, hogy ilyen honlap még nem működik.

Robbanhatnak az amerikai számok

Nem csoda tehát, hogy a Harvard Egyetem Globális Egyeszségügyi Intézetének igazgatója is úgy gondolja, hogy az USA sokkal rosszabbul reagált, mint bármelyik más fejlett nagy állam.  Trump természetesen nem tud érdemben válaszolni arra sem, hogy korábban miért törölte el a globális egészségbiztonsági felelős munkakört, javasolta a járványügyi hivatal költségvetésének drasztikus lefaragását és az Egészségügyi Világszervezet amerikai támogatásának csökkentését.

A konzervatív média mindenesetre próbálja megtámasztani az elnököt és ennek hatására a republikánus szavazók kétharmada úgy gondolja, hogy a koronavírus veszélyét csak a média lihegi túl.  A republikánusok 87 százaléka szerint Trump megfelelő munkát végez a járvány feltartóztatásában, és egyébként is csupán 35 százalékuk aggódik a koronavírus miatt.

A valóság azonban lehet, hogy hamarosan átszakítja a propaganda paravánját: a USA Today kalkulációi szerint egy olaszországihoz hasonló járvány-dinamika esetén hamarosan 6 amerikai beteg fog jutni egyetlen ágyra.  A lap előrejelzése szerint összességében 23.8 millió amerikai fog megfertőződni.

Kamuvédelem az egészségügyi dolgozóknak

Orbán Vikor múlt pénteki rádióinterjújában is idegeneket vádolt, akik behurcolták a bajt.  S noha a kórokozót elsőként valóban két iráni diáknál mutatták ki, előttük senki mást nem ellenőriztek.  Aki maga jelentkezett a tesztre, azt elhajtották, ideértve Észak-Olaszországból, illetve Dél-Tirolból visszaérkező magyar munkavállalókat.

Értesülésünk szerint a hazai egészségügyi személyzet számára a kórházak és rendelőintézetek többségében csak az egyszerű sebészi maszk áll rendelkezésre – márpedig a koronavírus ellen ez nem véd.  De még az egyszerű gumikesztyű sem áll megfelelő számban rendelkezésre.  Márpedig a veszélyeztetettség szintjét jól mutatja, hogy a jóval fejlettebb egészségügyi rendszerű észak-olaszországi Lombardiában eddig az egészségügyi személyzet 10 százaléka fertőződött meg koronavírussal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél